Dünya Doktorları’ndan Ukrayna ve Suriye için İnsani Yardım Daveti

accur

New member
Dünya genelinde yaşanan savaşlar ve sıhhate yönelik krizler, iklim felaketleri ve inançlı besine ulaşım mevzularını görüşen Birleşmiş Milletler Genel Heyeti dünyamızı ve geleceğimizi ilgilendiren aktüel problemlere ortak tahlilleri görüşmek üzere New York’ta bir ortaya geldi. Bu değerli buluşma vesilesiyle Dünya Tabipleri, acil gereksinimlere vurgu yapan ve giderek daha değerli hale gelen insani yardımlar için global iş birliğini teşvik eden bir davette bulundu.

Orta Doğu ve Afrika’da devam eden çatışmalar, açlık ve Asya’da yaşanan siyasi krizlere son olarak Ukrayna savaşı da eklendi. Dünya savaşlar ve krizlerden dolayı artık geri dönülemez bir noktaya ilerliyor. Ana gündem hususlarından biri “Uluslararası Barış ve Güvenliğin Korunması” olan 77. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, dünya önderlerinin iştirakiyle New York’ta gerçekleşti.

Ukrayna Savaşı Fakir Ülkelerde Besin Güvenliği Sıkıntısını Daha da Arttırdı

Dünya Tabipleri, yaşanan krizlere ve meselelere dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na insani dramların önlenmesi için davette bulundu.

Dünya Hekimleri, Ukrayna ve Suriye’de yaşanan çatışmaların savunmasız insanlara yardım edemeyecek duruma gelen insani yardım çalışanlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerken, bilhassa Ukrayna savaşının global ölçekte besin meblağlarını artırdığı ve yoksulluğun derinden hissedildiği üçüncü dünya ülkelerinde besin güvenliğinin daha da şiddetli hale gelmesine niye olduğunu belirtti.

Dünya Tabipleri, Birleşmiş Milletleri ve dünya başkanlarını barışı sağlamak için gereken diplomatik adımları acil olarak atmaya ve her geçen gün daha da zorlaşan sosyo-ekonomik şartlar, göç dalgaları ve besin güvensizliği üzere dünya çapında devam eden çatışmaların olumsuz tesirlerini azaltmak için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırdı.

Suriye’ye daha fazla Finansman Daveti

2011 yılında başlayan çatışmalar sonucunda Suriye’de milyonlarca insan konutlarından edilerek öteki ülkelere sığınmak durumunda kaldı. Savaşın 11. Yılında Suriye’de kalan beşerler için bilhassa inançlı besine ulaşım ve sıhhat yardımları konusunda hayli önemli problemler yaşanıyor. Dünya Hekimleri, gereksinim sahipleri için bilhassa Kuzeybatı Suriye’de neredeyse yüzde elliye yakın finansman açığı olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, Kuzeybatı Suriye’de 43’lük bir finansman açığı bulunduğu ayrıyeten, Suriye’nin insani müdahale planına yönelik toplam finansmanın şu anda talep edilen fonların yalnızca 24’ünü temsil ettiği ve Kuzeybatı Suriye’deki 4,1 milyon insanın gereksinimlerinin karşılanamama noktasına geldiği açıklandı. Suriye’de durumun her geçen gün daha da berbata gittiği belirtilirken, fon kesintileri niçiniyle kıymetli sıhhat merkezlerinden büyük bir kısmının 2022 yılında kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Dünya Hekimleri, milletlerarası toplumu daha fazla dayanışmaya ve bölgede yerinden edilmiş nüfusun hayati gereksinimlerini karşılayan finansmanı artırma davetinde bulundu.

Birleşmiş Milletler hudut ötesi yardımının en az 12 ay mühletle yenilenmesi çağrısı

Açıklamada Dünya Tabipleri, Birleşmiş Milletler Genel Heyeti’ni Suriye’ye hudut ötesi yardım sıkıntısının tahlili için de adım atmaya davet etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu tarafınca 12 Temmuz 2022’de kabul edilen 2642 sayılı karar ile Birleşmiş Milletler’in Türkiye’den Kuzeybatı Suriye’ye hudut ötesi yardımını lakin 10 Ocak 2023’e kadar uzatıldığı hatırlatılırken, bu tarihten daha sonra besin, ilaç, aşı ve başka temel insani yardımların devam edebilmesi için Güvenlik Kurulu üyelerinin yeni bir karar alması gerektiği vurgulandı. Dünya Tabipleri, yaşanan durumun meçhullüğü niçiniyle bölgede yaşayan Suriyeliler için insani yardımların planlanması, programlanması ve finansmanını olumsuz etkilediği ve tedarik için gerekli tüm lojistik faaliyetlerde sorun olduğunu vurguladı. Ayrıyeten Kuzeybatı Suriye’deki milyonlarca insanın hayatta kalabilmek için bu hudut ötesi yardımlara muhtaç olduğu ve şayet Birleşmiş Milletler, hudut ötesi yardım sistemi sonucunı bir daha uzatmazsa kışın ortasında milyonlarca Suriyeli’nin mevtle burun buruna kalacağı açıklandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı