İstekli olanlar daha uzun yaşıyor

accur

New member
İnsanlara yardım etmek için istekli çalışmak depresyondan koruyor. Gönüllülüğün zihinsel sıhhat yararlarının yanı sıra fizikî yararları da ortaya çıktı. Bilim, yardım için diğerlerine vakit ayıran insanların, daha uzun yaşadığını ispatladı.

Artan bilimsel ispatlar, diğerlerine vakit ayıran insanların, daha düşük kan basıncı ve daha uzun bir ömür müddeti dahil olmak üzere daha güzel fizikî sıhhatle ödüllendirilebileceğini gösteriyor.

yıllardır dünyanın dört bir yanına yardım gönüllüsü olarak koşan, insan kıssaları toplayarak yurda dönen muharrir Turgut Tunç, gönüllülüğün zihinsel sıhhatin ötesine geçen olumlu tesirleri hakkında şu ayrıntıları verdi:

YILDA 200 SAAT KÂFİ

“ABD’nin Pittsburgh kentindeki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde, yaşlı erişkinlerde gönüllülük ve hipertansiyon riski üzerine yapılan bilimsel araştırmada, tertipli olarak istekli olan 50 yaş üstü yetişkinlerin, istekli olmayanlara bakılırsa yüksek tansiyon geliştirme mümkünlüğü daha düşük çıktı.

Araştırmada, yılda 200 saat gönüllülük, daha düşük kan basıncıyla ilişkilendirildi. Bu da yılda yalnızca sekiz gün demek. Birfazlaca araştırmada, yılda 100 saat yani 4 gün kadar çalışmanın bile sıhhate faydaları bulundu.

GÖSTERİŞ İÇİN YAPARSANIZ İŞE YARAMIYOR

Niyetiniz hakikaten fedakârlık değilse yaptığınız gönüllülük faaliyetlerinin size ruhsal ve fizikî bir getirisi olmuyor.

Health Psychology bilimsel mecmuasında yayınlanan bir öteki araştırmaya nazaran, iştirakçilerin niyetleri nitekim fedakârlık yapmaksa, daha uzun yaşıyorlar. Öteki bir deyişle, kendilerini daha uygun hissettirmek için değil, diğerlerine nitekim yardım etmek için istekli olmak gerekiyor.

ARİSTOTELES: ÖMRÜN ÖZÜ DÜZGÜNLÜK YAPMAK

Diğerlerine yardım ederken, kendimiz hakkında daha uygun hissetme olasılığımız daha yüksek ve bu, şaşırtan olmayan bir biçimde, zihinsel sıhhate olumlu bir katkıda bulunuyor. Zihinsel ve fizikî sıhhat yüksek oranda bağlantılıdır, bu niçinle ruhsal olarak düzgün olduğumuzda, fizikî olarak da yeterli olma olasılığımız daha yüksektir.

Yunan filozof Aristoteles bir vakit içinder hayatın özünün “başkalarına hizmet etmek ve güzellik yapmak” olduğu kanısına varmıştı. Bundan yola çıkarak, son araştırmalar rastgele bir gösterge olarak görülecekse; diğerlerine hizmet etmek de sıhhatin özü olabilir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı