Hamza Hamzaoğlu, Türk futbolunun geleceği için telaşlı

semaver

New member
Galatasaray’ın başında 2014-2015 döneminde Üstün Lig, Türkiye Kupası ve TFF Üstün Kupa şampiyonlukları yaşayan, en üst ligde biroldukca grupta bakılırsav yapan ve şu an Spor Toto 1. Lig grubu Eyüpspor’u çalıştıran tecrübeli teknik adam değerli açıklamalarda bulundu.

Türk futbolunda kulüpler ve ulusal grup seviyesinde yaşanan başarısızlık, kulüplerin ortasında bulunduğu maddi meseleler ile sonuçlanamayan yayın ihalesi hakkında konuşan Hamza Hamzaoğlu, “Futbol bu noktaya bağıra bağıra geldi. Daha da berbat günler bizi bekliyor diye düşünüyorum. Bireylerin değişmesi tahlil getirmiyor. Spor Yasası ne kadar gerçek ve uygulanabilir? Sanki tahlil o mu ya da diğer bir şeyler mi? Bunları hayli âlâ irdelemek lazım.” tabirlerini kullandı.

Hamza Hamzaoğlu, Türk futbolunda meselelerin tahlilinin birinci adımının mantalite değişikliği olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Önce biz değişeceğiz. Niyetler değişecek. Yalnızca kulüplere hizmet etme anlayışı bizlerde hasıl olacak. daha sonrasında bir şeyler değişir. Daima yabancı kuralı, 10 mu olsun, 8 mi olsun, 5 mi olsun? Sorun bu değil ki! Özgür olsun. İmkanlarımıza nazaran hareket etmeyi beceremiyorsak ya da kulübümüzün imkanlarını kendi menfaatlerimiz için kullanıyorsak siz yabancı sayısını kaç yaparsanız yapın. 10 da yapsanız 3 de yapsanız o kulüp o kadar ziyan bakılırsacek. Niyetler berbatsa bunun önüne geçme talihiniz yok. Bu, lakin denetimle olur. Kulüplerin girdilerini ve çıktılarını denetim edersiniz. Mali manada disipline sokarsınız. Bunu da siz yapmıyorsanız kulüplere hiç bir biçimde takviye vermezsiniz. Yanlışsız yönetilen kulüpler yanlışsız yerde olurlar. Berbat yönetilenler de bu liglerden çekilip masraflar, yok olurlar. bu biçimde herkes kendisine çeki sistem verir.

Kulüplerin mali manadaki problemli durumunun, onların rahat hareket etmesine de mahzur teşkil ettiğini anlatan Hamzaoğlu, “Bunların üstesinde gelebilmek kolay değil. Şu anda bütün kulüplerimiz bu manada düşünce yaşıyorlar. Eski durumlarını arar pozisyondalar. İnşallah Türk futbolu en kısa vakitte bu durumun üstesinden gelecek bir formül üretir. bu biçimde devam ederse kulüplerin rahat hareket etme bahtı olmayacak. Futbolumuz da bana göre her geçen gün daha geriye gidecek.” diye konuştu.

“Rekabeti yaşamayı bilmiyoruz”

Hamza Hamzaoğlu, Türk futbolunda tecrübeli isimlerden gerçek bir biçimde faydalanılamadığını aktardı.

Futbol topluluğunda hürmet ve sevgi ortamının bulunmadığını anlatan Hamzaoğlu, şu görüşleri paylaştı:

“Bu deneyimleri edinmiş insanları hakikat bir biçimde kullanabilmek başka bir meziyet. Biz bunu beceremiyoruz. Bir bencillik, ‘O yapmasın, ben yapayım’ mantığı var. Oburu başarılı olduğunda onu çekememezlikler var. Onun muvaffakiyetini küçümsemeye çalışmak var. Şayet başarılı insanları kıymetli kılarsak bizim başarılarımız daha manalı olur. Rekabeti yaşamayı bilmiyoruz. Rakiplerimize karşı davranışlarımız yanlışsız değil. Saygıyı ve vefa hissini kaybettik. Emek vermiş insanların emeklerini fazlaca kolay heba edebiliyoruz. Onların üzerinden kendimize öteki rantlar peşinden koşuyoruz. Bunlar olduğu sürece Türk futbolu uyguna gitmez. Bu niyetler de değişebilirse lakin bu biçimde üste gerçek çıkış başlayabilir. Bunu umuyoruz ve bunun için uğraş ediyoruz. Çok kuvvetli bir ülkeyiz. Buna karar verdiğimiz gün bu gidişatı bilakis çevirmek bizim elimizde. Bunu başarabilecek potansiyelimiz var. İnşallah bir gün bir yerde hepimize bir şeyler dank eder ve artık hakikat işleri yapmaya başlarız.”

“Onlar da bir şeyler yapabilirlerdi”

Hamza Hamzaoğlu, Türk futboluna kulüpler ve ulusal kadro seviyesinde değerli muvaffakiyetler yaşatan Fatih Terim, Şenol Güneş ve Mustafa Denizli’nin şu anda rastgele bir bakılırsavde bulunmadığının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

“Yanlış. Bu, fikirlerin getirmiş olduğu bir durum. Futbol buraya gelirken yalnızca diğerlerini suçlayamam. Ben de bu işin ortasındaydım. ‘Niye bu noktaya gelmesine müsaade ettim’ diye kendimi sorgularım. Bu duruma gelirken yanılgılı olduğunu düşünmesem de kendimi suçlarım. Fatih hoca, Şenol hoca, Mustafa hoca ve Yılmaz hoca. Hepsi bizim hocalarımız. Çok kıymetli deneyime sahipler. Onlar da bu işin arasındaydiler. Onlar da bir şeyler yapabilirlerdi diye düşünüyorum. Gelinen noktada yalnızca diğerlerini suçlayarak da bir yere varamayız. Kendimizin de yanlışı olduğunu kabul etmek zorundayız. Şu anki durumu bütün gerçekliğiyle kabul edip buradan ne biçimde çıkılabilir, bunu düşünmek, toplanmak ve fikir birliğine varmak gerekiyor. İnşallah bunu da vakit içinde yaparız.”

“Kendimizi Üstün Lig amacına yakın hissediyoruz”

Eyüpspor’da nazaranve başladıktan daha sonra pek aralık katettiklerini belirten Hamza Hamzaoğlu, Harika Lig’e yükselmeyi hedeflediklerini söylemiş oldu.

Uzun yıllar Harika Lig’de misyon yaptıktan daha sonra bir alt ligde kadro çalıştırmanın kolay olmadığını söz eden tecrübeli teknik adam, “Eyüpspor’a gelişimiz hiç kolay değildi. yıllar daha sonra bir alt lige dönmek ve yeni bir serüvene başlamak bizim için farklı olacaktı. Bir kulübü alıp bir yerlere taşıyabilmek ve o kulübün amaçlarına katkı sağlayabilmek dilek ettiğimiz bir yoldu. birlikte bir şeyler yapabileceğimizi hissettik ve bu sonucu verdik.” halinde konuştu.

Takımda Muhteşem Lig deneyimi bulunan oyuncuların fazlalığına vurgu yapan Hamzaoğlu, “birlikte bir şeyler üretme konusunda eksikler gördük. pek yol katettik. Ekibimizin alanda bir oyun planı var. Ne oynadıklarını bilerek alanda çaba ediyorlar. Ligin sonları yaklaştığında kendimizi Muhteşem Lig maksadına fazlaca yakın hissediyoruz. MKE Ankaragücü maçıyla gruba epeyce daha fazla öz itimat aşılandı. İnşallah Harika Lig yolunda emin adımlarla devam ederiz.” diye görüş belirtti.

“Trabzonspor hak ettiği bir şampiyonluk yaşayacak”

Hamza Hamzaoğlu, Spor Toto Muhteşem Lig’de bitime 6 hafta kala en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 13 puan önünde önder durumunda bulunan Trabzonspor’un şampiyonluğu hak ettiğini aktardı.

Bordo-mavili kadronun teknik yönetici Abdullah Avcı’yla uygun bir ahenk yakaladığını belirten Hamzaoğlu, “Trabzonspor hak ettiği bir başarıyı yaşıyor. İnşallah bunu da bu sene taçlandırırlar. senelerdan beri fazlaca uğraş verdiler. Bu dönem hak ettikleri bir şampiyonluk yaşayacaklar.” tabirlerini kullandı.