‘Çocuklarımız Zerzevatları Market Raflarında Yetişiyor Zannediyor

accur

New member
Aydın Büyükşehir Belediye Lider Hasret Çerçioğlu’nun Cet Tohumları Projesi her geçen gün büyüyor. Kuloğulları Muhtarı Ertürk de çocuklar için bu zerzevatları yetiştirmeye başladı:

Tarımda sağlıklı bir gelecek oluşturmak için Aydın’ın lokal tohumlarına sahip çıkan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Cet Tohumları Projesi her geçen gün büyüyor. Projeye sahip çıkan hassas vatandaşların da yardımıyla Cet Tohumları her geçen gün daha fazla alanda ekilmeye devam ediyor. Cet Tohumlarından üretilmiş fide temin eden Kuloğulları Mahallesi Muhtarı Dursun Ertürk de mahallesindeki çocukların bu değerli sebzelerin tadına bakması için dikim yaptı. Aydın’ın endemik bitkilerinin korunmasının ehemmiyetine dikkati çeken Ertürk, “Çocuklarımız zerzevatları market raflarında yetişiyor zannediyor” sözlerini kullandı.

Mahallesinde 19 yıldır muhtarlık yapan Ertürk, Cet Tohumlarının kıymetine vurgu yaparken, “Bizlerin çocukluk yaşlarımızda tükettiğimiz domates, biber ve patlıcanın aromaları kayboldu. Zira hibrit tohumlara dönüldü. Birfazlaca kimyasalla bakılan zerzevatları yemeye başladık. İnanın bundan fazlaca rahatsızız” formunda konuştu.

‘Elde ettiğimiz zerzevatları dağıtacağız’

Özellikle son periyotta, çocukluklarında yetiştirilen sebzelerin neredeyse kalmadığını hatırlatan Ertürk, “Başkanımız Hasret Çerçioğlu’nun Cet Tohumları bu projesi beni epey heyecanlandırdı. Yani şu anda mahallî çeşitleri seçmemin tek niçini o. Aydın’ın endemik bitkileri olan domates, biber, patlıcan ve öbür çeşitleri aroma ve kokularından dolayı tercih ediyoruz. Olağan bu üretecek olduğumuz zerzevatları katiyen ticari hedefli değil, birebir liderimiz Hasret Çerçioğlu üzere dağıtmayı düşünüyoruz. Yani bir nevi bu çeşitleri biz de tanıtmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Okullarda tanıtım yapılacak

Tanıtımı okullarda çocuklara mahallî çeşitleri tanıtarak yapacaklarını söyleyen Ertürk “Hibrit tohumlardan elde edilen tohumlar sonraki yıl muhakkak filizlenmiyor. Lakin Cet tohumu o denli değil. Büyükşehir Belediyemiz sandıklardan, kırsalda yaşayan büyüklerimizden topladığı tohumları yeşerterek bu hale getirdi. Bu işin bir devamlılığının olması gerekiyor. Yani kendi tohumumu kendim üreteyim, önümüzdeki yıl da kendi fidemi kendim yetiştireyim. Bakın; Aydın’ın lokal çeşitleri diyoruz, yani bunlar mahsus bir şey. Aydın’da yetişen bir bitkiye sahip çıkmalıyız ki, bunu çocuklarımıza aşılayabilelim” dedi.

‘Çocuklar raflarda zerzevat yetişiyor zannediyor’

Aydın’a uymayan bir bitkinin bu coğrafyada yetiştirilmesinin sıkıntı olduğunu belirten Ertürk, “Biz evvel kendi çeşitlerimize Liderimiz Hasret Çerçioğlu üzere sahip çıkalım, daha sonra da onları çocuklarımıza miras bırakalım” sözlerini kullandı.

Çocukların mahallî çeşitler konusunda eğitilmesine de vurgu yapan Ertürk “Son devirde bahçeye girmemiş; bir tane zerzevatın tabanında bulunmamış, onu sulamamış, o zerzevattan sebze toplamamış maalesef marketlerin raflarında zerzevat yetiştiğini zannediyorlar. Evvel çocuklarımızı toprakla buluşturmamız gerekiyor. O toprakta hangi bölgede ne yetişiyorsa onu öğretmemiz gerekiyor. Bu fidelerin kent merkezlerinde dağıtılması da o çocuklar için epey kıymetli. Konutlarında saksıların içerisinde yetiştirmek için gayret ettiklerini ben görüyorum. Yalnızca balkonlarda değil, okullarda da zerzevat yetiştirmek gerekir. Aydın Büyükşehir Belediyemizin okullara da fide verdiğini görüyoruz” formunda konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı