İzmir Sofrası’nda buluştular

accur

New member
91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu’nun üçüncü gününde, İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile İzmir Köy Koop. Birlik Lideri Neptün Soyer’in konut sahipliğini üstlendiği İzmir Sofrası, değerli isimleri buluşturdu. Mutfak Show sahnesinde kurulan İzmir Sofrası’na konuk olan ünlü isimler, tarımın, gastronominin geleceğini konuştu, ülke ve dünya açısından kıymetini paylaştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile İzmir Köy-Koop. Birlik Lideri Neptün Soyer, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu kapsamında kurdukları İzmir Sofrası’nda, kıymetli isimleri bir ortaya getirdi. Fuarın üçüncü gününde Mutfak Show sahnesinde kurulan İzmir Sofrası’na konuk olan Okan Bayülgen, ünlü yemek şefi ve sunucu Danilo Zanna ile Türk yemek uzmanı ve muharrir Sahrap Shalbukil, Terra Madre’nin kıymetini anlattı.
“Bütün toplumun istikrarı bozuluyor”
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diye yola çıktıklarını zira tarım siyasetlerinin küçük üreticinin köyünü terk etmesine niye olduğunu söylemiş oldu. Lider Soyer, “Köylüyü doğduğu yerde doyurmamız lazım. Takviye olmamız lazım. Üretmeye teşvik etmemiz lazım. Köylü şayet köyünü terk ediyorsa, kentin istikrarı de bozuluyor. Köy ile kent içinde istikrar bozuldu mu, bütün toplumun istikrarı bozuluyor. O niçinle köylü köyünde durmalı. Ürettiği ile karnını doyurabilmeli. O kadim kültürü de sürdürmeye devam etmeli. O niçinle ismine ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ dedik. Bugün ortasında bulunduğumuz tarım siyasetleri, bizim her gün dışa bağımlı olmamıza niye oluyor” dedi.
Alınan sütlerden kaşar peyniri yapıldı
Ülkenin her şeyi ithal eder hale geldiğini anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Cumhuriyet periyodunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı üzere, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de Bayındır’da üreticiler için fabrika kurarak peynir yaptığını söylemiş oldu. Soyer, “Yanlış tarım siyasetlerinin bizi getirdiği nokta lakin bu bir yazgı değil. Bunu değiştirmek mümkün. Üreticinin eserini satın almaya karar verdik. İzmir’de çoban haritası çıkardık. 4 bin 600 çobanı tek tek belirledik. Çobanların kaç hayvanı var, ne kadar süt elde ediyor, nereye satıyor? Bütün bunların envanterini çıkardık. O sütleri satın almaya başladık. 18,5 milyon liralık süt satın alarak, bunların yüzde 70 koy un, yüzde 30’u keçi sütünden olmak üzere kaşar peyniri yaptık. Bu da İzmirli markasıyla huzurunuzda” diye konuştu.
“Artık ekolojiler konuşmalı”
İzmir Köy-Koop. Birlik Lideri Neptün Soyer ise “Siyaseti gerçek tanımlarsak, siyasetin hakikaten söz manasına bakarsak, ömrü değiştirme sanatı, insanların ömrünü değiştirme ve dokunma sanatı olarak tanımlarsak evet bu bir siyasi aktiflik de olarak kabul edilebilir. Zira ekonomiler değil artık ekolojiler konuşmalı” dedi.
Soyer, “Burada gastronomiyi konuşurken biz, tarladaki havanın, suyun nasıl olduğuyla ilgili, ne kadar pak olduğu, bizim sıhhatimiz için ne kadar değerli olduğundan haberdar şayet olmazsak, bu yalnızca bir şefin listesi olarak önümüze gelir. Ve doyduğumuzu, damak tadının âlâ olduğunu düşünebiliriz lakin artık ki şeflerimiz de o denli bakmıyor. Coğrafik işaretin ne kadar kıymetli olduğunu duyuyoruz. Küçük üreticilerden eser almamız gerektiğini, onlar da tabağını hazırlarken, onun ekolojisine bakarak hazırlamaya başladı. ötürüsıyla evet bu insan ömrünü değiştiren siyasi bir aktiflik. Dünyada sofraları bu türlü donatan yüzde 75 küçük üretici. Türkiye’de köylerin kapanması, mahalleye dönüştürülmesi, bütün bu sofraları kurak laştırdı. Bu niçinle kooperatifleşme hayli değerli. İzmir yalnızca bir özelliği ile anılırsa ruhunu kaybetmiş olur. İzmir ruhu olan bir kent. İzmir’de gastronominin alası var” dedi.
“Bu bir kültür ve kültürümüze sahip çıkmalıyız”
Türk yemek uzmanı ve müellif Sahrap Shalbukil da İzmir’i epeyce sevdiğini belirterek, şunları söylemiş oldu: “İzmir’i epey seviyorum, düzgün ki İzmir var. İzmir’e bayılıyorum. İzmir öbür bir kent. Hoş, uygar, özgür, tatlı. Burada kendimi fazlaca düzgün hissediyorum. Terra Madre’yi epeyce önemsiyorum. Dünyadaki üreticilerin yüzde 75’i küçük çiftçiler ve bayan üreticiler. Onları desteklemek fazlaca kıymetli. En sağlıklı yiyeceği onların eserleri ile yapıyoruz. O niçinle bu cins aktiflikleri epey destekliyorum. Bu bir kültür ve kültürümüze sahip çıkmalıyız.”
“Kültürsüz yemek olmaz”
Danilo Zanna ise yöresel kültürün kıymetli olduğunu tabir ederek, “Çok gezdim fazlaca baktım. Türkiye’nin hoşluğu öteki yerde yok. Çok az ülkede bu rahmet var. Yemek bir kültür. Kültürsüz yemek olmaz. Ancak kültür de yalnızca dışarıdan gelen değil de kendimizden gelen bir şey. Bu fuar külçeşidini de yaşayalım. Bu bir bayram ancak beraberinde niye burada olduğumuzu unutmayalım. İzmir sizsiniz. Kendi külçeşidinizü öğrenin. Zenginlik budur” dedi.
“Başkan Soyer’i kutluyorum”
Okan Bayülgen, programın sonunda “Küçük üreticinin desteklenmesi, saf olanın, düzgün olanın, bereketli olanın desteklenmesinin ne kadar kıymetli olduğu görüyoruz. Liderin İzmir’e kıymetli hizmeti olacak. Burayı büyük bir gastronomi merkezi haline getirmek. Bütün dünyanın geleceğini etkileyen bir mevzu. Onun kendi siyasetinin ortasındaki bir husus; tohum, tarım. Bunun siyasetini yapan bir siyasetçi olarak da Lider Soyer’i, bu teşebbüsünden dolayı kutluyorum” tabirlerini kullandı.
Başkan Soyer de mutfağa girdi
Başkan Soyer, Mutfak Show sahnesinde Sahrap Shalbukil ve ile yemek de yaptı. İzmir Aşçılar Federasyonu aşçıları ve Şef Turgay Bucak ile atalık tohum karakılçık, bir daha atalık tohumdan elde edilen nohut ile İzmir tulumu, İzmir zeytinyağı, koruk ekşisi ve üzüm sirkesiyle yaptıkları İzmirli salatası, konuklara ikram edildi.
Lezzet Avcıları mükafatlarını aldı
Terra Madre Anadolu, farklı bir heyecana da sahne oldu. İzmir Lezzet Avı aktifliği ile iştirakçileri “Hep bir arada yeterli, pak, adil besin için bu lezzetin peşine düşme zamanı” mottosuyla lezzet seyahatine çıktı. Terra Madre Anadolu İzmir kapsamında Kültürpark’ta “Anadolu’nun Bereketi” temasıyla düzenlenen Lezzet Avı’na 50 ekip ve toplamda 200 kişi katıldı. İştirakçiler gün uzunluğu kendilerine verilen haritada yer alan Kültürpark’taki 35 noktada bu lezzetlerin peşine düşüp çözdükleri şifrelerle Slow Food hareketini yakından tanıma talihi buldu.
Gün uzunluğu süren aktifliğin akabinde, kazanan kadrolar belirtildi. Birinciliği 3 numaraları ekip, ikinciliği 37 numaraları ekip, üçüncülüğü ise 15 numaralı kadro kazandı. Yarışmacılar mükafatlarını İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İzmir Köy Koop. Birlik Lideri Neptün Soyer ile Okan Bayülgen, Danilo Zanna ile Sahrap Shalbukil’dan aldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı