“Kliniklerde yaşam yanlısı yok ve yumurtaların dondurulması destekleniyor”

acidizing

New member
Acıdan doğan, mideye yumruk yemiş gibi hissettiren bir roman. Öfkeyle, içsel acıyla ve belki de korkuyla dolu sayfalar. Bedende ve ruhta yaralar bırakan, ilk elden yaşanmış gerçek bir hikayenin anlatıldığı sayfalar. Hamileliği yarıda keserek kendi isteğiyle iki çocuk kaybettikten sonra çocuk sahibi olma hayali, tıbbın donattığı üreme tekniklerine başvurularak sürdürülüyor. Yalnızlıkta sıklıkla farklı girişimler yaşanır. Ancak hepsi boşuna. Bu hikaye Antonella Lattanzi sahneyi ortaya koyuyor'Söylenmeyen şeyler' düzinelerce kitabı oluşturan kitaplardan biri olan Einaudi tarafından yayınlandı. Strega ödülü finalisti. Valeria Parrella'nın sunduğu kitap, destekli üremenin başarısız yolunu hiçbir şeyi gizli tutmadan anlatarak anneliğin ve kürtajın en karmaşık ve gizli yönlerini ortaya çıkarıyor.

Adnkronos'la konuşan yazar, kurumlara çağrıda bulunarak hemen konunun esasını araştırıyor. Aslında siz yumurta dondurma tekniğinin daha kolay hale getirilmesini ve kadınların kürtaj yapıp yapmama konusunda daha özgür olmasını istiyorsunuz. “Sanırım bir kadın çocuk sahibi olup olmama kararıyla karşı karşıya kaldığında kaçınılmaz olarak annelik konusunda kendini her zaman sorgulayacaktır. Bu nedenle genç kadınlara söyleyeceğim ilk şey yumurtalarını dondurmaktır. Bir şey Bu şekilde, ne yapılacağına hemen karar vermek zorunda kalma korkusundan kurtulmuş olacaklar. Bir erkeğin son kullanma tarihi yoktur, ancak bir kadının yumurta yapması çok pahalıdır. Bu nedenle, genç kadınlardan ziyade kurumlara böyle bir olanağı erişilebilir ve kolay hale getirmelerini öneririm.”

Ancak bu yeterli değil: Yazar başka bir çağrıda bulunuyor. “Kürtaj yaptırıp yaptırmama ikilemiyle karşı karşıya kalan genç kadınlara, kimsenin kendilerini suçlamasına izin vermeden karar vermeleri gerektiğini söyleyebilirim. Her şeyden önce, kürtaj yaptırmaya karar veren bir kadına, doğmamış çocuğunun kalp atışını hiç kimsenin duyuramayacağından emin olarak, yaşam yanlısı kişilerin kliniklere girmesine izin vermemelerini bir kez daha kurumlardan rica ediyorum. Çünkü bir kadın bunu yapmaya karar verdiyse bunu acı çekerek yapar”.

Lattanzi'nin bu deneyim sırasında bizzat yaşadığı ve kendi hikâyesini 'itiraf ederken' hissettiği acılar. “Yaşadığım en güzel anlar, konuşulacak en hüzünlü anlardı. Bir anı ya da günlük yazmak istemedim, bu kitabın tüm üzüntülerimi atacağım bir çukur olmasını istemedim. Her şeyimi kaybetmiş biri olarak, yazmayı da kaybetmek istemedim, samimiyetle her şeyin özüne indim.” Yazar “kendisini kimsenin bahsetmediği korkunç bir evrene kaptırmış. Birçok insan kürtajdan bahsediyor ama çok azı kürtaj hakkında konuşuyor.” Lattanzi şöyle diyor: “Çiftlerin seks ve tıbbi yardımla üremeyle ilgili sorunlarına çok az değiniliyor. Kendi isteğiyle kürtaj yaptırmanın ne anlama geldiğini ve kürtaj yaptırmanın ne anlama geldiğini söylemiyorsunuz. kürtaj.”

Doktorların ne ve ne kadar psikolojik ve doğuma yönelik şiddet uyguladığını hiç düşünmüyoruz. Tıbbileştirilmiş beden, erkekler dahil herkesi ilgilendiren bir gerçekliktir. Her kadın, hatta çok kolay hamile kalan ve çocuk sahibi olan kadınlar bile doğumla ilgili şiddete maruz kalıyor” diye vurguluyor. Toplumumuzda çok mevcut olan ancak sıklıkla göz ardı edilen veya gizlenen bir gerçeklik. Acı ve yalnızlıkla dolu, sesi olmayan bir kadın evreni. “Romancının gözlemine göre biz genellikle sessiz kalan bir türüz. Bunlar başıma gelirken sessiz kaldım. Ama sonra sesi olmayan bütün o kadınları düşündüm. Elimde vardı ve onu kullanmak zorundaydım.”

Lattanzi'nin samimi ve kişisel hikayesi yolunu buldu ve adım adım en prestijli İtalyan edebiyat ödülleri arasına girdi. Strega ödülünde olmanız sizde nasıl bir duygu uyandırıyor? “Orada olduğum için çok mutluyum, uzun zamandır istediğim bir şeydi. Bana göre edebiyat her zaman aşkla ilgilidir ve bu ödülün de aşkla bir ilgisi vardır” diye yanıtlıyor. Şimdi bir düzinenin içindesin, nereye gitmek istersin? Gülümseyerek, “Açıkçası sonuna kadar gitmek isterim” diye itiraf ediyor.

(Carlo Roma tarafından)