Fatih Terim suskunluğunu bozdu: Galatasaray hakkında konuştu

semaver

New member
Bu dönem ortasında Galatasaray ile yolları ayrılan teknik yönetici Fatih Terim, suskunluğunu bozdu. İngiliz basınına, Galatasaray’da dönem başında başladıkları projeye ve ayrılığına dair fazlaca değerli ayrıntılar veren Terim, geleceğiyle ilgili de konuştu.

Fatih Terim’in mesleğindeki başarılara geniş yer verilen haberde, ‘İmparator’ lakaplı çalıştırıcının Türk futbolunun son 30 yılına damga vurduğundan bahsedildi. “Tanrılar, bir futbol adamı olarak sahip olabileceğim tüm muvaffakiyetleri elde etmemi sağladı” diyen Fatih Terim, kendisiyle buluşmaya trafik niçiniyle geciken röportaj grubuna “Benim meskenime geldiğini söyleseydin vaktinde gelirdin” diyerek espirili bir cevap verdi.

Futbolculuk devrinde bir arada çalıştığı hocalar ve İngiliz antrenörlerin kendisine olan etkisinen bahseden Terim, mesleğini değiştiren isimler hakkında da konuştu.

İşte Fatih Terim’in açıklamalarından satırbaşları:

“Bu yılın başında Galatasaray’da bir ihtilal olması gerektiğine karar verdim. Kolay olmayacak dedim. Gönderilme sonucum beklediğim bir şey değildi. Artık zihinsel olarak rahatlamak için biraz vakte gereksinimim var.”

“GALATASARAY’DAN ÖTEKİ BİR KULÜP…”

“Galatasaray benim için tek istikamet bilet. Diğer bir Türk kulübü için çalışmayı hayal edemiyorum. İmkansız. Kulübüm beni geri çağırdığında hayır diyemedim. Galatasaray benim meskenim. O benim ailem. Ailemin yanına geldim. Karakterimi hiç değiştirmedim. 50 yıl evvel Galatasaray’a geldiğimden beri daima tıpkı Fatih Terim oldum.”

“5 KAT FAZLA PARA VERDİLER”

“Galatasaray’a her geri dönüşümde sohbetlerimiz kısaydı. Size muhtaçlığımız var diyorlar. Alacağım paraya bakmadan mukaveleyi imzalarım. Futbolcuyken biroldukça kulüp beni istiyordu. Öbür kulüpler beş kat daha fazla ödeme teklif ediyordu ancak ben Galatasaray’a imza attım. Ben Galatasaraylıyım, bunu bu biçimde gösteriyorum.”

“DON HOWE YÜZÜNDEN…”

“Futbolcuyken Don Howe yüzünden konumum değişti. Orta saha oyuncusuydum ancak Avrupa Kupası maçında Rapid Vienna’ya kaşı ‘Fatih libero oynuyorsun’ dedi. O andan itibaren mesleğimin sonuna kadar libero olarak oynadım.”

“MALCOLM’DAN ÖĞRENDİĞİM EN KIYMETLİ ŞEY…”

“EURO 96’da Malcolm Allison beni ziyaret etmek istedi lakin içeri almadılar. Dışarı çıktım ve onu soyunma odasına getirdim. ‘Çocuklar, bu benim antrenörüm’ dedim. Çok duygusal bir andı. Ağlamak üzereydi. ‘Fatih seninle gurur duyuyorum’ dedi. Kusursuz bir hatıraydı. Kız arkadaşı Serena ile bir arada benimle geceleri dışarı çıkardı lakin sabahları bunu telafi etmek için fazladan idman yaptırırdı. Ondan idman sırasında ve maç boyunca öğrendiğim en kıymetli şey disiplin ve ciddiyetti. Lakin saha haricinde oyuncularının rahat olmasını isterdi. Sir Alex Ferguson futbolun en değerli erkeklerindan biri. olağan olarak, başardıkları, antrenörlüğü ve idare şeklinden etkilendim.”

“RAKİPLER 14 KİŞİ MİSİNİZ DİYORDU”

“Galatasaray’ın Avrupa’da muvaffakiyet kazandığında oynadığı futbol, şu anda yaygın olan çılgın pres oyunundan farklı değildi. Her vakit hamleci bir anlayışa sahip olduk ve rakibe baskı uyguladık. Maçlar sırasında rakipler oyuncularıma ’14 kişi mi oynuyorsunuz? Bu baskıyı, bu gücü anlayamıyoruz’ diyordu. Bu zihniyeti uygulayan fazla ekip yoktu. Artık biroldukca kadro bunu yapıyor.”

“BAŞARIYI SÜRDÜRMEK DAHA ZOR”

“Büyük kulüplerin talepleri hayli farklı. EURO 96’dan daha sonra Galatasaray’a geldim. Tahminen birtakım yerlerde Şampiyonlar Ligi’ne katılmak muvaffakiyettir ya da ikinci bitirmek. Galatasaray ile yalnızca birincilik muvaffakiyettir. Bir unvan aldıktan daha sonra, işiniz daha sıkıntı oluyor. Büyük bir kulüpte çalıştığınız her gün, işiniz daha da zorlaşıyor. hiç bir maçı kaybetmemelisiniz, her vakit gelişmelisiniz. Başarıyı sürdürmek daha sıkıntı. Zira birebir şeyleri yapmaya devam edemezsiniz. Bir şeyleri değiştirmeniz gerek.”

“EN ZORU ULUSAL TAKIM”

“En güç iş Ulusal Kadro. Zira tüm ülkeden siz sorumlusunuz. Renkleriniz kırmızı ve beyaz, kırmızı ve sarı değil. Herkes seni sorgulayacak. Galatasaray’da yalnızca onların taraftarlarından sorumlusunuz. Bu sorumluluğu daima hissettim ancak baskıdan hiç etkilenmedim. Omuzlarım bu baskı yüzünden asla aşağı inmedi.”

“ARTIK HALK BU EKİPLERİ İZLEMİYOR”

“İlk antrenör olduğumda benden büyük futbolculara koçluk yaptım. Artık onlar benim çocuklarımdan daha küçükler. Futbol asla durmaz. Her gün değişir. Bilhassa oyunun yoğunluğu, ritmi devasa yükseklikte. Oyunu geriden kurmakta ısrar eden epeyce fazla grup var. Geçiş oyunu epeyce artıyor. Bu, oynamak isteyen kadroların çağı. Geçmişte rakibin oynamasını engellemek tanınan olandı. Artık halk bu grupları izlemekten hoşlanmıyor. Beşerler güç bir maç izlemek istiyor lakin topun da ortasında olduğu. Rakibi oyununla yok etmelisin.”

“GELECEĞİMİ BEN DE BİLMİYORUM”

“Geleceğimle ilgili çabucak hemen karar vermedim. Yakında ben de öğreneceğim lakin şu an bilmiyorum. Benim için en kıymetli olan Türk futboluna değerli bir miras bırakmak. Kazandığım tüm şampiyonluklardan hayli daha değerli. Bir oyun, bir zihniyet, bir teknik yönetici olarak hayat. Bu en gurur verici an olacak. İnsanların bana olan sevgisini değer biçemem.”