57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tipi’nin 7. etabını Patrick Bevin kazandı

semaver

New member
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafınca düzenlenen Tour of Türkiye’nin 7. gününde 135,3 kilometrelik Gelibolu-Tekirdağ etabı geçildi. Yarışa, 25 gruptan 153 bisikletçi katıldı.

Gelibolu Fener Parkı’ndan start alan bisikletçiler, Koruköy’den geçerek Şarköy’e ulaştı. Kavakköy, Yeniköy, Yörgüç, Yayaköy, Çınarlı ve Kirazlı istikametine devam etti. Uçmakdere’yi geride bırakan atletler, Hoşköy, Gaziköy ve Altınova’yı nazaranrek Tekirdağ’da finiş yaptı.

Yarışın bitimine yaklaşık 30 kilometre kala kaçış gerçekleştiren Israel-Premier Tech grubundan Yeni Zelandalı Patrick Bevin, Fransa’nın Arkea Samsic Fransız Nicolas Edet ve Belçika’nın Alpecin-Fenix kadrosundan Avustralyalı Jay Vine, uzun mühlet pelotonun önünde gitti. Genel klasman önderi Eduardo Sepulveda ise bu kaçışa karşılık veremeyince geride kaldı.

Uzun mühlet yakalanmayan üçlüden Patrick Bevin 3 saat 21 dakika 2 saniyelik derecesiyle birinci oldu. Yarışı Jay Vine 2 saniye farkla ikinci, Nicolas Edet ise 4 saniye farkla üçüncü sırada bitirdi.

Genel klasman liderliği el değiştirdi

Tour of Türkiye’de genel klasman liderliğini Patrick Bevin ele geçirdi.

Gelibolu-Tekirdağ etabına genel klasman başkanı olarak İtalya’nın Drone Hopper-Androni Giocattoli ekibinden Arjantinli Eduardo Sepulveda başladı. Bevin ise rakibinin 11 saniye gerisinde yer alıyordu. Etapta büyük bir gayretle rakibini geride bırakan Bevin, liderlik koltuğuna oturdu. İkinci sırada 20 saniye farkla Vine yer alırken Sepulveda 40 saniye farkla üçüncü sıraya geriledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden ulusal bisikletçi Mustafa Sayar, genel klasmanda 9. sırada yer buldu.

Mayolar

Patrick Bevin, 57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tipi’nde son etapta genel klasman başkanının taşıdığı turkuaz mayoyu Eduardo Sepulveda’dan devraldı.

Belçikalı Jasper Philipsen sprint önderinin giydiği yeşil mayoyu kaptırmadı.

ABD’nin Wildlife Generation Pro grubundan Noah Granigan da en âlâ tırmanışçının giydiği kırmızı mayoyu korudu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinden Batuhan Özgür, Türkiye hoşlukları mayosunu (Beyaz) kaptırmadı.

5 farklı genel klasman önderi

Çeşitte geride kalan 7 etapta 5 farklı bisikletçi genel klasmanda liderliğe yükseldi.

Birinci gün Belçika’nın Lotto Soudal grubundan Avustralyalı Caleb Ewan, ikinci gün Avustralya’nın BikeExchange-Jayco ekibinden Avustralyalı Kaden Alexander Groves, üçüncü gün ise Jasper Philipsen genel klasmanda liderliğini aldı.

Dördüncü günde geçilen İzmir-Manisa etabında liderliği ele alan Sepulveda da bu pozisyonunu koruyamadı ve son etap öncesi koltuğu Bevin’e bırakmak zorunda kaldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin şanssızlığı

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye şampiyonu bisikletçisi Onur Balkan ile Ukraynalı atleti Vitaliy Buts, yarışı tamamlayamadı.

Türkiye hoşlukları mayosu için argümanı bulunan Buts karıştığı kaza kararı ambulansla hastaneye gdolayıldü ve etaba devam edemedi. Kadronun değerli isimlerinden Onur da yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

Son etap İstanbul’da

57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tipi’nin 8. ve son etabı yarın İstanbul’da düzenlenecek.

Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi önünden başlayacak 141,1 kilometrelik etapta sportmenler, Dolmabahçe, Beşiktaş, Barbaros Bulvarı, Çırağan Caddesi, Kuruçeşme’den geçerek Bebek tarafına devam edecek. Baltalimanı’ndan dönecek parkur, Büyükdere Caddesi ve Levent istikametine devam edecek.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden Anadolu yakasına geçecek bisikletçiler, Beylerbeyi, Üsküdar, Harem, Hasanpaşa, Fenerbahçe, Kalamış’tan geçerek Bostancı’ya yönelecek. Bostancı’dan dönecek sportmenler, Avrasya Tüneli üzerinden bir daha Avrupa’ya geçecek.

Sirkeci, Aksaray, Kennedy Caddesi’ni kat edecek atletler, Eminönü İskelesi, Balat, Galata Köprüsü’nü nazaranrek Taksim’de finiş yapacak.

Yarış boyunca bisikletçiler 2 defa kıta değiştirecek. Daha evvel 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçen sportmenler, bu biçimdelikle dünyanın birinci ve tek kıtalararası etaplı bisiklet yarışında 3 kere kıta değiştirmiş olacak.

Patrick Bevin: Avrupa’daki hiç bir yarışta tarihi kıymet taşıyan bu biçimde bir etap yok

Yeni Zelandalı Patrick Bevin, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Son 30 kilometreyi 3 kişilik kaçış gurubuyla bitiren Bevin, “Kaçış grubundayken en epey çalışmayı ve işi ben yaptım. Onlar sprint bekliyordu lakin son 700 metrede sprinte bırakmadan epeyce erken bir atağa çıkarak etabı rahatlıkla aldım.” dedi.

Fransa’da düzenlenen tıpta kaza geçirdiğini aktaran 31 yaşındaki bisikletçi, “Şubat ayı başında Fransa’da kaza geçirdim ve kemiğimi kırdım. Güç günler geçirdim. Uzun müddet sakat kaldım ve formumu kaybettim. Buradaki yarış için bir daha idmanlarımı gerçekleştirdim. Buraya genel klasman adayı olarak geldim. Kraliçe etap olan Spil’de hayal kırıklığına uğradık ve vakit kaybettik. Ekip olarak sonuna kadar gayret etmeye karar vermiştik. Vakti kapatacaktık ve bugün her şey yolunda gitti.” diye konuştu.

Bevin, Gelibolu-Tekirdağ etabına büyük bir vakit farkıyla başladığını anlatarak, “Etap öncesi vakit farkı hayli büyük üzere gözüküyordu. Bir kadro bonuslar kazanarak bu farkı kapatmak mümkün değildi. O yüzden daha sert bir darbe yapmamız gerekiyordu. Bugünkü planımız da ikinci tırmanışın başında atak yaparak daha büyük bir vakit farkı yakalayarak öne geçmekti. Bu planımızı da başardık.” tabirlerini kullandı.

Edremit-Eceabat etabının Anzaklar için değerine değinen Patrick Bevin, “Dünkü etap hayli manalıydı. Avrupa’daki hiç bir yarışta tarihi kıymet taşıyan bu biçimde bir etap yok. Türkiye’de bu biçimde bir etapta hem yarıştık birebir vakitte manevi hisleri yaşadık. Bunun için de burada yarışmaktan dolayı epey memnunum.” halinde görüş belirtti.

“Tur daha bitmedi”

Son etap öncesi genel klasman liderliğini alan Yeni Zelandalı bisikletçi, İstanbul’da şampiyonluk için uğraş edeceklerini söylemiş oldu.

“Tur daha bitmedi.” diyen Bevin, “hemen çabucak bir etap daha var. Son etapta da bir şeyler olabilir. Onun için şampiyonluk büsbütün cepte değil. Kadro halinde epey dikkatli olacağız. Gerekli tüm tedbirleri alarak rastgele makûs bir sürpriz olmaması için dikkatli davranacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Çeşidin genel parkur profilini kıymetlendiren deneyimli bisikletçi, “Bugünkü etap fazlaca büyük bir tırmanış olmamasına karşın daima iniş ve çıkış gösteren, değişken eğimlere sahip olmasından dolayı zorlayıcıydı. En zevk aldığım ise Edremit-Eceabat etabıydı. birebir vakitte manevi değerinden dolayı dünkü etap benim için en keyif verici ve en manalı etaptı.” sözlerini kullandı.

Bevin, yakın vakitte Çanakkale’ye gelerek şehitlikleri ve cetlerinin mezarlarını ziyaret edeceğini kelamlarına ekledi.