28 Ekim Cuma hutbesi konusu: ‘Aile olmak’

Zakariya

New member
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca hazırlanan, 28 Ekim 2022 Cuma günü tüm mescitlerde okunacak Cuma hutbesinin konusu muhakkak oldu. Bu hafta cuma namazında okunacak hutbenin konusu, İslam dininde ve kültürümüzde epeyce kıymetli bir yere sahip olan ‘Aile olmak’ olacak. İşte 28 Ekim 2022 cuma namazında okunacak hutbenin tamamı…

AİLE OLMAK: İLAHİ LÜTUF

Muhterem Müslümanlar!

Yüce Rabbimiz, bizleri bayan ve erkek olarak yaratmıştır. daha sonra da ruhlarımız sekinete ulaşsın, gönüllerimiz inşiraha kavuşsun diye bize aile olmayı bahşetmiştir. Aile, Cenabıhakk’ın lütfettiği eşsiz bir nimettir. Hayatta sahip olabileceğimiz en kıymetli hazinedir. Aile, pak bir jenerasyonun devamını, inançlı bir toplumun inşasını sağlayan en kadim kurumdur. İnancımızın, karakterimizin ve hayat stilimizin formlandığı en pahalı okuldur. Aile, Allah’ın rahmeti ile korunan, onun bahşettiği çocuklar ile gelişen ve hoşlaşan sevgi, huzur ve inanç ortamıdır.

Aziz Müminler!

Aile olmak, bayan ve erkeğin legal nikâhla bir yuva kurmasıdır. İki ömrün bir bütün olması, iki gönlün bir can olmasıdır. Aile olmak, Büyük Rabbimizin هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ “Eşleriniz sizin için bir elbisedir, siz de eşleriniz için birer elbisesiniz” (1) ayetine gönülden bağlanıp tıpkı bir elbise üzere örtücü, hami ve uyumlu olmaktır. Aile olmak kadar aileyi korumak da kıymetlidir. Aileyi korumak, eşlerin şefkat, merhamet ve sadakatle birbirlerine bağlanmalarıdır. Her türlü günah ve haramdan birbirlerini müdafaaları, iffet ve onurlarını koruma etmeleridir.

Kıymetli Müslümanlar!

Aile kurumuna yönelik fıtrata alışılmamış her türlü tahribatın süratle yayıldığı bir çağda yaşıyoruz. Ailenin, insanın özgürlüğünü kısıtladığı, sorumluluk üstlenmeden tek başına yaşamanın daha cazip olduğu fikri özendiriliyor. meğer aile olmak Ulu Rabbimizin buyruğu, Peygamberimizin sünneti, insan fıtratının bir gereğidir. Hakikaten Cenabıhak Kur’anı Kerim’de şu biçimde buyurmaktadır: “İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, Allah’ın varlığının kanıtlarındandır. Bunda düşünen bir toplum için olağan olarak ibretler vardır.” (2) Allah Resûlü (sas) ise bizleri aile kurmaya şu biçimde teşvik etmektedir: “Nikah benim sünnetimdir. Benim sünnetime uygun davranmayan benden değildir…”(3)

Değerli Müminler!

Yüce dinimiz İslam’ın hayat veren unsurlarına daima bir arada sıkı sıkıya sarılalım. Allah’ın buyruğuna ve fıtratımıza uygun, nezih bir aile ömrü yaşamaya uğraş edelim. El ele, gönül gönüle vererek, var gücümüzle aile kurumunu ve pahalarını ayakta tutmak için gayret gösterelim. Unutmayalım ki sağlıklı, kuvvetli ve huzurlu bir toplum, lakin yasal nikâhla bayan ve erkeğin kurduğu aile ile mümkündür.

Aziz Müslümanlar!

Ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi noktasında her birimize farklı başka vazife ve sorumluluklar düşmektedir. Bu doğrultuda müftülüklerimiz bünyesinde Aile ve Dini Rehberlik Merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde genci, yaşlısı, hanımı ve erkeğiyle toplumumuzun bütün fertlerine alanında uzman hocalarımız ve manevi rehberlerimiz tarafınca aileye yönelik dini rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Ayrıyeten Başkanlığımız tarafınca yazılı ve görsel yayınlar marifetiyle aile konusunda toplumumuz nezdinde şuur ve hassaslık oluşturulmaya devam edilmektedir. Bu vesileyle Başkanlığımız tarafınca aileye yönelik sunulan bu hizmetleri siz pahalı kardeşlerimize bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Hutbemi Kur’an-ı Kerim’de bize öğretilen şu dua ile bitiriyorum: “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara lider eyle!” (4)

1 Bakara, 2/187.

2 Rûm, 30/21.

3 İbn Mâce, Nikâh, 1.

4 Furkân, 25/74.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü