'İşgal altındaki Gazze'de barış mümkün değil'

acidizing

New member
“İşgal altında barış mümkün değil. Hepimiz bu ateşkesten umutluyuz. Ama Gazze'de geleceğimiz sorunuyla yaşamaya devam ediyoruz. Biz sadece artık var olmayan bir toprakta yeniden yaşamaya başlamak istiyoruz. Hiçbirimiz böylesini beklemiyorduk. bir şiddet ve yıkım”. Filistin asıllı ressam Yasmine Aljarba, Roma'da, Paola Valori'nin Micro Arti Visive'sinde, geçici projeler aracılığıyla bölge halkına destek amacıyla gönderilecek fonları toplamayı amaçlayan 'Gazze'den Kalıntılar' sergisinin açılışını yaptıktan sonra Adnkronos'la konuşuyor. Gazze. “Ülkeme dönüp kendi sanatım ve bu savaşı yaşayan ve tanık olan diğer Filistinli sanatçıların sanatı aracılığıyla ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunmak isterim” diye ekliyor. İki yıl önce burs sayesinde sanat eğitimi almak için Milano'ya geldim. Bir yıl sonra ülkeme dönmem gerekiyordu ama savaş nedeniyle kendimi İtalya'da engellenmiş halde buldum.”

“Ailem hâlâ Gazze'de ama oradaki durum felaket, diye devam ediyor sanatçı: Artık okul yok, üniversite yok, hastane yok. Milano'da yaşıyorum ve sanatım aracılığıyla Gazze'nin yeniden inşasına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Ülkeme geri dönebilecek miyim bilmiyorum ama bir gün geri dönebilmeyi ve böylece topraklarımın yeniden doğuşuna katkıda bulunabilmeyi her zaman umuyorum”. Yasmine Aljarba, 'iki devlette iki halk' yaratılarak nihai bir ateşkese varılması fikrine oldukça şüpheyle yaklaşıyor. “İsrail'in topraklarımızı gönüllü olarak terk edeceğine inanmıyorum, ancak tüm bunları 76 yıldır topraklarımıza yıkım getiren işgale karşı 'direnişimiz' sayesinde mümkün olabilir” diye ekliyor: Özgür bırakılan her İsrailli rehine katkıda bulunuyor. İşgal hapishanelerinde tutuklu bulunan düzinelerce Filistinli mahkumun kurtarılmasına, meşru haklarımızı geri kazanmak için devam eden mücadelemizin öneminin altını çiziyor. Tutuklu siyasetçilerimiz arasında, bir sonraki Filistin cumhurbaşkanı olabilecek Marwan Barguthi de var.”

Donald Trump'ın Beyaz Saray'da göreve başlamasının ardından İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çatışmada herhangi bir değişiklik olabilir mi? “Ben kötümserim” diye bitiriyor Yasmine Aljarba – Her şey kesinlikle değişecek, ama daha kötüsüne doğru.”