Hanif Kureishi'nin çilesi kitap oldu

acidizing

New member
“Hastanedeyim. Kollarımı ve bacaklarımı hareket ettiremiyorum. Burnumu kaşıyamıyorum, telefon edemiyorum, yemek yiyemiyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi bu aşağılayıcı, alçaltıcı ve aşağılayıcı bir şey. başkalarına yük.” Böylece, 70 yaşındaki İngiliz yazar ve senarist Hanif Kureishi'nin, 26 Aralık 2022'de Piazza'da “keyifli bir yürüyüşün” ardından Roma'daki bir apartman dairesinde yere yığılmasıyla başlayan çilesini anlatan 70 yaşındaki ilk dramatik öyküsü başlıyor. del Popolo ve Villa Borghese.

Kureishi, hastalığının günlüklerini, konuşmalarını kaydeden ve yazıya döken oğlu Carlo ve Penguen'in bir eseri olan Hamish Hamilton'ın yazı işleri müdürü Simon Prosser ile birlikte oluşturduğu “Parçalanmış” (kelimenin tam anlamıyla kırılmış, yok edilmiş) başlıklı kitapta topladı. Random House grubu bunu bugün Birleşik Krallık'ta yayınladı. İtalyanca çevirisi Bompiani tarafından 6 Kasım'da “In frantumi” başlığıyla yayınlanacak. 2025 yılında Kureishi'nin yeni çalışmaları ABD'de (Şubat ayında Ecco Press için), ardından Almanya, Fransa, İspanya ve diğer ülkelerde yayınlanacak.

“Az önce Mo Salah'ın (Liverpool oyuncusu) Aston Villa'ya gol atmasını izlemiştim ve biramdan bir yudum alırken başım dönüyordu… Birkaç dakika sonra kan gölü içinde uyandım.” İki yıl önceki Noel ertesinde Kureishi ölümün eşiğindeydi. O sonbahardan sonra, “Banliyölerin Budası” kitabının yazarı ve yönetmen Stephen Frears'ın “Benim Güzel Çamaşırhanem” (1985) filminin senaryosu artık yürüyemiyor, yazamıyor veya yıkanamıyor; başkalarının yardımı olmadan hiçbir şey yapamaz.

Yolculuğu önce hastanede, sonra bir rehabilitasyon merkezinde başladı, bir yıl sonra kendisini karşılayacak olan Londra'daki evine dönme umuduyla, ona uyum sağlayacak şekilde dönüştü, o da zorlukla, öfkeyle, mizahla, cesaretle uyum sağladı. yeni burada ve şimdi. “Birçok insan, ölüm noktasına geldiğinizde tüm hayatınızın gözlerinizin önünden geçtiğini söyler ama ben geçmişi değil, geleceği, benden alınan her şeyi, benden alınan her şeyi düşünmedim. yapmak istediğim şeyler” diyor Kureishi. Gelecek, şu anki haliyle bu kitabın konusudur; hastane yatağından eve döndükten sonra sevdiklerine yazdırılan ve ardından sabırla düzenlenen ve Kureishi'nin sesini geri veren bir dizi mesaj. Onu romanlarında duyduğumuz gibi: şiddetli, ironik, dürüst. Sonuç, bakımla noktalanan ve başkalarının, ailenin, eski ve yeni arkadaşların, doktorların, hemşirelerin, hasta arkadaşlarının varlığıyla aydınlanan, parçalanmış bir varoluşun günlüğüdür. Başka bir şekilde yaşanacak, pes etmeden her gün yeniden keşfedilecek bir varoluş, çünkü “Bırakmak istemiyorum: Bütün bunlarla bir şeyler yapmak istiyorum”.

Tanınmış bazı meslektaşlarımız kitabın ön izlemesini yapabildi. Salman Rushdie şunları söyledi: “Hanif Kureishi, uzun zamandır neslinin en heyecan verici, saygısız ve etkili seslerinden biri olmuştur. Bu güzel ve dokunaklı anı kitabında, kişisel felaketleri zeka, saçma olmayan dürüstlük ve edebi zarafetle karşılıyor. Olağanüstü bir sonuçla: Zadie Smith şunları kaydetti: “Yıkıcı bir düşüşün bu duygusal olmayan anlatımında pek çok şey dağılıyor, ancak bazı şeyler tamamen bozulmadan kalıyor. Hanif'in mizahı, yeteneği, merakı, netliği ve gaddarlığı çok hoşuma gitti.”

“Shattered”ın sunduğu gözlemlerde ironi sıkıntısı yok. Kureishi, Roma'daki bir hastanede kaydedilen ve yazıya aktarılan bir yorumda, “Felç olmanın yeni insanlarla tanışmanın harika bir yolu olduğunu söylemeliyim” dedi. Diğer zamanlarda kendini şöyle ifade ettiğinde ruh hali düşüyor: “Böyle yaşamak istemiyorum, berbat bir şey ve Isabella'dan benim için pek çok şey yapmasını istemekten yoruldum.” Kureishi, hasta arkadaşı ve önemli bir iletişim ajansının Valeria Frasca'nın sahibi olan İtalyan yayıncı Isabella D'Amico'dan bahsediyor.

Kureishi'nin kayıtlarına göre, eve dönüş kaygı ve sinirlilik yarattı ve “sağlıklıların dünyasına” “engelli bir adam” olarak geri döndü: “Başkalarının neye benzeyeceğinden ya da beni gördüklerinde ne düşüneceklerinden korkuyorum Bir daha asla onlar gibi olamayacağım, ama hayır, bunu istiyorum. bu bir iç mücadele, kendimi kaybetmek istemiyorum”.

(Paolo Martini tarafından)