Egoistlik nedir ?

Can

New member
[color=]Egoistlik Nedir? Kendini Sevmek Mi, Yoksa Sadece Kendin Olmak Mı?[/color]

Merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün, herkesin hayatında mutlaka en az bir kez "Aman, egoist olmuşsun!" diye duyduğu o çok sevilen ve çoğu zaman yanlış anlaşılan konuyu ele alacağız: Egoistlik. Ama merak etmeyin, bu yazı bir psikoloji dergisi gibi sıkıcı ve kafanızı karıştırıcı olmayacak, tam tersine biraz eğlenceli, biraz komik ve bolca düşündürücü olacak!

Şimdi hep birlikte, egoistliği hem gülümseyerek hem de anlamaya çalışarak keşfe çıkalım. Ama önce kafamızda canlanan o "Egoist insan" tiplemesinden biraz bahsedelim. Bildiğiniz gibi, egoist insanlar genellikle, her durumda “Benim için ne var?” sorusuyla tanımlanır. Ama gerçekten böyle mi? Hadi, egoistlik nedir, kimdir, nasıl yaşanır, hep birlikte keşfedelim!

[color=]Egoistlik: Kendi Kendine Aşkı, Yoksa Kendi Kendine Zarar?[/color]

Egoistlik, en basit tanımıyla sadece kendi çıkarlarını, duygularını ve isteklerini ön planda tutma halidir. Evet, doğru duydunuz: "Benden sonra tufan" diyen bir insanın içindeki küçük egoist ruh aslında böyle tanımlanabilir. Birçok kişi bu durumu doğrudan "bencil olma" olarak yorumlar. Ama gelin bunu biraz daha açalım.

Öncelikle, egoist olmak, bazen "kendini sevmenin" biraz daha ileri bir boyutu olabilir. Yani, biraz da "Kendimle barışık olmayı deniyorum" diye de düşünebiliriz. Ancak sınır aşmak, bu durumun başlangıcındaki o masum niyetin bozulmasına neden olabilir. Kendi sağlığı, huzuru ve mutluluğu adına kendi isteklerini bir kenara koyan ve herkesin ihtiyacına göre şekil alan bir insan, aslında bazen kendine zarar verebilir. O zaman egoistlik, kendini sevme ile bencil olma arasında ince bir çizgide dolaşıyor diyebiliriz.

Ama diyelim ki, o çizgide çok ileri gittik. Ne olur? İşte burada, "egoist bir insana dönüşme" süreci başlar! Her şeyin kendi etrafında döndüğü bir dünyada, bazen diğerlerinin ihtiyaçları ve duyguları göz ardı edilir. Peki, bu kötü mü? Cevabımız kesinlikle hayır! Tabii ki, insan bazen kendi isteklerine öncelik tanıyabilir. Hatta bazen bu, çok sağlıklı bir şey olabilir. Ama unutmayalım ki, biraz da sosyal varlıklar olarak, ilişkilerde ve toplumsal düzende dengeyi bulmamız gerekiyor.

[color=]Erkeklerin Perspektifi: Strateji ve Çözüm Odaklı Egoistlik[/color]

Erkekler ve egoistlik denilince akla gelen ilk şey ne olur? Hadi gelin, hemen biraz stratejik yaklaşalım. Düşünsenize: Bir erkeğin “egoistlik” tavrı, genellikle "Çözüm odaklı olmak"la özdeşleşir. “Ne var bunda?” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki, erkekler bir problemle karşılaştığında hemen çözüm arayışına girerler. Yani, bir erkek egoistleştiğinde, aslında “Benim burada çözmem gereken bir şey var ve başka hiçbir şey önemli değil!” diyebilir.

Mesela, Berk’in hikayesini ele alalım. Berk, bir gün arkadaşlarıyla birlikte sinemaya gitmek istiyor ama sinema biletleri çok hızlı tükeniyor. Ne yapıyor? Hemen kendi biletini alıyor. Çünkü çözüm odaklıdır, değil mi? Arkadaşlarına "Biletimi aldım, siz de alın" diyor, ama tabii ki biletleri tükenmeden önce! Berk için, çözüm basit: “Kendi işimi hallettim, gerisi size kalmış!” İşin özü, Berk aslında egoist bir insan değil, sadece “stratejik” bir yaklaşım sergiliyor. Egoistlik, bazen böyle bir şey de olabilir! Hadi, gelin biraz da kadınların gözünden bakalım.

[color=]Kadınların Perspektifi: Empati ve İlişki Odaklı Egoistlik[/color]

Kadınlar için egoistlik, genellikle biraz daha empatik bir boyutta gelişir. Yani, kadınlar bir egoistlik eylemi sergilediklerinde, genellikle bunun altında bir “başkalarını da düşünme” güdüsü bulunur. “Neden mi?” diye sorabilirsiniz. İşte bu soru tam da işin özüdür. Kadınlar, genellikle çevrelerindeki insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir karar alırken, bazen kendi isteklerini ikinci plana atarlar. Ancak burada bir noktayı atlamamak gerekiyor: Bu tür bir yaklaşım, bazen kadınların kendilerini ihmal etmelerine sebep olabilir.

Mesela, Ayşe, bir akşam yemeği düzenleyecek, ama ona göre hepimizin gönlü olsun diye menüyü herkesin sevdiği yemeklerden oluşturuyor. Tam herkesin sevdiği yemeği seçiyor derken, bir bakıyor, kendisi aslında hiç sevmediği bir yemeği yapmış! Burada egoistlik değil, tam tersi farklı insanlar için empatik bir yaklaşım var. Ayşe, başkalarının mutluluğunu düşünerek hareket etmiş olsa da, kendisini unutur hale geliyor. O yüzden, bazen kadınların egoistliği, ilişkileri ve başkalarıyla olan bağlantılarını daha iyi anlamalarına, daha derinlemesine bir bağ kurmalarına yardımcı olur.

[color=]Egoistlik: Eğlenceli Bir Gerçeklik mi, Yoksa Sosyal Bir Yıkım mı?[/color]

Şimdi, gerçekten egoist olmak kötü bir şey mi? Belki de, biraz egoistlik sağlıklıdır. Sonuçta, hayatın bazen "kendi için bir şeyler yapmak" hakkını savunmak, insanın yaşam kalitesini artırabilir. Ama unutmamalıyız ki, aşırıya kaçmak her zaman sorunlara yol açabilir.

Egoistlik meselesini bir örnekle bitirelim: Diyelim ki, eve geldiniz ve sıcak bir çay içmek istiyorsunuz. Ama o da ne, hiç çay yok! Ne yaparsınız? Çayı içmek için bir arkadaşınıza “Ben çayı çok seviyorum, sen bu hafta bana çay al” der misiniz? Veya sadece “Benim keyfim, benim çayım” diyerek mutlu bir şekilde kendi çayınla baş başa mı kalırsınız? Her iki yaklaşım da egoistlik örneğidir, ama biri kesinlikle daha barışçıldır, değil mi? 😊

[color=]Sonuç: Sizce Egoistlik Eğlenceli Mi, Yoksa Gerçekten Kötü Mü?[/color]

Şimdi, forumdaşlar, hepinizin fikirlerinizi merak ediyorum! Egoistlik gerçekten zararlı bir şey midir, yoksa bazen iyi bir strateji mi? Kadınların ve erkeklerin egoistlik konusundaki bakış açıları nasıl farklılıklar gösteriyor? Çevrenizde egoist olarak tanımladığınız birini tanıyor musunuz ve aslında o kişi ne kadar egoistti? Hadi, düşüncelerinizi bizimle paylaşın ve tartışmayı ateşleyin!