Arat, “Türkiye, tarih boyunca zorda kalan milletlere Anadolu’nun kapısını açmıştır”

accur

New member
Ege Üniversitesi (EÜ) Meslek Planlama Koordinatörlüğü tertibiyle gerçekleşen “Kariyer Söyleşileri” kapsamında EÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafınca “Tarih Boyunca Türk Topraklarına Sığınanlar: Yahudiler” temalı söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Emekli Büyükelçi Seçkin Arat konuşmacı olarak katıldı. EÜ Edebiyat Fakültesi Nuri Alım Konferans Salonunda düzenlenen aktifliğin moderatörlüğünü ESAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer yaptı.

“Anadolu adeta bir Mevlana Tekkesi gibi”

25 yıldır Türk topraklarına sığınanlar üzerine çalışma yaptığını belirten Seçkin Arat, “Saddam Hüseyin’in kimyasal silah saldırısı kararı kaçan ve Güneydoğu vilayetlerimize sığınan üç yüz bin mülteciye kucak açtık. Rusya, Afganistan’ı işgal ettiği vakit Afganistan’dan büyük bir göç aldık. Sırbistan, Müslümanlara karşı soykırıma kalkıştığında Bosna halkına yardımcı olduk. Türkiye’ de yaşayan Arnavut kökenli vatandaşlarımızın sayısı bugün Arnavutluk’un nüfusundan daha büyük. Gürcü kökenli vatandaşlarımızın sayısı bugün Gürcistan’dan daha büyük. Museviler, Roma devrinden gelip Milas’a yerleşmişler. Dini inanışları sebebiyle biroldukça özgürlükleri elinden alınan, baskılara uğrayan Museviler, dinlerini ve hayatlarını özgürce yaşayabilmek için Anadolu’ya sığınmışlar. Türkiye, tarih boyunca çeşitli sebeplerle güç durumda kalan ve kendi topraklarından kaçmak zorunda olan birfazlaca millete Anadolu’nun kapılarını açtı. Anadolu adeta bir Mevlana Tekkesi gibi” dedi.

“bu biçimde bir müzenin İzmir’e bedel katacağına inanıyorum “

Bir müze açmayı istediğini belirten Arat, “Ben, bu hususta kitap yazdım, stant düzenledim, sinemalar çektim lakin benim asıl gayem müze açmak. Zira müzelerin bu mevzu üzerinde farkındalık oluşturma açısından tesiri fazlaca büyük. İzmir’deki dostlarım müzenin İzmir’de de açılabileceğini söylemiş oldu. İzmir, dünyaya açılan bir pencere, liman kenti, fuar kenti ve burada birtakım imkanların sağlanabileceğini gördüm. bu biçimde bir müzenin İzmir’e paha katacağına inanıyorum” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Prof. Dr. Mustafa Mutluer, iştirakinden dolayı Nadir Arat’a çiçek takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı