Büyükşehir’in mazot ve tohum takviyesine çiftçilerden ağır ilgi

accur

New member
Büyükşehir Belediyesinin mazot ve tohum takviyesinden yararlanmak isteyen çiftçiler, müracaat merkezlerinde yoğunluk oluşturdu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, ziraî kalkınmaya takviye olmak ve çiftçilerin gelir seviyesini artırmak için hayata geçirdiği proje kapsamında, yaklaşık 14000 çiftçiye 2 milyon litre tamamı hibe mazot ve 3000 üreticiye yüzde 75 hibeli 1300 ton yem bitkisi tohumu takviyesi sağlıyor. Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği dayanaklar için taleplerin alınmaya başlandığı birinci günlerde, müracaat merkezlerinde yoğunluk yaşandı.

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’DAN TARIMA BİR DAYANAK DAHA

Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, hayata geçirdiği projelerle ziraî üretimin kesintisiz devam etmesi için çiftçilere her türlü katkıyı sunuyor. Lider Büyükakın, Kocaeli genelinde ekilmemiş toprak kalmaması için teşvik ettiği çiftçilerin gelir seviyesini artırmaya yönelik verdiği muştularla, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

TOHUM TAKVİYESİNDE HİBE YÜZDE 75’E ÇIKARILDI

Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık işleri Dairesi Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, mazot için 60 milyon TL, yem bitkisi tohumu için de 26 milyon TL olmak üzere, çiftçilere toplam 86 milyon TL kıymetinde takviye sağlanıyor. Evvelki senelerda tohum için verilen yüzde 50 hibe takviyesinin yüzde 75’e çıkarılması, üreticiler tarafınca sevinçle karşılandı.

BAŞVURULARDA YOĞUNLUK YAŞANIYOR

Mazot ve tohum takviyesine ağır ilgi gösteren çiftçiler, müracaat merkezlerinde yoğunluk oluşturuyor. Bilhassa, müracaatların birinci gününde, tarımın ağır olarak yapıldığı Kandıra ilçesindeki üreticiler, sabahın erken saatlerinden itibaren, Yeni Hizmet Binası Çiftçi Müracaat Merkezine akın etti. Yoğunluk niçiniyle rastgele bir sorun yaşanmaması gerekli tedbirleri alan görevliler, üreticilerin taleplerini bekletmeden almak için ağır mesai harcıyor. Müracaatlar İzmit, Başiskele ve Gölcük ilçelerindeki çiftçiler fuar ortasındaki Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğü’nden, Kartepe, Derince, Körfez, Gebze ve Dilovası’ndaki çiftçiler bulundukları ilçelerin ziraat odalarından, Kandıra’daki üreticiler Kandıra Belediyesi Yeni Hizmet Binası Çiftçi Müracaat Merkezi’nden, Karamürsel’deki çiftçiler ise Karamürsel Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden alınıyor.

SON MÜRACAAT TARİHİ 30 EYLÜL

Başvurular, 30 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek. Takviyeden yararlanmak isteyen çiftçilerin istenen evraklarla bir arada kendisinin müracaat etmesi gerekiyor. Her ilçe ve mahalle için belirlenen farklı müracaat günleri, çiftçilere SMS yoluyla bildiriliyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

Desteklerden yararlanmak isteyen üreticiler, 2022 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dokümanı ya da şimdiki çiftçi dokümanı ve hayvan işletme tescil dokümanlarıyla belirlenen yerlere müracaat edebilecek. Dokümanlarını, 30 Haziran 2022’ye kadar ziraat odalarında güncellemiş olan çiftçiler, mazot dayanağından yararlanabilecek.

ÇİFTÇİLERE VERİLECEK MAZOT MİKTARI

Çiftçilere verilecek mazot ölçüleri, şimdiki çiftçi dokümanlarındaki ekili alan yerlerine, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, sera, faal kovan ve kanatlı hayvan sayılarına göre değerlendirmeye alınarak hesaplandı.

Çiftçilere verilecek mazot ölçüsü şu kriterlerden oluşuyor:

-2 dekar alana kadar 25 litre

-2 dekar-5 dekar ortası 50 litre

-5 dekar-10 dekar ortası 100 litre

-10 dekar-20 dekar ortası 150 litre

-20 dekar-40 dekar ortası 200 litre

-40 dekar ve üzeri 250 litre

-Büyükbaş için hayvan başına 10 litre

-Küçükbaş için hayvan başına 5 litre

-Arıcılık için kovan başına 3 litre

-Kanatlı hayvan için 5 hayvan başına 1 litre

Buna bakılırsa, istenilen kaideleri taşıyan üreticilere, sahip olduğu arazi büyüklüğü, küçük ve büyükbaş hayvan, arıcılık kovanı ve kanatlı hayvan sayısı belirtilen kriterlerin üzerinde olsa da tek seferde en çok 250 litre mazot dayanağı verilecek.

“ÇOK TARIM YAPANA ÇOK DESTEK”

Kandıra Ziraat Odası Lideri Erdal Çetin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, Türkiye’de örneği olmayan projelerle çiftçilere takviye olmasından dolayı memnunluk duyduğunu söylemiş oldu. Lider Tahir Büyükakın ve takımına teşekkür eden Çetin, “Büyükşehir Belediyesinin verdiği bu dayanaklar çiftçiler için fazlaca kıymetli. Liderimiz, bugüne kadar çiftçilerimizin bütün meselelerine eğildi ve elinden gelen takviyesi yaptı. Yapmaya da devam ediyor. Yeni projeler ve muştular bekliyoruz. Kendisi de aslına bakarsanız, gerekirse büyük yatırımlarını durdurup tarıma çiftçiye dayanak vereceğini açıklamıştı. Ne kadar teşekkür etsek azdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, Kandıra’da ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 7000 çiftçinin olduğunu ve bu yıl mazot dayanağı için arazi büyüklüğü ve hayvan sayısı kriterinin getirilmesinin, büyük ölçekli tarım yapanlar için fazlaca faydalı olduğunu tabir ederek, “Çok tarım yapana fazlaca dayanak verilmesi yerinde bir karar. Dayanaklar geldikçe, üretmeye devam edeceğiz. aslına bakarsan üretmekten öteki hedefimiz ve dermanımız yok.” dedi.

“EKİM ALANLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

İzmit Ziraat Odası Lideri Yusuf Karaaslan da Büyükşehir’in sonbahar ekimi için çiftçilere tamamı hibe mazot ve yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu dayanağından dolayı çiftçilerden olumlu reaksiyonlar aldıklarını belirtti. Mazot ölçüsünün, arazi büyüklüğü ve hayvan sayısına göre verilecek olmasının hayli yerinde bir karar olduğuna dikkati çeken Karaaslan, “İlk günlerde bir yoğunluk oldu. Kendilerine iletiler çekildi, hangi gün gelmeleri konusunda bilgi verildi. Çiftçilerimiz çabuk etmesinler. ÇKS güncellemelerini 30 Haziran 2002’den daha sonra yaptıran çiftçilerimiz mazot takviyesinden yararlanamayacak” sözünü kullandı.

ORTA ÖLÇEKLİ ÜRETİCİYE BİR DÖNEM YETER

Kendisinin de çiftçilik yaptığını belirten ve 250 litre mazotun orta ölçekli bir üreticinin bir dönemini karşılayacağını lisana getiren Karaaslan, şunları kaydetti:

“Çiftçinin en büyük sorunu akaryakıt ve gübreydi. Daha evvel gübre dayanağı verilmişti, bu sene de verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin vermiş olduğu dayanaklar, Türkiye’nin yüzde 80 belediyesinde yok. Tarım Bakanlığımız da mazot ve gübre dayanağını artırdı. Bu kaynakları çiftçilerimiz fazlaca hoş kullanarak, daha fazla üretecek. Bu takviyeler çiftçilerimize can suyu oldu. Belediye Liderimiz Tahir Büyükakın’a ve takımına, tüm çiftçilerimiz ismine teşekkür ediyorum. Dayanaklar devam ettikçe, bizler de üretmeye devam edeceğiz. Bu takviyelerden daha sonra ekim alanlarında ve eserlerde bir artış bekliyoruz.”

ÇİFTÇİLER TAKVİYELERDEN MEMNUN

Kandıra’da çiftçilik yapan Nasuhlar Muhtarı Fazilet Gürbüz:

‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mazot ve yem bitkisi dayanağı için müracaatta bulundum. Dayanaklardan çok mutluyuz. Geçen yıl da dayanaklardan yaralanmıştım. Bu tıp takviyeler devam ettikçe, çiftçi ayakta kalır. bu biçimde hoş bir hizmet verdiği için Tahir Büyükakın Liderimize hayli teşekkür ediyoruz.’’

Kandıra Gebeşler Mahalle Muhtarı Recep Altın:

‘’Köyümüzdeki çiftçilerle bir arada, Büyükşehir’in mazot ve tohum takviyesinden yararlanmak için geldik. Hizmetlerden mutluyuz. İnşallah gübre de verilirse tam olacak. Tahir Liderimize, şahsım ve köyüm ismine epey teşekkür ediyorum.’’

Başiskele Bahçecik’ten çiftçi Nuri Karakuş:

‘’Emekli olduktan daha sonra arıcılık yapmaya başladım. Mazot almak için geldim. Allaha şükürler olsun, bu biçimde bir takviyeden yararlanıyoruz. Çok mutluyuz. Tahir Liderimizden Allah razı olsun.’’

Çiftçi Mustafa Gökçe:

‘’Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Tohum ve mazot takviyesi için geldim. Daha evvel de takviyelerden yaralanmıştım. Çok mutluyuz Liderimizden. Allah razı olsun, her gereksinimimizi karşılıyor.’’

Çiftçi Serdar Özdil:

‘’Baba mesleği çiftçilik yapıyorum. Daha evvel tarım işi yapıyordum fakat Büyükşehir Belediyesi ceviz fidanı verince, cevize merak sardım. Bu beni fazlaca teşvik etti. 29 yaşında genç bir çiftçi olarak, devletimiz, belediyemiz bize bu imkanları sunduğu için üretmeye devam ediyoruz. Bu dayanaklar, gençleri de çiftçiliğe teşvik ediyor. Mazot ve tohum tamam, inşallah gübre de olur. Bu takviyelerle bir arada önümüzdeki dönemde hoş bir randıman bekliyoruz. Liderimize, Allah zeval vermesin. Genç bir çiftçi olarak, bizlere yardımcı olduğu için kendisine fazlaca teşekkür ediyorum.’’

Körfez Şemsettin Mahalle Muhtarı Naci Mızrak:

‘’Büyükşehir Belediyesinin mazot ve tohum dayanağından hayli mutluyuz. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyorum. Mazot dayanağı ile birlikte daha fazla üretim sağlayacağız.’’

Gölcük Hisareyn Mahallesinden Recai Yiğit:

‘’Bahçe işleriyle uğraşıyoruz. Büyükşehir Belediye Liderimiz Tahir Büyükakın’a, bize bu imkanları sunduğu için teşekkür ediyoruz. Sağ olsun, her vakit köylünün, çiftçinin yanında oluyor. Bizler de onu takdir ediyoruz. Bundan daha sonra inşallah daha hoş şeyler yapacağına inanıyoruz. Kendisine Allah kolaylıklar versin. Liderimizi Hisareyn’e çay içmeye bekliyoruz.’’

Çiftçi Filiz Aydoğdu:

‘’Hayvancılık ve çiftçilik yapıyorum. Fındık bahçelerimiz var. Birinci sefer mazot ve yem bitkisi tohumundan yararlanacağız. Dayanağından dolayı Liderimize teşekkür ediyorum.’’

Çiftçi Fehmi Oruç:

‘’Seksen yaşındayım, hala tarlaya gidiyorum, grup biçiyorum. Devletimizden ve Belediyemizden hayli mutluyuz. Allah zeval vermesin. Sağ olsunlar, var olsunlar. Bize takviye veriyorlar. Tahir Liderimize da teşekkür ediyorum. Allah ondan razı olsun.’’

Çiftçi Eyüp Çalışkan:

‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi köylüyü, çiftçiyi düşünüyor. Güç günlerde dayanak oluyor. Verilen dayanaklarla ekim ve dikim alanları artıyor. Üretmeye devam ediyoruz.’’

Çiftçi Seyit Emre:

‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu biçimde bir katkı yapmasaydı, biz yerlerimizi ekmekte epey zorlanacaktık. Bu bizim için büyük bir avantaj, büyük bir gelir. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum.’’

Çiftçi Aytekin Akgüneş:

‘’Yaklaşık 66 dönüm arazim var. Geçen yıl mazot aldım. Bu sene de müracaatımı yaptım. Mazot dayanağı olmasa, bu kadar yerimizi grup biçemeyiz. Liderimize teşekkür ediyorum.’’

Çiftçi Ayhan Efe:

‘’Yaklaşık 100 dönüm tarlam var. Geçen sene mazot aldım. Bu dayanaklar olmasa, bu kadar yeri ekemeyecektik. Bu dayanaklar olursa, çiftçi ayakta kalır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. ‘’

Çiftçi Seyfettin Ersöz:

‘’Bu takviyeler olmasa 5 dönüm yeri ekebilecektim.. Artık 40 dönüm yerimin hepsini ekebileceğim. Geçen sene gübre takviyesi almıştık. İnşallah bu sene de alırız. Liderimizden gübre muştusu de bekliyoruz.’’

Kandıralı çiftçi Hüseyin Girgin:

‘’Desteklerinden yararlanıyorum, bize epeyce yararı oldu. Fakat Büyükşehir Belediyesinin dayanak alanları denetim etmesi lazım. Bunları çiftçilikte, hayvancılıkta kullanıyor mu, ekiyor mu yoksa ekmiyor mu. Bunların denetlenmesi lazım.’’

Kandıralı çiftçiler Mehmet Dursun ve Nazmi Kutlu:

‘’Yapılan takviyelerden hayli mutluyuz. Tahir liderimizden, Allah razı olsun. En sıkıntı günümüzde her vakit bizim yanımızda oldu. Çiftçileri daima destekliyor.’’

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı