Fransa, 3.000’den fazla menü ve şarap listesi, Lüksemburg Prensi’nin koleksiyonu

acidizing

New member
Aristokrat menüler ve şarap listeleri de dahil olmak üzere 3.000’den fazla belge, bir zamanlar “Fransız gastronomi diplomasisi” amblemi olarak taçlandırılan şeyin değerli kanıtıdır. Lüksemburg Prensi Robert’ın eşi benzeri olmayan bir koleksiyonu, Bordeaux kapılarındaki Château Haut-Brion arazisinde toplandı ve geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Yemek pişirme meraklıları ve daha fazlası için gerçek bir hazine. Kuşkusuz, Versailles sarayındaki (aynı zamanda Saint-Germain ya da Tuileries’deki) öğle yemekleri gibi tuhaflıklar, hepsi titizlikle el yazısıyla yazılmış, majesteleri Güneş Kral’ın ve varisinin ünlü konuklarına titizlikle açıklamalarda bulunan kayıtlar. Fransa tahtına, Veliaht’a ya da XV. Louis’nin kızı Madame Adélaide’nin masasında servis edilen yemeklere.

Lüksemburg Prensi Robert’ın hazineleri arasında 2 Mayıs 1903’te Paris’te İngiltere Kralı VII. Edward’a sunulan öğle yemeği menüsü de vardı; ancak birkaç yıl sonra (21 Temmuz 1938) Kral VI. İran şahının tahtının genç varisi (henüz kraliçe değil) Elizabeth II, ülkeyi terk etmeden altı yıl önce, Pers imparatorluğunun kuruluşunun 2.500. yıldönümü kutlamaları vesilesiyle (14 Ekim 1971) sonsuza kadar ailesiyle birlikte. Ve daha sonra, 700’den fazla kitabı (operasyonun maliyeti 2 milyon dolar) ve Belçikalı baron Pierre de Crombrugghe’nin olağanüstü kütüphanesini (2.000 cilt) bir araya getiren, Kaliforniyalı tanınmış bir şarap üreticisi olan Thackrey koleksiyonunun yakın zamanda satın alınması vardı. Christie’s Paris’in ilgisi dağıldı.

“Benim tutkum – Lüksemburglu Robert ‘Point de vue’ye itiraf etti – sadece kişisel bir şey değil, hazinelere sahip olmak ve biriktirmek istemiyorum. Tutkumu mümkün olan en kısa sürede araştırmacıların ve akademisyenlerin kullanımına sunabilmeyi umuyorum ve genel kamu koleksiyonu. Dijitalleşmiş, sanal, teknolojik bir evrende mutlak bir hakikat arzusu var. Etrafımızı saran nesneleri kendi deneyimleri, kendi geçmişleri ile görmek, hatta dokunmak.”

Nadir eserler arasında, ilk yemek pişirme yıldızlarından biri olan, Talleyrand Prensi’nin şefi ve 19. yüzyılda Haut-Brion’un ilk sahibi olan ‘Le Maitre d’hotel francais’ Antonin Careme tarafından imzalanmış değerli orijinal bir cilt bulunmaktadır. “Fakat her şeyden önce – Fransız haftalık dergisine verdiği röportajda bunu bir kez daha açıkladı – bu benim ilk satın almamdı. 2010 yılıydı, Unesco’nun Fransız gastronomisini insanlığın somut olmayan mirası olarak ilan ettiği yıldı.” Belki de bir kader meselesi. O yıldan itibaren, 10 yılı aşkın bir süredir müzayedelere katılarak bilimsel incelemeler, mektuplar ve kitaplar satın alan tanınmış şarap üreticisi ve koleksiyoncunun macerası başladı. Eşi benzeri olmayan bir şarap, yiyecek ve şarap ‘edebiyatı’.

Haut-Brion’un akredite konuğu Amerikan büyükelçisi Thomas Jefferson’un 25 Mayıs 1787’de kayınbiraderine yazdığı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne 144 şişe Fransız şarabı gönderileceğini öngören mektup gibi. “Bu değerli belgeyle gurur duyuyorum, Lüksemburglu Robert. Onun büyük büyükbabası Clarence Dillon da tanınmış bir diplomattı ve bir süre Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris Büyükelçisiydi.