Eski Galatasaraylı futbolcu Abel Xavier: İki taraf için de epeyce sıkıntı bir müsabaka

semaver

New member
Bir periyot Galatasaray’ın da formasını giyen Portekizli Abel Xavier, Türkiye’nin perşembe günü deplasmanda Portekiz ile oynayacağı 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off çeşidi yarı finali öncesinde açıklamalarda bulundu.

Türk halkını ve Galatasaray taraftarlarını epey sevdiğini, asla unutamadığını tabir eden Xavier, perşembe günkü maçla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

İki duyguyu yaşayacağım bir maç olacak. Bu Dünya Kupası bizim yaşça büyük oyuncuların son Dünya Kupası olacağı için değerli. Teknik yönetici Santos da bu niçinle Dünya Kupası’na katılmanın ne kadar kıymetli olduğunu söylemiş oldu. Ayrıyeten federasyon liderinin da misyondaki son yılı, o da Türkiye’yi eleyip bir daha sonraki çeşide geçmeyi fazlaca değerli buluyor. Herkes maçın kıymetinin farkında. Portekiz’in değerli eksikleri var. İki taraf için de epeyce güç bir müsabaka. Ortada bir maç olarak görüyorum. Türkiye tarafınca ise Türkiye’de oynamış bir oyuncu olarak Türk oyuncuların karakter yapısını biliyorum. Çok karakterli ve savaşçı oyuncular. Türk Ulusal Ekibi hayli güçlü bir mili kadro, birtakım zahmetli vakit içinderdan geçti ancak daha sonra hayli güçlü bir biçimde düşünceli günlerden çıktı. Portekiz ile Türkiye içindeki maçın fazlaca ortada bir maç olacağını düşünüyorum.”

“PORTEKİZ’DE DEFANSTA ÇOK DEĞERLİ OYUNCULAR EKSİK”

Portekiz’in savunmadaki eksiklerinin epeyce kıymetli olduğunun altını çizen Abel Xavier, “Portekiz’de defansta fazlaca kıymetli oyuncular eksik. Ruben Dias ve Pepe. Pepe ve Ruben Dias bu ekibin yapı taşları. Santos, stoper mevkiindeki değişiklikleri şöyle yapacaktır, en azından bir tane ön liberoyu stopere çekmesi gerekecek. Fakat bu maç bir final maçı, tek maç, oyuncu kümesi da birbirini düzgün tanıyan oyunculardan oluştuğu için epey fazla etkilemeyecektir. Fernando Santos ya 4-4-2 ya da 4-3-3 oynayacaktır” diye konuştu.

Xavier, “Turu geçmeye hangi tarafı daha yakın görüyorsunuz” sorusunu şu biçimde yanıtladı:

Olağanda bu sorunuza yüzde 60 Portekiz, yüzde 40 Türkiye diye yanıt verirdim. Zira, birincisi hayli uzun vakitten daha sonra birinci sefer bir ulusal maç Porto’da oynanacak. Aslında bu ulusal maç Lizbon’da oynanacaktı lakin artık bir final ve telafisi olmadığı için maç kuzeye kaydırıldı. Zira uzun vakittir Porto’da ulusal maç oynanmamıştı. Porto ve etrafında yaşayan beşerler hayli motive, motivasyonu arttırması ve daha ateşli bir taraftar kümesinin gelmesi için maç Porto’ya alındı. Bundan dolayı kurulacak baskıyla Portekiz bir avantaj sağlayacaktır. bununla birlikte Portekiz’in orta alanında Ruben Neves de olmayacak o da kıymetli bir kayıp. Fakat şunu da unutmamak gerek Türk oyuncular âlâ konsantre olup, mental olarak yeterli hazırlandılarsa bu yüzde 60’a 40’lık oranı yüzde 50-50’ye çevirebilirler.”

“PORTEKİZ’İN KAYBETTİĞİ TOPLARDA TÜRKİYE ÇOK TESİRLİ OLABİLİR”

Portekiz fazlaca daha fazla topa sahip olup, hayli daha fazla atak yapacaktır” öngörüsünde bulunan eski Portekizli ulusal futbolcu, “Teknik yönetici olarak Türk Ulusal Ekibi’nin epeyce maçını izledim. Türkiye bilhassa son maçlarda hayli yeterli savunma yapan bir ekip. Bugünün futbolunda da topa epey fazla sahip olup, atak yapmak tek başına epeyce bir şey söz etmiyor. Türkiye savunma yaparken geçiş hamlelerinde tesirli bir kadro olduğu için Portekiz ne kadar topa sahip olup atak yapsa da Portekiz’in kaybettiği toplarda Türkiye fazlaca tesirli olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin dörtlü savunma ve önündeki iki orta alanıyla kuvvetli bir duruş sergilediğini aktaran Abel Xavier şu biçimde konuştu:

Hakan Çalhanoğlu ve Berat Özdemir Türkiye’de beğendiğim oyuncular. Lakin Berat şu an takımda yok. Orta sahayı tutan ve ileriye dayanak verme manasında ikisi de fazlaca değerli işler başardı. Dörtlü savunma ve önündeki iki orta saha Türkiye ismine bu maçın en değerli kısmı olacaktır. Kanat oyuncusu Abdulkadir Ömür’ün yaptığı zekice hareketlenmeler kıymetli. Burak Yılmaz’ın iki stoper içinde durması değerli. Zira Pepe ve Ruben Dias oynamadığı için Burak Yılmaz’ın oradaki deneyimi ve orta sahanın ona yaklaşması maçın belirleyici ögelerinden olacaktır. Bilhassa son vakit içinderda Türk Mili Kadrosu taktiksel manada epey ileriye gitti. Daha evvel de izliyordum, birtakım oyuncular ileriye masraflardı lakin geriye dönüşleri süratli olmazdı. Bilhassa son maçlarda Türkiye’nin taktiksel disiplini olduğunu ve bu taktiksel disiplin ortasında oynadığını görüyorum.”

Fotoğraf: Abel Xavier/Instagram