Ergin Ataman Euroleague için savlı: Final Four’a gidersek bizi Barcelona tekrar yenemez

semaver

New member
Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, THY EuroLeague’de AX Armani Exchange Milan ile oynanacak playoff serisi öncesi Anadolu Efes Stüdyo özel kısmında dikkat cazibeli açıklamalar yaptı.

İşte Ergin Ataman’ın kelamları:

“Sezona aslında epey daha kararlı ve net başlamayı bekliyordum son şampiyon ekip olarak. Lakin, EuroLeague döneminin birinci devresinde bir türlü geçen yılki tempomuza ulaşamadık. Sakatlıklar vs. 2020’de final oynadık, 2021’de birinci sıradayken dönem iptal edildi. En uygun dönemimizdi bana nazaran. Şampiyon olduğumuz dönemden bile daha güzeldik. Geçen dönem şampiyon olduk. Motivasyon olarak şampiyonluk hepimizde önemli bir rahatlık yarattığını gözlemledim. Çok bir özgüven de yaratmış olabilir. Dönem başında bir anda geride kaldık. Oyuncularımızın daha motive olmasıyla, durumun farkına varmamızla birlikte sonlarda bir atağa geçtik. Dönemin ikinci yarısında yeterli oynamaya başladık. Sinan Erdem’de harikulade atmosfer yakaladık. Üst üste 5-6 sold-out oldu. Herkes bir daha inanmaya başladı. Sonunda kendimizi bir daha playofflara atmayı başardık.”

“EUROLEAGUE’İN EN GÜZEL TAKIMIYIZ!”

“Sezonun gerçek devri şu anda başlıyor. Salı gününden itibaren, geçen yılki şampiyonluğu, dönem başını unutup en uygununu vermek zorundayız. Anadolu Efes, şu anda EuroLeague’in en uygun grubu durumunda. Bu performansımızı alana yansıtırsak geçen yıl olduğu üzere şampiyonluğun en büyük adayı oluruz.”

“TARAFTAR BİZİM İTİCİ GÜCÜMÜZ!”

“Seyirciyle maçlara çıkmak hayli hoş. 2019/20 döneminin yarısından itibaren Sinan Erdem’de dayanılmaz bir atmosfer yaratmayı başardık. Oyuncularımızın performansı, uğraşı, hem kazanması hem gösteri yapması, en düzgün basketbol oynayan kadrosu olarak burada önemli ve epey hoş atmosfer oluştu. Pandemi periyodunda bunu yaşayamadık. Pandemi devrinde maalesef birfazlaca maçta sonlu kapasite vardı. Son 6 maçta kapalı gişe olması bizi epeyce olumlu etkiliyor. Kazanmak için oynuyorsun olağan olarak ancak taraftarın itici gücü de epey kıymetli. Bu bizim işimizi de kolaylaştırdı koç takımı olarak. Kapalı gişe olunca sen yarım da motive etsen taraftar tamamlıyor. Dönem başında aldığımız ekstra yenilgiler, uzatmada kaybettiğimiz Barcelona maçı var, Olympiakos’a uzatmanın son saniyesinde yediğimiz basketle saha avantajını rakibe kaptırdık. Bizim grubumuz içeride ve dışarıda, taraftar olduğu vakit daha düzgün ve daha motive. Deplasman dezavantajına karşın bir daha seriyi buraya getireceğiz. Birinci maç aslına bakarsanız kapalı gişe oldu. Haftalar evvel biletler tükendi. Taraftarın itici gücü bizim için epey kıymetli.”

“ÇABAYA, GÜCE İNANIYORUM”

“Hücum verimliliği manasında birinci sıradayız. Dönemin ikinci yarısında atakta tempomuzu bulduk. Üçlük atışlarda da birinciyiz sanırım. Üçlüklerden en çok isabet bulan grubuz. Asistlerde ya 1 ya 2’yiz. Geçen yılları yakaladık. Savunma manasında bu dönem birtakım eksiklikler oldu. Kimi oyuncuların sakatlıkları biraz tempomuzu düşürdü. Geçen dönem burada maçlara çıkınca birinci dönemde koparıyorduk. Çok kıymetli rakiplere karşı 25-30 sayı fark atıyorduk. Bu dönem yapamadık, zira kolay basketler yedik. Atak tempomuzu da etkiliyor. Geçiş ataklarından en çok sayı üreten grubuz. Savunmayı düzgün tutmamız gerekiyor. Ribaundlarda bir periyot epey dert çektik. Bunlar playoff serisinde kilit olacak. Hamlede sağlıklı olunca bir biçimde sayı buluyoruz. Savunmayı yeterli yapınca galip geliyoruz. Real Madrid karşısında 12 sayı gerideydik. Son dönemde fevkalade savunmayla maçı kazandık. Tam karşıtını 3 gün daha sonra Milan’a karşı oynadığımızda, birinci yarıyı 15 sayı önde kapattık ancak ikinci yarı 55-60 sayı yedik. Playofflarda daha fazla rotasyon kullanacağız. 2 günde 1 maç yapacağız. Oyuncularımın playofflarda göstereceği gayrete, güce inanıyorum. Kadronun aslına bakarsanız potansiyeli var.”

“DÖNÜM NOKTASI, 16 GALİBİYET”

“Olumsuz manada Olympiakos maçını orada kaybetmemiş olsak, yüzde 90 iç saha avantajını alırdık. Burada da son anlarda kazandığımız maçlar var. Real Madrid maçı kıymetliydi. Geriden gelip maçı kazanmamız bize moral verdi. Playoffu garantilediğimiz maç Alba Berlin maçı oldu. EuroLeague’de hiç bir maçı hafifçee alamıyorsunuz. Makus günler, makus haftalar vardı. Baskonia üstü Monaco maçı vardı, kazanacağımızı düşündüğümüz maçları kaybettik. her insanın zorlandığı Kaunas’ı kazandık. Dönüm noktası, kazanılan 16 galibiyetti.”

“İKİ FARKLI SİSTEM KARŞILAŞACAK”

“Milan, kadro takımı olarak bize hayli emsal. Onlarda da Micic – Larkin üzere, Delaney ve Sergio Rodriguez üzere iki kıymetli oyun kurucuları var. Forvetleri Shavon Shields, Hall olsun bunlar skorer oyuncular. Bizdeki Rodrigue Beaubois, Bryant, Simon üzere. Uzunları da emsal. Hines ile Dunston, size ve oyun üslubu olarak. Tarczewski ile bizde Pleiss. Nikolo Melli, Moerman ve Singleton ile kıyaslayabiliriz. İki tane denk grup var takım olarak lakin sistem farklı. Daha az atıyorlar lakin daha az yiyorlar. Daha denetimli bir ekip. İçeri – dışarı istikrarını uygun kuran, top sayısını azaltıp rakibi kusura zorlamaya çalışan bir ekip. Biz ise tam zıddı durum sayısını artırıp skor bulmaya çalışan bir ekibiz. Hangi ekibin kendi sistemini alana yansıtacağı fazlaca kıymetli. Son maç, fazlaca kıymetli bir kıstas. Milan’ı sürklase ettik. Birinci yarı herkes devre içinde, geçen senelerda olduğu üzere birinci yarı 15, maç sonu 25 olur dedik. Onların yavaşlatma temposuna yenik düşüp, ikinci yarıda birkaç kusurla panik yaptık. Milan’ın bir yarıda 55 sayı attığı maçlar fazlaca az. Oyuncuların performansları olağan kıymetli. Bu bir spor. Sistemi alanda kabul ettirmek serinin anahtarlarından biri olacak. Kendi sistemimizde oynamaya çalışacağız. Onlar daha sert, denetimli olacaklar, adam değişme savunması olacak, Hines üstte kalacak, Micic’i Hines ile tutacaklar. Atakta topu gardlar getirir, onlar baskıyı aşmak için Hines getiriyor. daha sonrasında Delaney ve Rodriguez alıyor. Onları düzgün tanıyoruz. Bahtımız onlara karşı bu dönem yaver gitmedi. İki maç kaybettiğimiz ender ekiplerden. Milano’daki birinci maçta epeyce temel oyuncularımız yoktu, fazlaca eksiktik. İkinci maçta daha denktik. Hem biz, hem onlar tam takımdı. İki farklı devre oynadık o maçta. Birinci devre epeyce güzel, ikinci devre epey berbattık.”

“ARAMIZDA ESPRİLER VAR, BANA ‘AĞABEY’ DER”

“Ettore benim hürmet duyduğum, daha antrenörlüğe birinci başladığım senelerda idolüm olan, takip ettiğim bir hoca. İtalya’da birinci antrenörlük yaparken daha 32-33 yaşındaydım. Ettore, EuroLeague şampiyonu olmuş ve Avrupa’nın en kıymetli antrenörüydü, bu dediğim 20 sene evvel. EuroLeague’de 5 defa şampiyon oldu. NBA’da uzun yıllar boyunca Gregg Popovich’in birinci yardımcılığını yaptı. İtalya Ulusal Kadrosu’nu çalıştırdı. Çok deneyimli bir antrenör. Çok kıymetli bir insan. Kişiliğini de hayli severim. Ortamızda espriler de var. O bana daima ‘Ergin Ağabey’ der. Ben ona daima epey hürmet ederim. Olağan maçlarda yemeğe de çıkarız maçlardan evvel. Playoff olduğu için artık olmaz, herkes kendi kabuğunda olacak. EuroLeague’de aktif antrenörler ortasında en deneyimli antrenör. Messina’nın kadrolarında bunu bakılırsabiliyoruz. Onu yeterli tanıyorum. Zayıf olduğu kimi taraflar var. Satrancı bunun üzerine oynayacağız.”

“İTALYA BENİM İKİNCİ VATANIM GİBİ”

“10 yıl İtalya’da yaşadım. Daha evvel İtalya’da 3 dönem çalıştım. İtalyan külçeşidini fazlaca güzel tanıyorum. İkinci vatanım olarak görüyorum İtalya’yı. Kendimi deplasmanda hissetmiyorum. Dezavantajları da var. Ben Montepaschi Siena’dayken Milano rekabeti üst düzeydeydi. Milanolular, Sienalıları fazlaca sevmez. Makus tezahürata maruz kalıyoruz ancak burada da oluyor. Lisanı da bildiğim için… Çok dostlarım da var İtalya’da. Bizi desteklemeye hazır olan arkadaşlarım da var. Hoş bir seri olacak. Pazar akşamı gidiyoruz. 5 günümüz Milano’da geçecek. Milano, Avrupa’da en sevdiğim kentlerden biri. Kışın Milano’da yaşamak isterim. 5 günü Milano’da geçireceğiz ancak galibiyetlerle dönmek maksadımız. 2 galibiyet fevkalade olur. 1 galibiyet çıkarırsak saha avantajını buraya taşırız. Playofflarda tam konsantre, maçın hazırlığını yapacağız. Hoş olan otelde gerçek İtalyan cappucinosunu içmek olacak. Maçtan daha sonra köfte yiyemeyeceğim tahminen, İtalya’da köfte yok. Çok hoş makarnalar, pizzalar var. Dengelemeye çalışacağız.”

“İNANİYORUM Kİ ŞAMPİYON OLACAĞIZ!”

“Kadroyu müdafaanın epey avantajı var. Biz kenarda olmasak bile o sistemi oynarlar. 4 yıldır beraberyiz. Biz onları denetim edip gerekli direktifleri vereceğiz fakat herkes ne yapacağını epeyce âlâ biliyor. Oyuncuların kişisel performansları alışılmış ki epeyce değerli. Maçlar bu biçimde kazanılıyor. Fakat kadrodaki hiç kimse ben performansımı yükselteyim de ekip ne yaparsa yapsın demez. Bu grup deneyimli. Üst üste Final Fourlar yaşıyoruz. Hepimiz bir sefer daha Final Four’a gitmek istiyoruz. Biz Final Four’a gidersek bizi o denli Barcelona falan tekrar yenemez. Katiyen yenemez. Uzatmada yendi burada, oradaki maçta bir sürü olay, ben alandan atıldım. Ben tekrar atılmam yani, yok. Biz oraya gideriz ve şampiyon oluruz. Fakat, Milan serisi epeyce sert geçecek. Buna eminim. Oyuncularım tam konsantrasyon içerisinde güçlerini alana yansıtacaklardır. senelerca bir ortada oynadıkları için bu sinerjiyi yakalayacaklardır.

İnanıyorum ki biz şampiyon olacağız. İnşallah şampiyonluk istiyoruz. Bu sefer kitaptan daha öte, epey daha değerli bir sürprimiz olacak. çabucak hemen tam netleşmediği için açıklayamayacağım. Kitabın epeyce daha ötesine gideceğiz. Yakın vakitte teyidini veririz. Şu andaki tek konsantrasyonumuz Milan. Öbür olaylar sonrasındasında…”

“SİNAN FAZİLET, BİR NBA SALONU GİBİ”

“Ben bir kez taraftarımıza teşekkür ediyorum. Bize bir daha inandılar. Makûs başladığımız bir dönemde burada fevkalade bir atmosfer yarattılar. Yalnızca burada gelenlerden değil tüm Türkiye’den takviye görüyoruz. İstanbul dışına çıktığımızda daha net görüyoruz, İstanbul sokaklarında bunu görüyoruz. Anadolu Efes, artık Türkiye’nin ekibi olmuş durumda. Anadolu Efesli oyuncular, Türkiye’nin starları, göz bebekleri. 16 bin kişilik taraftarımız salonda lakin en ufak bir olay, yakışıksız tezahürat, husus atılması nazaranmiyoruz. Aileler, çocuklar, gençler, yaşlılar var. Yalnızca sahanın ortasında kadronun oynadığı oyun değil, pazarlama grubumuzun, kulübümüzün epey hoş tertipleri var. Burası bir NBA salonu üzere oldu. Avrupa’nın epey takdir ettiği bir olay bu. Geçenlerde Amerika’dan ünlü bir YouTuber geldi, maçtan daha sonra 15-20 dakika konuştuk. Burası NBA salonundan daha hareketli dedi. Çok şaşırmışlar. Burada bir gösteri var. Gösterinin değerli kesimi da taraftar. Bizi izlemeye devam edin. Bu kadro Türkiye’ye fazlaca büyük gururlar verdi. Bir sefer daha yeniden etmek için savaşacağız. Rakiplerimiz fazlaca kuvvetli. Milan ile Final Four’da oynadı.”