“İhtiyacımız olan tek şey bir daha Cumhuriyet ruhu ile kenetlenmek ve çalışmak”

accur

New member
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’den 23 Nisan bildirisi:

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer bildiri yayımlayarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı. Bildirisinde Türkiye’yi dünyanın en saygın ülkelerinden biri yapma yolunda muhtaçlık duyulan tek şeyin bir daha Cumhuriyet ruhu ile kenetlenmek ve çalışmak olduğunu vurgulayan Lider Tunç Soyer, “Büyük Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği, gelişmiş medeniyetler düzeyine ulaşma maksadının manasını ve değerini hayli güzel kavramalı; gereklerini de layıkıyla yerine getirmeliyiz” sözlerini kullandı.

Lider Soyer’in mektup formatında yazdığı 23 Nisan iletisi şu biçimde:

Sevgili hemşerilerim,
Çok değerli çocuklarımız;

Bugün, 23 Nisan 1920’de açılan birinci Millet Meclisi’nin 102’nci 23 Nisan’ın çocuklara armağan edilişinin 93’üncü yıldönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Mutluluğumuz ve coşkumuz, birinci günkü üzere canlı ve taze…
Bu satırları, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarımıza, dünü ve bugünü hayli yeterli anlamaları, yarınlarda epey daha memnun, huzurlu ve gelişmiş bir ülkede yaşamalarını hayal ettiğim için yazıyorum. Akılcı ve başarılı olacaklarına yürekten inanıyorum. Tüm anne ve babaları da vatanımız için evlatlarına birer mektup bırakmaya davet ediyorum.

Çocuklar;
Bu cennet vatan, epey büyük zorluklara karşın kurtarıldı; dünya tarihine yazılan büyük fedakârlıklarla kuruldu. Özgürlük uğraşımız ve ulu zaferimiz, ezilen tüm halklar için ilham kaynağı oldu. Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan daha sonra, Büyük Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk, birinci iş olarak egemenliği kayıtsız kuralsız milletimize devretti.

Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kahramanlar, senelerca süren savaşlardan yorgun ve bezgin düşmüş insanlarımızı ortak dava etrafında birleştirdi. 7’den 70’e Anadolu halkı, gelişmiş medeniyetler düzeyine ulaşma yolunda hiç durmadan çalıştı, üretti… Onlar, onca yokluğa ve yoksulluğa karşın, evlatları için olağanüstü fedakârlıklarda bulundu, adeta memleketi yoktan var etti.
Genç Türkiye Cumhuriyeti, milletin yenilenen umudu ve coşkusu ile kısa müddette mucizevi atılımlar yaptı. Kimseye boyun eğmeden ayakta durmamızı sağlayacak Cumhuriyet kurumları kuruldu. Tarımdan endüstriye, eğitimden kültüre birbirinden kıymetli yatırımlara imza atıldı.
Yani hoş çocuklar, bizlere atalarımızdan miras kalan en kutsal emanetler; bu cennet vatan, özgürlük, bağımsızlık ve egemenlik hakkıdır. Bu büyük emanetleri taçlandırma yolunda birinci günden beri en kıymetli amacımız ise ülkemizi ve milletimizi gelişmiş medeniyetler düzeyine çıkarmak. Pekiyi bu amaca yürüme yolunda ne kadar başarılı olduk?

Üzülerek söylemek zorundayım ki hedeflediğimiz noktada değiliz. Şu soruları hepimiz kendimize sormalı ve üzerinde düşünmeliyiz. Rahmet fışkıran topraklarımız, her çocuğumuzun karnını doyurmaya niye yetmiyor? Her çocuğumuza eşit, bilimsel ve özgürlükçü bir eğitimi niye veremiyoruz? Emek emek yetiştirdiğimiz evlatlarımız niye diğer ülkelerde yaşamak ister hâle geldi? Egemenliğin şayet olmazsa olmazı, kendi kendimize yetecek kaynaklarımızı niye tükettik?

Sevgili hemşerilerim, değerli çocuklar;

Bu tabloyu süratle aksine çevirmemiz gerekiyor. Bizde bunu yapacak akıl da var, güç de var. Başaracak iradeye ve marifete sahip olduğumuzu tekraren kanıtladık.

Yolumuz Atatürk’ün yolu; reçetemiz ise onun kelamları ve icraatlarıdır. O’nun, “Türk çocuğu, epeyce uyanıksın. Lakin zekânı unut, ebediyen çalışkan ol” kelamları, uymamız gereken en değerli nasihatlerinden biridir.

Türkiyemizi, dünyanın en saygın ülkelerinden biri yapma yolunda gereksinimimiz olan tek şey, bir daha Cumhuriyet Ruhu ile kenetlenmek ve çalışmaktır.

Bizler, egemenliğimize birinci günkü heyecanla sahip çıkmaya devam ediyoruz…
Geleceğimiz olan çocuklarımıza pırıl pırıl ve özgür bir ülke bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Tunç Soyer olarak ben, yarınlara, hükümran ve gelişmiş bir ülke emanet etmek için canla başla çalışmaya devam edeceğime kelam veriyorum… Tüm anne ve babaları da evlatlarına bu kelamı, vermeye davet ediyorum.

Büyük Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği, gelişmiş medeniyetler düzeyine ulaşma amacının manasını ve ehemmiyetini fazlaca güzel kavramalı; gereklerini de layıkıyla yerine getirmeliyiz.

Bu his ve niyetlerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor; hepinizi gözlerinizden öpüyorum.
Tunç SOYER
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı