Francesco Alberoni öldü, sosyolog 93 yaşındaydı

acidizing

New member
Sosyolog ve yazar Francesco Alberoni, 93 yaşında Milano’da öldü..

Ayrıca oku

“Tüketim sosyolojisi” hakkında yazan ve doğmakta olan yıldız olma olgusunu araştıran ilk İtalyan akademisyendi. “Kolektif hareketlerin” en önemli uluslararası bilgini olarak kabul edildi. Ama her şeyden önce Alberoni profesyonel hayatı boyunca aşık olmayı ve aşkı düzenleyen dinamikleri inceledi.. 1979’da 24 dile çevrilen “Innamoramento e amore” (Garzanti) adlı makalesini yayımladı ve o kadar başarılı oldu ki aşk fenomenolojisinin dünya çapındaki sosyoloğu, iki varlık arasındaki bağın ortaya çıkmasını sağlayan gizemli mekanizmaların araştırmacısı oldu. Kim birbirini seçer.

1968’de Alberoni, Trento Üniversitesi’nin rektörü oldu ve 1970’e kadar iki yıl görevde kaldı. Milano Devlet Üniversitesi. Son olarak, 1997’den 2001’e kadar Milano’daki Free University of Languages and Communication Iulm’da rektörlük yaptı.

31 Aralık 1929’da Piacenza’da doğan Francesco Alberoni, Pavia Üniversitesi’nde tanıklık psikolojisi üzerine yaptığı tezle tıp bölümünden mezun oldu. Milano Katolik Üniversitesi’ne geçtikten kısa bir süre sonra Peder Agostino Gemelli’nin asistanı oldu ve öznel olasılık alanında önemli araştırmalar yaptı. Cattolica’da psikoloji (1960’tan beri) ve sosyoloji (1963’ten beri) alanlarında ücretsiz öğretim görevlisi olarak, 1963’te yıldızlığa dair öncü bir sosyolojik araştırma olan “Güçsüz seçkinler”i (Vita e Pensiero) yayınladı.

1964’te Cattolica’da tam bir sosyoloji profesörü oldu ve aynı yıl tüketim ve tüketicilerin analizi ve pazarlama tekniklerinin doğuşu üzerine “Consumi e Società” (Il Mulino) adlı kitabını yayınladı, öyle ki kurucusu oldu. Avrupa’da tüketim sosyolojisi.

Bu kitaptan önce ve sonra Bassetti için tüketim sosyolojisi üzerine araştırmalar yaptı ve birçok reklam şirketine, girişimciye danışmanlık yaptı. Piero Bassetti (yorgan ve mükemmel çarşaf gibi ürünlerin icadını takip etti); Posta Pazarı’nda ve Miralanza’da Anna ve Carlo Bonomi; mağaza zincirinin lansmanı için Giuseppe Stefanel; iletişim stratejisi için Nicola Trussardi; Mulino Bianco’nun lansmanı için Pietro Barilla.

1960’ların ikinci yarısından beri Alberoni, bireysel ve kolektif tutkular ve özellikle kolektif hareketler sosyolojisi alanında çalışmalar yürütüyor: “Statu nascenti. Kolektif süreçler üzerine çalışmalar” (Il Mulino, 1968) ve ” Sınıflar ve nesiller” (The Mill, 1970). Alberoni’nin sosyolojik düşüncesinin inşasının mihenk taşı olarak tanımlanan metin, “Hareket ve kurum” (Il Mulino, 1977) kitabıdır: Kitapta geliştirilen kavram, doğmakta olan durum, “doğmakta olan durum”, liderliğin, fikirlerin, iletişimin birleşerek harekete yol açtığı an.

1979’da “Innamoramento e amore” (Garzanti) kitabını yayınlayarak, önceki yıllarda ortaya çıkmış olan teorik modeli geliştirip derinleştirdi. Ama bunu sistematik olarak, soyut psikanalitik veya sosyolojik jargonu değil, olabildiğince aşk edebiyatının dilini kullanarak yapıyor. Yeni bir dille önerilen bilimsel kökenli kitap, İtalya’da ve yurtdışında genel halk arasında hemen büyük bir başarı elde etti ve türünün en çok satanlar listesinden uzun satanlar listesine girdi.

1984’te “Arkadaşlık” (Garzani) ve 1986’da özellikle erkek ve kadın erotizmini karşılaştırdığı “Erotizm” (Garzanti) yazdı. Sonraki yıllarda aşk duyguları üzerine çalışmalarını derinleştirmeye devam ediyor. “Düğün Uçuşu” (Garzanti, 1992) adlı kitapta, diva seven ergenlik öncesi ve ergenleri yıldızları ve daha genel olarak kadınların üstün erotik nesneler arama eğilimi açısından incelersiniz. Daha sonra “Seni seviyorum”da (Garzanti, 1996) duygusal bağ türlerinin, çiftin oluşumu ve evriminin sistematik bir açıklamasını yapar.

Çalışmayı tamamlamak için, “Sex and Love” (Rizzoli, 2005) adlı ciltte gerçekleştirdiği cinsellik ve aşk arasındaki ilişkiye dair sistematik bir çalışma yürütür. Aşkın süresi ve dalgalı doğası, 2012’de yayınlanan “Sevme sanatı, süren büyük erotik aşk” (Sonzogno) başlıklı konudaki son sistematik çabasının merkezinde yer alıyor.

1982’den 2011’e kadar her Pazartesi “Corriere della Sera” ön sayfasında “Kamu ve özel” başlıklı bir köşe yazısına ev sahipliği yaptı. Daha yakın yıllarda “Il Giornale” ile işbirliği yaptı.

Alberoni, 2002-2005 döneminde Rai’nin yönetim kurulu üyesiydi. 2002’den 2012’ye kadar Roma’daki Centro Sperimentale di Cinematografia’nın Başkanlığını yürüttü. Neredeyse doksan yaşında, 2019 Avrupa seçimlerinde İtalya’nın Kardeşleri listelerinde aday oldu, Kuzey-Batı’da 5.231 tercih topladı, sekizinci sırada bitirdi ve seçilemedi.

1958’de üç çocuğu olduğu Vincenza Pugliese ile evlendi: Margherita, Francesca ve Paolo Giovanni Agostino (adı Agostino Gemelli’nin onuruna). Daha sonra, dördüncü bir çocuğu olan Laura Bonin (Trento Üniversitesi’nde eski kültürel antropoloji profesörü) ile on yıldan fazla bir süre yaşadı: Giulio (ata Giulio Alberoni’nin onuruna bu şekilde adlandırılmıştır). 1988’de üniversite profesörü, gazeteci ve yazar Rosa Giannetta ile evlendi.