Babacan Yeni Aksiyon Planını deklare etti ‘Deva Partisi’nin olmadığı hiç bir iktidar tahlil için hazır değildir’

accur

New member
DEVA Partisi, yükseköğretim aksiyon planını deklare etti: YÖK kapatılacak. Rektörleri, mütevelli heyetleri seçecek. Üniversiteye giriş imtihan sistemi değiştirilecek. Yerleşkeler halka açılacak. Akademisyenlerin tabir özgürlüğü ve siyaset yapmalarının önündeki maniler kaldırılacak. İşsizlikle çaba maksadıyla üniversiteler hayat uzunluğu eğitim verecek. Eğitim ile çalışma hayatı içinde ahenk sağlanacak.

DEVA Partisi, seçimlerden daha sonraki 90 ve 360 günde yapacaklarını taahhüt ettiği aksiyon planlarına bir yenisini daha ekledi. Genel Lider Ali Babacan, Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla partisinin 50 husustan oluşan Yükseköğretim Hareket Planı’nı duyurdu. “Yeni üniversite, yükselen Türkiye” sloganıyla hazırlanan yedinci hareket planının detaylarını DEVA Partisi Eğitim Siyasetleri Lideri Prof. Dr. Mustafa Ergen paylaştı.

Babacan, tanıtım merasiminde yaptığı konuşmada şu tabirleri kullandı:

‘DEVA Partisi’nin olmadığı hiç bir iktidar tahlil için hazır değildir’

“Her aksiyon planını ortaya koyduğumuzda bir defa daha anlıyoruz ki DEVA Partisi’nin işin ortasında, işin başında olmadığı hiç bir iktidar bu ülkenin meselelerini çözmek için hazır değildir.”

‘Türkiye dünyaya bilgi ihraç edecek’

“Üniversite yükseköğretim sisteminde yapacağımız atılım, önümüzdeki on senelera damgasını vuracak. Türkiye, dünyaya bilgi ihraç edecek. En bedelli hazineyi, bilgiyi Türkiye’de üreteceğiz.”

‘Öncelikle fırsat eşitliğini sağlayacağız’

“Son senelerda eğitimde fırsat eşitliğini büsbütün yitirdik. Öncelikle fırsat eşitliğini sağlayacağız. Sistem, emek verenin ardında duracak.”

‘YÖK’ü kapatacağız’

“Yükseköğretimde çok merkeziyetçiliğe son vereceğiz. YÖK’ü kapatacağız. YÖK’ün kapatılması, yalnızca partimizin programında yer alan bir konu olarak kalmadı. Altı partinin ortak anayasa değişikliği metninde de mutabakat hususu olarak yer aldı.”

‘Rektör seçimlerini mütevelli heyetlerine bırakacağız’

“Cumhurbaşkanı’nın üniversitelere başına estiği üzere rektör atamasını engelleyeceğiz. Bu sorunu kökünden çözeceğiz. ‘Bunun siyasi görüşü nedir, bize yakın mıdır?’ diye bir şey yok. Rektör seçimlerini, mütevelli heyetlerine bırakacağız. Ayrıyeten rektörleri de performans kontrolüne tabi tutacağız.”

‘Üniversitelerin kendi geleneklerini oluşturmasını önemsiyoruz’

“Son senelerda üniversite kapılarında kolluğun cübbeleri ezdiği, kapılara kelepçe vurulduğu berbat manzaralarla karşılaştık. Başta Boğaziçi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi olmak üzere tüm esaslı eğitim kurumlarımız fazlaca yıprandı. Biat beklentisi o kadar berbat etkiliyor ki… Üniversitelerin vakit ortasında kendi özgün kimliğini ve geleneklerini oluşturmasını epeyce önemsiyoruz. Devletin işi üniversiteyle, öğrenciyle, akademisyenle hengame etmek değildir. Biz akademik özgürlüklerin sözcüsü olacağız. Akademisyenlerin tabir özgürlüğü ve siyaset yapmaları önündeki pürüzleri kaldıracağız.”

‘ARGE teşviklerine ulaşmayı kolaylaştıracağız’

“Akademisyenlerin ARGE teşviklerine ulaşmasını kolaylaştıracağız. Bilimsel faaliyetin önünde hiç bir mahzur bırakmayacağız. Türkiye’yi bilgi üreten kurumlarımızın niteliğini yükselterek kanatlandırabileceğimizi epey yeterli biliyoruz.”

‘Eğitim hayatı ile çalışma ömrü içinde ahenk şart’

“Eğitim alanında yapacağımız atılımın Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkarmak için elzem olduğunu biliyoruz. Eğitim ömrü ile çalışma ömrü içindeki ahengin kural olduğunun farkındayız. Ülkemizin kalkınma maksatları ile üniversite sistemini tam uyumlu hale getirmek zorundayız.”

‘Bizim insanlarımız BionTech aşısını Türkiye’de bulamadı’

“Bizim insanlarımız BionTech aşısını buldular lakin bunu Türkiye’de yapamadılar. Kendilerini özgür gördükleri, kaynaklara daha rahat ulaşabildikleri, üretenin daha fazlaca ödüllendirildiği bir ülkede bu aşıyı geliştirebildiler. Gurur duyarız ancak niçin Türkiye’de olmadı? Zira baskı iklimi buna müsaade etmiyor. Bunu gerçekleştireceğiz, çalışanın önünü açacağız.”

‘Üniversiteleri bir epey alanda geliştirmek için seferber edeceğiz’

“Üniversitelerimizi; elektrikli araç, 5G teknolojisi, yeni jenerasyon savunma sanayi ve oyun kesimi üzere bir hayli alanda geliştirmek için seferber edeceğiz. Üniversitelerin dijital yetkinliklerini, araştırma ve geliştirme kapasitelerini arttıracağız. Üniversite araştırmalarından çıkacak derin teknolojiler için girişimcilik fonlarının kurulmasına katkı vereceğiz.”

‘Üniversiteye giriş imtihan sistemini değiştireceğiz’

“Üniversiteye giriş imtihan sistemini değiştireceğiz. Yeni sistemde üniversiteye girişi esnek ve gerilimini azaltan bir hale getireceğiz. Tasarlayacağımız yeni sistemde; oldukcalu imtihan, açık uçlu sorular, öğretmen notu, yetenek ve öğrenci başarısı üzere belirleyici konuları ekleyeceğiz. Üniversite imtihanlarını yılda birkaç kere yapacağız.”

‘Öğrencilerin barınma sıkıntılarını çözeceğiz’

“Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma meselelerini çözeceğiz. Gereksinim sahibi üniversite öğrencilerine devlet yurtlarında fiyatsız yahut kredili kalma imkânı sağlayacağız. Devlet yurtlarının sayısını artıracağız. Bağış yoluyla ve yatırım bütçesiyle üniversite ortasında yurt yapılmasını kolaylaştıracağız. KYK kredi ve burslarının dağıtım kriterlerini şeffaf hale getireceğiz.”

‘Üniversiteler hayat uzunluğu eğitim verecek’

“DEVA Partisi iktidarında üniversiteler, işsiz yetiştiren kurumlar olmayacak. Üniversiteler hayat uzunluğu eğitim verecek. Bu hedefle üniversite bünyesinde bir daha maharet edindirme programları açacağız. Vatandaşlarımız, hayatının hangi evresinde olursa olsun üniversiteye gidip çağın muhtaçlığı olan eğitimi alabilecek. Bugün epeyce geçerli olarak bildiğiniz meslekler 10 sene daha sonra geçerliliğini yitirebiliyor. İnsanların meslek değiştirmelerinin önünü açmak ve imkânını sunmak zorundayız. Mesleklerinde kendisini geliştirmek isteyen vatandaşlarımız da bu programlardan faydalanacak.”

‘Kampüsler halka açılacak’

“Üniversite yerleşkelerinin kapısını halka açacağız. Ders veren öğretim üyelerinin isteği dahilinde, vatandaşlarımızın üniversitelerde derslere katılmasına müsaade vereceğiz. İşletmeyse işletme, mühendislikse mühendislik, toplumsal bilimse toplumsal bilim. Yerleşkeler halka açılacak.”

Prof. Ergen: ‘Dünya, teknoloji ve girişimcilik temelinde’

Eylem planının asıl gayesinin “hızlı koşanın daha süratli koşabileceği bir üniversite sistemi” olduğunu vurgulayan DEVA Partisi Eğitim Siyasetleri Lideri Mustafa Ergen ise şu tabirleri kullandı:

“Teknoloji ve girişimcilik temelli dünyaya bizi üniversitelerin etrafında yaratılan ekosistem getiriyor. Bu ekosistem yepisyeni bir ekonomiyi birlikteinde getiriyor. İstanbul’da 70’ten çok, Ankara’da 19’dan fazla üniversite var. Hakikat bir sistemle bu sinerjiyi yükseltebiliriz.”

‘Üniversitelerde üretilen bilginin ticarileşmesi gerekiyor’

“Üniversitelerde üretilen bilginin ticarileşmesi gerekiyor. Üniversite akarsu üzeredir. Öğrenci gelir, yetiştirirsiniz ve bilgi öğrenciyle birlikte masraf. Bunların bir yerde birikmesi gerekiyor. Piyasa koşullarında ticari bir biçimde yer bulabilmesi, ayakta kalabilmesi, pazarlanabilmesi ve büyümesi gerekiyor.”

‘Rektör bariz bir memnuniyetsizlik yaratıyorsa geri çağrılmalı’

“Mütevelli heyetleri kurmak için senatoyu bakılırsavlendireceğiz. Senato kurduğu heyeti akademisyenlere onaylatacak. Rektör üniversitenin dokusuna uymuyorsa, akademisyenler ve öğrenciler tarafınca hayli bariz bir memnuniyetsizlik yaratıyorsa o rektör geri çağrılmalıdır. Mütevelli heyetleri bakılırsavleri nazaranvlerini uygun yapmıyorlarsa, demokratik meşruiyet çerçevesinde nazaranvden alınabilmeli.”

Akademik Maksat, Planlama, Proje ve Finansman Ajansı kurulacak

“Akademik Gaye, Planlama, Proje ve Finansman Ajansı kurmak istiyoruz. Bir yandan ülkenin uzun vadeli vizyonu çerçevesinde akademik projeleri ortaya koyacak, öte yandan üniversitelerin altyapısını ilerletmek için finansman sağlayacak. Bu süreç bize fonksiyonsuz, öğrencisiz ve akademisyensiz üniversite ve kısımların doğal yollardan fonksiyonlu hale gelmesini yahut kapanmasını birlikteinde getirecek.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı