“Bugün herkesi yazıyor ve halka açık”

acidizing

New member
Aralık 1994'teki doğum çünkü “alanı da almak gerekiyordu”, neredeyse bir ihtiyaç, köle gibi az keşfedilen literatürlerle bilinen dünyaları ve kültürleri yapma arzusu, Amelie Nothomb ile ilk görüşte aşk “Olağanüstü Dostluk” ve Editoryal Başarı, İtalyan Kurgu Sağlığı Durumu (“İtalya'da şimdi herkesi yazıyor ve çok fazla yayınlanıyor”) ve en önemlisi yazdırmak için gönderilecek başlıkların seçimi: “Sonunda Seçiyorum, eğer bir kitap beni kaçırırsa bir oyun yoktur “, tutan bir pazar diktat yoktur. Bağımsız yayıncılar dediğinizde. Ve yine, bir sonraki kitapçıdaki sürümler. Söyler ve söyler, Daniela di Sora, Kurucu, bugün otuz yaşına giren yayınevi olan Voland'ın bir hanımefendi (İlk başlıklar '95'te yayınlandı).

Onunla Roma'da, 'yaratıkının' doğum gününün kutlandığı Spazio Sette Kütüphanesi'nde buluşuyoruz, çok kalabalık bir akşam, Voland'ın 'Şeytanı' dışında ilk halka açık sürümde bir kız olarak heyecanlandırıyor (şeytan tarafından kötü edebiyatı cezalandıran Bulgakov'un 'Maestro ve Margherita'). 79 yaşında hala hayal eden birkaç yanıt ve mavi gözleri yeterlidir, ruhun tutkusunu değil, aynı zamanda tüm hazırlık ve otoritesini de çevrede bulunan bir nezaket ve saygı ile ifade eder.

Onu 30 yıl önce çevirmenin sessiz ve güzel işinden büyüleyici ama riskli bir şirkete bir yayınevine taşımaya itti?

“Şirketi bulma son baskı bana Berlusconi alanında iniş verdi. Kültürün bir şeyi değiştirebileceğine hala inanılan zamanlar vardı, aslında Voland doğdu, minimum faks doğdu. aynı yıl bir tür reaksiyon hareketiydi, en azından, okumayı seviyor ve ben de başkalarınınkinden eminim. Çok hizmet etmedi, nasıl sona erdiğimizi gördü “diye gülüyor.

Yine de tekrar yapar mısın?

“Ben de sık sık yaptığım çok basit bir sorumum. Açıkçası bilmiyorum. Belki evet, belki evet. Belki. Belki başka bir ruhla, kesinlikle bir jest öğrendiğim için, Çok ihtiyacım var. , hayatımı değiştiren bir şey, çünkü beni orijinal dilde okumak ve daha sonra düşünmeyi seviyorum.

Rusya'da dört yıl yaşadı, Bulgaristan'dasın, Prag'da bursları vardı. Onlara ait olan bir dünya ya da belki de ona ait olduğunu söylemek daha iyi. Bugün o dünya bunu nasıl görüyor?

“Bugün artık var değil. Artık pek çok bakış açısıyla yok. Cevap vermek zor. Edebiyatla ilgilenenlerin görevinin halkları iletmek olduğunu düşünmeye devam ediyorum. Ve bunu yapıyorum. Rus izleyicileri , Ukraynalı izleyiciler, Bulgari, Çek izleyicileri.

Barış için küçük katkısı mı?

“Evet, kesinlikle barış için katkım olduğunu düşünüyorum”.

Voland tarihine dönerek, bu 30 yıldaki en büyük memnuniyeti neydi?

“En büyük memnuniyet mi? En az iki tane var: Birincisi, kitaptan sonra kitap, Amelie Nothomb ile birlikte geliştiren olağanüstü dostluk. Rab'bin bir armağanı. Sadece doğu kitaplarını, Slav dillerini yapmaya karar vermiştim. Daha iyi bildiğim ve daha iyi olan bu mutlak başyapıt.

Seninle 'tutmasına' izin veren sır nedir?

“Kesinlikle iyi bir çeviri ve difüzyon çalışması yapıyoruz, ama bence aramızda sadece kadınlar arasında sıklıkla sahip olabileceği, elbette doğal olarak gerçek ve büyük bir sevgi var”.

İkinci memnuniyet?

“Diğer sevincim, 2007'den beri yayınlanan Bulgar yazarım Georgi Gospodinov. Uzun tempoyu sürüyor, yorucu, her zaman direnemezsin, ama sonra Torino'da, 2021'de Avrupa Cadı Ödülü E I kazanır. Kulağıma fısıldayın, neredeyse ağlıyor, 'Daniela, Bulgaristan hayatında hiçbir şey kazanmadı, bir futbol şampiyonası bile değil' ve bizi güçlü kucaklıyoruz … bu büyülü bir andı “.

Hayal kırıklığı?

“Birçoğunun yapmasını beklediği gibi Cartarescu adını vermeyeceğim (2020'de yedi kitaptan sonra Yayıncıyı Değiştirdi, Editörün notunu değiştirdi). Açıkçası üzgünüm, ama onu yaşamıyorum Bir İhanet: Sevmediğim bir kitap yayınlamama hakkımın bir yazarın ne işe yaramadığını, seçimimi, çeviriyi, bir dizi sunumu merak ettiğine ikna oldum. .

Bir örnek?

“Çok iyi bir Portekizli yazar olan Dulce Maria Cardoso, beşinci kitabındayız, ancak onu iyi duyurmanın bir yolu yok, çünkü yapabildiğimizden çok daha fazlasını hak ediyor. İşte beni kötü tutuyor.

İtalyan yayıncılığının sağlık durumu nasıl buluyor?

“İtalya'da şu anda yayınlanıyorlar, eğer doğru hatırlıyorsam, Fransa'dan daha düşük, sonsuz daha düşük okuyucuların yüzdesi için yılda 90 bin yenilik. İngiltere'nin gerçekte nerede olduğunu bilmiyorum, bir şey kesindir. : Kütüphaneler, özellikle bağımsız olanlar veya raflarında bir dizi bağımsız yayıncı olan kitaplar yayınlıyoruz.

Ama kurgunun kalitesinden bahsetmişken …

“Şimdi, beni bir tartışmaya koymak istiyor ….” Gülüyor. “Ne söyleyebilirim? Zor bir durumda seviyeyi biraz düşürme eğiliminde olduğumuz açıktır. Tüm sektörlerde olur ve elbette yayıncılık bir istisna değildir. Söyledikten sonra, muhteşem yazarlarımız var, ancak Birisinin ikinci olmasından değil, bu çok fazla teklif alıyoruz, bu da bir tıklama.

Kısa vadeli kâr diktatörlüğü altında büyük yayınevleri gittikçe daha az edebi araştırma yapmaktadır. Seçimlerinize göre, bu bileşen mevcut mu yoksa kişisel zevkinize göre mi seçiyorsunuz?

“Bir kitap seçtiğimde, maalesef kişisel zevkime karar veriyor. Elbette bir editoryal personel var, dışarıda kartlar yapıyorum, hepimiz teklifi okuyoruz. Ama sonra, daha fazlası olsa bile, değil, Sona, dünyanın tüm dillerine karar veriyorum, bu yüzden onları tanıyanlara güveniyorum.

Yayınladığı için en gurur duyan kitap?

Gospodinov'un 'Melankolik Fiziği'.

Yayınladığı için pişman olan kitap?

“Kimse. Satmasa bile gerçekten pişman olduğum bir tane yok. Satmadığı birçok kitap var ama herkesin kendisi yok. Ve sonra kitaplar asla ölmez, her zaman dirilişe yatkındırlar”.

Birkaç yıldır halk ve daha fazla İtalyan yazar oldum. Neden? Bugün 30 yıl öncesinden daha mı iyi?

“Yılda 4-5 yayınlıyoruz, daha fazla değil, (yılda toplam 23-25 kitaptan, editörün notu). Belki onları 30 yıl önce seçmede daha iyiyim, daha yatkınım”.

Edebiyat Ödülleri: Bilinmeyen gecekondu mahalleleri veya marjlarda kalan kaliteli yazarlar yapmak için sömürülecek fırsatlar mı?

“Hayır, hayır … onlar fırsatlar, özellikle elbette önemli ödüller. Ve dürüst olmak gerekirse, cadının düzine girmesi için bir zafer düşünüyorum” (Vooland için 2012'de Giorgio Manacorda ile 4 kez oldu, Matteo Marchezini 2013, 2016'da Demetrio Paolin ve 2019'da Valerio Aiolli, Ed).

Kısa bir süre sonra Voland'dan ne bekliyoruz?

“14 Şubat'ta, yıllar önce İtalya'yı şok eden ve önemli karakterleri içeren gerçek bir hikayeden esinlenen bir noir olan Valerio Aiolli'nin 'Portofino Blues' ile ayrılıyoruz. Yazardan, her şeyin son derece belgelendiği gerçek bir araştırma vardı. Gazeteler, televizyon röportajları, yolunu açacağına inandığım bir kitap.

Arsa ('spoiler' yapmadığımız) bir TV dizisine veriyor mu?

“Neden olmasın? Belki”.

Ve takip etmek için bir sonraki çıkış?

“Amelie Nothomb, 18 Şubat'ta, Belçikalı yazarın samimi kitaplarından biri olan 'İmkansız Dönüş' ile çocukken yaşadığı Japonya ile ilişkisi hakkında konuştuğu”. Federica Iannetti tarafından