Antalya’da kalan Kazakistanlı anniçin hasta kızı için yardım daveti

Zakariya

New member
Kazakistan’ın Astana kentinde yaşayan hekim Aıgerim Ussenova (34), ailesinin karşı çıkmasına rağmen ve dört yıl evvel tanıştığı S.İ. ile evlenerek İstanbul’a geldi.

2019 yılında çocuk sahibi olan çift, 4 aylık kızları Asel’in metabolizma problemleri olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini öğrendi. Lakin maddi imkanlar buna müsaade vermedi.

Kocasından boşandı, kızıyla bir başına kaldı

Asel bebek 15 aylık olurken teze nazaran baba S.İ. ise çocuğuyla eşini istemeyerek Kazakistan’a gönderdi. Çift, 2021 yılında evliliklerini noktaladı. Nafaka konusunda tehdit edilen bayan bu hakkından da feragat etti. Ailesinin yanına dönemediğini anlatan Ussenova, Astana’da yurtlarda kalarak sattığı el işleri ve sabunlarla para biriktirdi. Kızının hastalığı ilerleyen Ussenova, Çimkent’te bir hastanede yaptırdığı tetkiklerde Asel’in, Rett sendromlu (yaygın gelişimsel bozukluklardan birisi olarak sınıflandırılan beyinsel gelişim bozukluğu) olduğunu öğrendi.

Tedavi için Antalya’da

İnternette araştırma yapan Ussenova, Antalya’da özel bir hastanede bu sedromlu çocukların tedavisinin muvaffakiyetle yapıldığını belirledi. Biriktirdiği parayla bir ay evvel kente gelen Ussenova, özel hastanede tedavi fiyatının yüksek olduğunu öğrendi ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu.

Yardım eli bekliyor

İHA’nın haberine göre 1 aydır bu hastanede tedavisine devam edilen Asel’in daha fazla tedavi alabilmesi ortasında heyet raporu alması gerekiyor. Kalacak yeri ve işi olmayan Ussenova, kızını bir daha ayağa kaldırabilmek için yardım davetinde bulundu.

“Kızımı kurtarmak istiyorum”

Yaşadıklarını hüzünlü gözlerle anlatan Ussenova, “Kızımı kurtarmak için Antalya’ya geldim. Ben yabancıyım, kızım Türk vatandaşı şu an tek başıma bakamıyorum. Kızımı kurtarmak istiyorum. Ben kendim çocuk hekimiyim. İleride denklik imtihanını geçip Türkiye’de sıhhat alanında çalışmak istiyorum. Rusça biliyorum, Almanca da öğreniyorum. Öteki gidecek yerim yok Türk devletinden dayanak istiyorum.” diye konuştu.

“6 ay kalabileceğim bir yer lazım, her işi yaparım”

32 gündür Antalya’da olduğunu ve önünde 58 günlük bir süre kaldığını anlatan Ussenova, “Türkiye’de bir iş ve kalacak yer bulup oturma müsaademi almam lazım ben yalnızca kızımı düşünüyorum. Heyet raporu alırsam kızıma fizik tedaviye başlarım ve her şey biraz daha kolay olur. Biraz yürümeye başlasa iyileşse bakıcı bulabilir önüme bakardım. Artık yanından bir an olsun ayrılamıyorum. Antalya’da otel odasında kaldım, bayan sığınma meskeninde kaldım, hastanede kaldım. Günler bu biçimde geçiyor. Kazakistan’dan getirdiğim parayla geçinmeye çalışıyorum lakin süratle bitiyor. Ben heyet raporunun kızıma bir an evvel çıkarılmasını ve 6 ay kalabilecek bir yer istiyorum. Her şey kızım için. Kaldığım yerde bakıcı olabilirim, yemek yapabilirim. Lakin bayan sığınma meskenim kızıma uygun gelmiyor. bu biçimde bir aile ortamı istiyorum.” dedi.