Büyük depremden önce neler olur ?

Nutfiye

Global Mod
Global Mod
Büyük Depremden Önce Neler Olur? Kızlar, Erkekler ve "Zemin" Mizahı!

Biraz eğlenmeye ne dersiniz? Hadi gelin, hep birlikte deprem öncesi o "belirsizlik" haline göz atalım, ama bunu ciddiyetle değil, biraz mizahi bir yaklaşımla yapalım. Hem de her iki cinsin bakış açısını harmanlayarak…

Şimdi, deprem geldiğinde ne olur sorusu her zaman ciddi bir konu olmuştur. Ama ne kadar eğlenceli olabiliriz ki, bu konuda biraz eğlenmeye, kahkahalarla karışık bir şekilde çözüm önerileri sunmaya ne dersiniz? Depremden önce ve sırasında ne gibi olaylar yaşanır, hangi davranışlar norm haline gelir, işte her iki cinsin deprem öncesi stratejileri!

Erkeklerin Deprem Stratejisi: Aksiyon Zamanı!

Hadi bakalım, erkekler deprem öncesi ne yapar? Öncelikle strateji geliştirme zamanı! Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı burada devreye girer. Hemen yerel marketten üç büyük su damacanası alıp, fazlasıyla sağlam olan bir dolabın içine yerleştirirler. Depremin şiddetinden kimseye zarar gelmemesi için duvarlara, raflara, bütün her şeyin üzerine 10 kilo yapışkan bant yapıştırırlar.

Bu arada, o anki ruh halini anlamak için bakışları "şimdi hangi köşe daha sağlam olur" düşüncesiyle derinleşir. Gözler de biraz kayar, çünkü içlerinden şunu derler: "Herkes benden soruyor, ama hâlâ daha sağlam bir çözüm bulamadım, evdeki her şeyi garanti altına alacağım!"

Kadınlar sorar: "Ya sen ne yapıyorsun?"

Erkek cevaplar: “Gelişim, strateji… Taktiklerim tam tamına hazır, odanın açısını ayarlıyorum, bu sene kışın ne olur, tahmin ettim!”

Evet, aslında her şey olabildiğince stratejik ve aksiyon odaklıdır. Bu kadar plan, herkesin bir yerlerde hazır olmasıyla, "bana şimdi bir şey olacaksa olur" yaklaşımı da biraz... yani, yanlış anlamayın, adamlar önden garanti almış oluyor.

Kadınların Deprem Stratejisi: Empati Modu ON!

Şimdi sırada kadınlar var! Erkekler aksiyon peşinde, kadınlar ise çoktan "bütün mahalle ile tanıştım, her birinin cep telefonunu kaydettim" modu devreye girmiştir. Deprem öncesinde kadınlar, sanki bir sosyal medya etkisi gibi herkese "Ben seni çok iyi anlıyorum, ama gerçekten çok daha iyi bir fikirle geldim!" mesajını verirler. O kadar empatik olurlar ki, deprem olursa "Benim için hiç sorun değil, ama senin o kadar iyi bir evin var ki, her şey bozulur, çok üzülürsün" diyerek, hemen başkalarının duygusal ihtiyaçlarını fark ederler.

Daha sonra, deprem olur diye hazırlık için cep telefonları şarja takılır, halılar kıvrılır, evin bütün köşeleri temizlenir. Kadınlar o kadar çok "evin düzenini bozmadan nasıl hayatta kalırız" sorusuna odaklanır ki, kocası ya da partneri onları "bırak bu işleri, rahat ol!" diyerek bir köşeye çekilmeye zorlar. Fakat onlar sakinleşmez, çünkü önemli olan başkalarına yardımcı olabilmektir!

Erkekler buna karşı çıkar: “Benim stratejim yeterli! Sen ne hazırlık yapıyorsun? Ellerinde fırın yapacak ne var?”

Kadınlar cevaplar: "Fırın zaten sağda, ama bak, çakmak buldun mu?"

Deprem Öncesi Anlaşmazlıklar: Strateji mi, Empati mi?

Büyük depremden önceki dönemde yaşanan bu farklı bakış açıları, evde eğlenceli (ve bazen de komik) gerginliklere yol açabilir. Erkek, olaya en stratejik şekilde yaklaşırken, kadın bu stres anında başkalarının iyi olup olmayacağını düşünmekle meşguldür. Bir süre sonra evde iki farklı dünya oluşur: bir tarafta duvarları sağlamlaştıran, diğer tarafta da başkalarına nasıl yardım edebileceğini düşünen insanlar!

Yani, bir tarafta sürekli "bunu yapmalıyız, burayı buraya yerleştirmeliyiz, duvara bu kadar güç uygula, yoksa sallanır!" dedikçe, diğer tarafta "bu mahallede kimseyi unutma, seni 5 yıl sonra da unutmayacağım!" yaklaşımına şahit olunabilir.

Ve burada asıl komik olan şey şu: Deprem gerçeği belki de insanların birbirleriyle daha fazla empati yapmasını sağlayan, bazen fazlasıyla stratejik yaklaşımlarını azaltan bir dönüm noktasıdır.

Deprem Sonrası: Bütün "İyi" ve "Kötü" Senaryolar!

Sonunda deprem olursa, erkekler hala "Bu kadar hazırlıklıydık, hazırlıklıyız!" derken, kadınlar hemen herkesin ruh haline dikkat eder, herkesin başına ne gelirse gelsin "şimdi çok iyi hissediyorsun, değil mi?" yaklaşımıyla evdeki dengeleri kurar.

Fakat burada asıl mesele, herkesin kendi yöntemleriyle "ne yapmalı?" sorusuna cevap aradığı bir süreç yaşanır. Erkekler için önemli olan dayanıklı olmak, kadınlar için ise çevreyi ne kadar sarabilir ve "insanları bir araya getirebilir" olma düşüncesi.

Ve tabii ki, bu ikisinin birleşimiyle, daha fazla yardımcı olabilmek için en sağlam çözüm bulunur: “İkimizin gücüyle her şey çok daha kolay olur!” Evet, birlikte aşmak bu işin sırrıdır!

Hadi, Siz Ne Yapıyorsunuz? Yorumlarda Bulduralım!

Peki ya siz? Deprem öncesi her şeyi kontrol altına alıyor musunuz, yoksa mahalledeki herkesin telefon numarasını kaydetmeye mi başlıyorsunuz? Erkekler, stratejik önlemlerinizin neler olduğunu paylaşın; kadınlar, empatik hazırlıklarınızı görelim! Cevaplarınızı yorumlarda paylaşın, hep birlikte gülelim, hem de ciddi hazırlıklar yapalım!