İtalya'yı Olimpiyat podyumuna taşıyan sporcuların hikayelerini anlatan 'Gül Altın' adlı kitap

acidizing

New member
Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez, 2024'te Paris'te, erkeklerle aynı sayıda kadın sporcu katılacak. Bu yılın 26 Temmuz'u unutulmaması gereken bir tarih. Rai Sport'un müdür yardımcısı nedenlerini şöyle açıklıyor: Marco Lollobrigida, 'Gül Altın. İtalya'yı Olimpiyat podyumunun zirvesine taşıyan kadınlar' adlı kitabıyla Rai Libri tarafından yayınlandı
Coni başkanı Giovanni Malagò'nun önsözüyle. Lollobrigida kitabında, çeşitli sporlarda ve Olimpiyat disiplinlerinde kendilerini göstermiş ve ülkemizde modernlik ve adalet sayfasının inşasına katkıda bulunmuş tüm kadınların Hikayelerini büyük 'S' ile toplamıştır.

Den başlayarak 80 metre engellide olimpiyat şampiyonu Ondina Valla ve 1936'da Berlin'de altın madalya kazanan ilk İtalyan oldu, ta ki Federica Pellegrini, 'İlahi' 2008 yılında Pekin'de 200 metre serbestte kazandığı altın madalyayla herkesin hayalini süsleyen sporcu, hayranları için… Yazar, bu kadınların tanıklıklarını bir araya getirip, çocukluklarından büyük başarılarına, anneliklerine ve her birinin siyasi tercihlerine kadar kişisel hikayelerini yeniden kurgulamış. Tutku ve kararlılık: Bunlar, ortak bir yolun çizgilerini izleyen küçük koro romanlarından oluşan bir koleksiyonda dönüşümlü olarak görülen duygulardır. Lollobrigida, bu sporcuların hayatlarına yargılarını, görüşlerini, bakış açılarını ifade etmeden, yalnızca gerçekleri anlatarak ses vererek bir kenara çekilmiştir. Odaklandığı yönlerden biri de cinsel yönelimdir; bu, neredeyse her zaman yalnızca kadınlarla ilgili olarak, dikkatin özel hayata ve rekabet yeteneklerine değil de, düştüğünde bir sorun olduğu kanıtlanmıştır.

O bunu çok iyi biliyor Antonella Bellutti, Bir tanesini saymak gerekirse. Engelli koşucu, pist bisikletçisi ve kızakçıBellutti, bisiklette iki altın madalya kazandı, ilki 1996'da Atlanta'da ve ikincisi 2000'de Sidney'de. Aslında, sporcu Rai Sport'un müdür yardımcısına “birçok şey için ayrımcılığa uğradığını hissettiğini” söyledi: çünkü Ben bir kadındım, eşcinseldim, vegandım. Yaşlı bir insana, kilolu bir insana ayrımcılık yapanlar var. Bir noktada vegan olmam daha sansasyoneldi! Sonra bu düşünce tarzıyla barıştım, sonuçta sadece ayrımcı yoldaşlarını değiştiriyorsun. Bu büyük bir özgürleşmeydi çünkü hayatın böyle gittiğini anladım ve kendimle barışık yaşıyorum”.

Ama çoğunlukla erkeksi olduğu düşünülen sporlara karşı önyargı bile 'bazı' zorluklar yarattı. Şöyle diyebilirsiniz: Dağ bisikletiyle tamamen erkek sporunun kadın evrenine kapılarını açan Paola Pezzohatta önemsiz (ama çok da değil) giyimden başlayarak: “Kadınlar çok azdı – 'Gül Altın'da okuduk -. Şovenist bir spordu, erkekler için yapılmıştı. Giyim bile erkekler içindi, erkekler için iyi olan tulumlarla, bu yüzden ünlü yakasıyla kadınlığınızı kaybetmenize neden olmayan bir kadın serisi icat ettim. Payetli elbiseler, altın, gümüş, renkli tulumlar. Sadece bu değil: Kadınlar için daha rahat hale getirmek için tüm eyeri kestim. Ve şimdi erkekler için de böyleyim”.

Ancak sadece ayrımcılık ve eşitlik arayışı değil; Olimpiyatlar aynı zamanda sporcular için siyaset ve şiddetle iç içe geçmiş bir tarih sayfası da olabilir, dediği gibi Antonella Ragno, 'Eksriğin Kadını' Münih katliamından kısa bir süre önce 1972 Münih'te altın madalya kazanan, Filistinlilerin bazı Yahudi atletlere saldırmasıyla tarihe geçen bir Olimpiyat. “Oyunlar orada durmalıydı – Antonella Ragno açıkladı – Olimpiyat ruhu batmıştı. Sonrasında yarışmanın bir anlamı yoktu. Bir gün öncesine kadar bizimle yürüyen o çocukların öldüğünü gördük. Oyunlar boyunca her zaman var olan “ateşkes” bile saygı görmedi”. Çünkü onlar asla sadece Oyunlar değil, aynı zamanda çok daha fazlası.

Olimpiyat Oyunları, kazananları ödüllendirmenin ve sporcuların dört yıllık çok zorlu antrenmanlardan sonra muazzam kişisel tatminini tatmin etmenin yanı sıra, her şeyden önce bir semboldür. Şereflerini lekeleyen haber olayları yaşandığında politik bir semboldür. Ve bir kadın dört aylık hamilelikten sonra kazandığında kültürel ve sosyal bir sembol haline gelir. Valentina Vezzali, İtalyan Folyo KraliçesiÜç kez Olimpiyat altın madalyası sahibi olan ve Marco Lollobrigida'ya şunları söyleyen: “Hamilelikten sonra rekabetçi aktiviteye geri dönüp dönemeyeceğinize karar vermek başkalarına düşmemeli (editör); hamilelik sırasında otuz kilo almış olmanıza, antrenörümün hasta olmasına rağmen […] Dört ay sonra tekrar kazanabileceğinizi gösterdim. Azmimle gurur duyuyorum: Benim sayemde, sıralama pozisyonunu donduran ve hamile iseniz ödeneğin korunmasına izin veren bir kural eklendi. Hamilelik sırasında sporcuların korunması Coni'nin temel prensiplerine dahil edildi”.

Ve eğer kariyer kadınlar için anneliği etkileyebiliyorsa, aynı şey siyasi fikirler ve inançlar için söylenemez. Yaşamları boyunca ellerinden geldiğince kürek çekmiş olan Valentina Rondini ve Federica Cesarini Tokyo 2020'de hafif çift kürek yarışında birlikte kazanmak. Gerçek bir örnekti çünkü o Olimpiyatlardan sonra “kadınlar arasındaki kayıtlar yüzde otuz arttı – Rondini açıkladı” ve şu sonuca vardı: “Kadın kürek sporu hakkında daha fazla konuşuldu. Değerinizin tanındığını hissetmek güzel”.

Neden Aslında 'liyakat'in büyük teması bu kadınların hayatlarının temelini oluşturuyor. Zaferlerini kadın olmalarına bakmaksızın elde ettiler ve tam da kadın oldukları için daha gururlu bir şekilde kazandılar. Cinsiyet kotasını reddediyorlar çünkü spor liyakate dayalıdır ve şeyler gerçeklerle başarılmalıdır ve zaman alsa bile mücadele ederek bitiş çizgisini geçtiler.

'Rose Gold', bir erkek, bir Olimpiyat spor yorumcusu ve gazeteci, her zaman olağanüstü başarılardan bahseden harika bir profesyonel tarafından yazılmış bir kitap. Ve kadınlardan bahsediyor olsa da, çoğunlukla erkeklerin, birçok kadının her gün göndermek zorunda kaldığı mesajın gerçek ve nihai alıcılarının okumasını umuyoruz. Ve bu, azim, yetenek, cesaret, hırs, güç ve kararlılık olduğunda, hiçbir cinsiyetin ayakta kalamayacağıdır. Eğer bir kadın kazanırsa, bunun değeri her zaman daha büyüktür, çünkü o hedefe ulaşmanın maliyeti daha fazladır.

Ve şimdi sahada yine muhteşem kadınları bir başka muhteşem olay bekliyor. Temmuz ayında düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyatları belki de en 'modern' olanı olacak. Logo, Fransız Cumhuriyeti'ni ve Delacroix'nın tablosunu anımsatan, güç ve özgürlüğün simgesi olan 'Marianne' yüzünü oluşturacak şekilde dönüştürüldü.

Medya ve basının konuya özel ilgi göstermesi istendi
Spor hikayesinin kapsamı dışında kalan giyim veya kişisel ilişkiler gibi alakasız ayrıntılara odaklanmamak için kullanılan dilebu, kadınların başrolde olduğu zamanlarda sıklıkla olur. Dünyada ilk kez, erkek meslektaşlarının sayısına eşit olacak olan aynı kişiler: toplamda 10.500 sporcu, eşit olarak bölünmüş: %50 erkek, %50 kadın. Ancak cinsiyet eşitliği tamamen başka bir şeydir ve her alanda bunu başarmak için hala yapılacak çok şey vardır. Sadece Olimpiyatlarda resmi olsa da giderek daha fazla değer kazanan küçük bir adım için bir yüzyıl daha beklemek zorunda kalmayacağımızı umalım.