Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Adım adım cuma namazı kılınışı…

Zakariya

New member
Cuma günü, müslüman alemi için mübarek gündür. Bu mübarek günde vatandaşlar, ibadetlerini yerine getiriyor.

Her hafta cuma günü müslümanlar, mescitte cuma namazını kılıyor. Akabinde dua ediyor.

Haftanın en kutsal günü olan bu cuma gününde mescitler dolup taşacak. Vatandaşlar, cuma namazının kılınışı ve rekatını araştırmaya başladı.

Peki diyanete nazaran cuma namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? İşte adım adım cuma namazı kılınışı…

Cuma namazı kaç rekattır?

Cuma namazı 10 rekattır. 4 rekat birinci sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır, Son sünnetten daha sonra 4 rekat Zühri Ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti ek edilir.

Cuma namazı cuma günü öğlen vaktinde kılınır. Tek başına kılınmaz, cemaatle kılınır.

Cuma namazı kılınışı

İlk evvel cuma namazının dört rekât olan birinci sünneti kılınır.

İlk sünnete şöyleki niyet edilir:

“Niyet ettim Allah isteği için bugünkü cuma namazının birinci sünnetini kılmaya.”

Cumanın birinci sünnetinin kılınışı, motamot öğlen namazının dört rekât sünneti üzeredir.

Niyet edilir, erkekler ellerini kulak hizasına, bayanlar göğüs hizasına kaldırır ve “Allahuekber” diyerek tekbir alır ve bir daha eller erkeklerde göbek, bayanlarda göğüs hizasına sağ el sol elin üstüne gelecek biçimde bağlanır.

Sırasıyla;

Birinci rekat:

Niyet

Sübhaneke duası

Euzü Besmele

Fatiha Suresi

Zammı müddet yahut onun yerine geçecek ölçüde ayet/ayetler okunur

“Allahuekber” diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek biçimde rükuya gidilir, rükuda 3 kez “Sübhane Rabbiyel Azim” denilir.

“Semiallahu Limen Hamideh” denilerek rükudan kalkılır ve “Rabbena Lekel Hamd” denilir.

yeniden “Allahuekber” denilerek secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir. Secdede 3 kere “Sübhane Rabbiyel Âlâ” denilir. Birinci secdeden “Allahuekber” denilerek oturulur ve akabinde “Allahuekber” denilerek yine secdeye gidilir ve “Allahuekber” denilerek ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekat:

Besmele

Fatiha Suresi

Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz “Tahiyyat”a oturulur. Burada “Ettehiyyatü” duası okunur. “Allahuekber” denilip üçüncü rekata kalkılır.

Üçüncü rekat:

Besmele

Fatiha Suresi

rüku ve secde yapılır, dördüncü rekata kalkılır.

Dördüncü rekat:

Besmele

Fatiha Suresi

Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz “Tahiyyat”a oturulur. Burada “Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena” duaları okunur ve “Esslamü aleyküm ve rahmetullah” denilerek baş, evvel sağa (omuza bakılarak) daha sonra sol tarafa çevrilerek selam verilir ve cuma namazının sünneti tamamlanır.

Sünnet kılındıktan daha sonra imam-hatip minbere (hutbe okunan yere) çıkar ve oturur. Bundan daha sonra camiin ortasında bir ezan (iç ezan) daha okunur.

Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır.

Cuma namazının farzına nasıl niyet edilir?

İmamın ardındaki cemaat şu biçimde niyet eder:

“Niyet ettim Allah isteği için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama.”

Cuma namazının farzı nasıl kılınır?

Birinci rekat:

İmam ve cemaat;

Niyet eder,

sessiz bir biçimde herkes Sübhaneke duasını okur.

İmam ortasından “Euzü Besmele” çeker

Açıktan Fatiha Müddeti ve artırımı müddet okur. Bu esnada imama uyan cemaat dinler.

İmam sesli olarak “Allahuekber” der ve daima birlikte eller diz kapaklarının üzerine gelecek biçimde rükuya gidilir, rükuda imam ve cemaat sessiz bir biçimde 3 kere “Sübhane Rabbiyel Azim” der.

İmam açıktan “Semiallahu Limen Hamideh” der rükudan kalkılır ve imam ve cemaat sessiz bir biçimde “Rabbena Lekel Hamd” derler.

İmam tekrar sesli bir biçimde “Allahuekber” der ve daima bir arada secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.

Secdede 3 sefer bir daha herkes sessiz bir biçimde “Sübhane Rabbiyel Âlâ” der. Birinci secdeden “Allahuekber” denilerek kalkılır ve oturulur, akabinde “Allahuekber” denilerek yeniden secdeye gidilir.

Secde bundan evvelki üzere yapılır ve “Allahuekber” denilerek ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekat:

İmam sessiz bir biçimde besmele çeker,

Açıktan Fatiha Müddeti ve artırımı mühlet yahut onun yerine geçecek ölçüde ayet/ayetler okur.

Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz “Tahiyyat”a oturulur. Burada herkes sükunet içinde “Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena” dualarını okur. İmam açıktan, cemaat sükunet içinde “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek baş evvel sağa (omuza bakılarak) daha sonra sol tarafa çevrilir ve selam verilir, cuma namazının farzı tamamlanır.

Cuma namazının son sünneti nasıl kılınır?

Cuma namazının son sünneti, dört rekat birinci sünnetin kılınması üzere kılınır.