Eğitimde örtük ne demek ?

Simge

New member
Eğitimde Örtük Ne Demek? Küresel ve Yerel Perspektifler

Merhaba forumdaşlar! Bugün ele alacağımız konu hem akademik hem de günlük hayatımızda farkında olmadan karşımıza çıkan bir kavram: “Eğitimde örtük.” Kulağa biraz teknik gelebilir, ama aslında yaşamın içinden örneklerle çok daha somut bir hale geliyor. Konuya farklı açılardan bakmayı sevenler için bu yazı bir davet niteliğinde; tartışalım, deneyimlerimizi paylaşalım ve farklı kültürlerin örtük eğitim anlayışlarını birlikte keşfedelim.

Örtük Eğitim: Temel Tanım

Örtük eğitim, resmi müfredatın ve açık öğretim yöntemlerinin dışında, öğrencilerin farkında olmadan öğrendiği bilgi, tutum ve değerleri kapsar. Sınıfta öğretmen tarafından doğrudan öğretilmeyen, ama sosyal etkileşimler, grup dinamikleri, okul kültürü ve gündelik yaşam aracılığıyla kazanılan öğrenmeler, örtük eğitim kapsamında değerlendirilir.

Bu kavramı gündelik hayata uyarlarsak; bir öğrenci sınıfta nasıl tartışacağını, başkalarına nasıl saygı göstereceğini veya bir problemi çözme yaklaşımını resmi ders dışında öğreniyorsa, işte bu “örtük öğrenme”dir.

Küresel Perspektif: Evrensel Dinamikler

Dünya genelinde örtük eğitim hemen her okulda karşımıza çıkar, fakat kültürden kültüre farklı şekillerde görünür. Örneğin Batı ülkelerinde bireysel başarı ve bağımsız düşünme, örtük eğitimle desteklenen değerlerdir. Erkeklerin bireysel başarı odaklı bakışıyla değerlendirirsek, örtük eğitim öğrenciyi problem çözme, girişimcilik ve liderlik becerileri açısından güçlendirebilir.

Öte yandan, kadınların toplumsal ve empatik bakış açısıyla göreceğimiz, Batı’daki okul ortamında öğrenciler arası ilişkilerin, işbirliğinin ve sosyal sorumluluk bilincinin de örtük eğitimle şekillendiğidir. Bu bağlamda örtük eğitim, sadece akademik değil, aynı zamanda sosyal bir öğrenme sürecidir.

Küresel perspektifte, teknoloji ve dijital iletişim de örtük eğitimi etkiler. Online sınıflar ve sosyal medya aracılığıyla öğrenciler, farklı kültürlerden akranlarıyla etkileşim kurarak örtük olarak sosyal normları, iletişim biçimlerini ve problem çözme stratejilerini öğrenirler.

Yerel Perspektif: Toplumsal ve Kültürel Etkiler

Türkiye gibi kolektivist toplumlarda örtük eğitim daha çok toplumsal normlar, aile değerleri ve okul kültürü üzerinden şekillenir. Erkekler bireysel başarı ve pratik çözümler bağlamında değerlendirildiğinde, örtük eğitim öğrenciyi rekabetçi ve hedef odaklı yapabilir; ödev paylaşımı, grup projeleri ve sınav stratejileri üzerinde etkisi büyük olur.

Kadın bakış açısıyla ise yerel perspektif, öğrencilerin toplumsal ilişkiler ve kültürel bağlarını güçlendiren bir süreç olarak görülür. Arkadaş ilişkileri, aileyle etkileşim ve okul içi sosyal roller, öğrencinin örtük öğrenmesinde merkezi bir yer tutar. Bu, sadece akademik beceri değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal zekanın gelişmesi anlamına gelir.

Yerel dinamikler, örtük eğitimin görünmeyen ama etkili yönlerini oluşturur. Örneğin, sınıfta söylenmeyen kurallar, toplumsal normlar ve öğrenciler arası hiyerarşiler, öğrencinin davranış biçimlerini şekillendirir. Bu durum, küresel perspektifteki bireysel odaklı öğrenme ile yerel bağlamdaki toplumsal öğrenme arasındaki farkı ortaya koyar.

Tartışmalı Noktalar ve Forum Soruları

Forumda tartışmayı tetikleyecek sorular:

- Örtük eğitim, resmi eğitim kadar etkili midir, yoksa sadece tamamlayıcı bir rol mü oynar?

- Küresel ve yerel değerler çatıştığında, öğrenciler hangi eğitim biçimine daha fazla uyum sağlar?

- Dijital çağda örtük eğitim, sınıf dışında sosyal medya ve online platformlarda mı şekilleniyor, yoksa yüz yüze etkileşim kadar etkili değil mi?

- Erkeklerin bireysel başarı odaklı bakışı ile kadınların toplumsal bağ odaklı bakışı örtük eğitimi nasıl dengeler veya çatıştırır?

Bu sorular, forumdaşların hem kendi deneyimlerini hem de gözlemlerini paylaşabilecekleri alanlar yaratıyor.

Örtük Eğitimin Günlük Hayattaki Rolü

Örtük eğitim sadece okulda değil, günlük yaşamda da etkili olur.

- İş hayatında: Çalışanlar, resmi eğitim dışında deneyimledikleri işbirliği, iletişim ve liderlik davranışlarıyla örtük olarak öğrenir.

- Aile ve sosyal çevrede: Çocuklar, evde ve arkadaş ortamında gözlem yoluyla toplumsal normları öğrenir.

- Kültürel miras: Yerel gelenekler ve ritüeller, bireylere doğrudan öğretilmese de davranış biçimleri ve değerler aracılığıyla aktarılır.

Bu noktada erkekler için stratejik bakış, bireysel başarı ve hedef odaklı öğrenmeye vurgu yaparken; kadınlar için empatik yaklaşım, ilişkilerin ve kültürel bağların önemini ön plana çıkarır. İki perspektif bir araya geldiğinde, örtük eğitim hem bireysel hem de toplumsal düzeyde daha etkili bir öğrenme sürecine dönüşür.

Provokatif Son Söz

Forumdaşlara soruyorum: Örtük eğitim, küresel standartlarla mı şekillenmeli yoksa yerel kültür ve değerlerle mi? Bireysel başarı odaklı yaklaşımlar mı yoksa toplumsal bağ ve empati mi daha öncelikli olmalı? Ve siz kendi deneyimlerinizde, örtük öğrenmenin hayatınızda fark yarattığını düşündünüz mü?

Bu yazı, forumda farklı bakış açıları ve deneyim paylaşımıyla zenginleşecek bir tartışma başlatmak için hazır. Örtük eğitim sadece teorik bir kavram değil, günlük hayatın görünmeyen ama etkili parçası. Deneyimlerinizi paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

---

Bu metin 830 kelime civarında olup, örtük eğitimi hem küresel hem yerel perspektiflerden ele alıyor, erkek ve kadın bakış açılarını dengeliyor ve forumda tartışmayı provoke edecek sorular içeriyor.