Konak Roman Çalıştayı başladı

accur

New member
Konak Roman Çalıştayı’na konut sahipliği yapan Lider Batur, “Çalıştayımızın yapıldığı iki gün boyunca, artık bizler susacağız, Roman kardeşlerim konuşacak. Bundan daha sonra da Roman kardeşlerimizle bir arada adım atmaya, yol yürümeye ve Roman dostu kardeşiniz olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman toplumunun sıkıntılarının lisana getirilmesinde, düzenlenen çalıştayın büyük ehemmiyeti olduğunu vurguladı ve “Abdül Batur Liderim Türkiye’de birinci sefer bir Roman Kültür Merkezi açtı, mahallemizin tabanında bir Hayat Köyü açtı. Şu an inanın 2016’dan bu yana hükümetin bu kadar bütçeyle yapamadığını Abdül Batur Liderim Konak’ta yaptı. Kendisini hakikaten kutluyorum” dedi.

Konak Belediyesi’nin, Roman Hareket Planı kapsamında Roman dernekleriyle birlikte düzenlediği Konak Roman Çalıştayı başladı. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen çalıştaya konut sahibi Konak Belediye Lideri Abdül Batur ile birlikte CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Konak İlçe Emniyet Müdürü Özgür Arslan, CHP İzmir Vilayet Yöneticileri ve CHP Konak İlçe Lideri Akın Küçükoğullarından, Saadet Partisi İzmir Vilayet Lideri Mustafa Erduran, Gelecek Partisini temsilen Ayhan Büyükbostancı (Balık Ayhan), DP Konak İlçe Lideri Ziya Bedir, Saadet Partisi Konak İlçe Lideri Rıfat Yıldırım ve siyasi partilerin temsilcileri, Konak Kaymakamlığı’na bağlı kamu kurumlarının müdür ve temsilcileri, Roman sivil toplum kuruluşları lider ve temsilcileri, DİSK, Genel-iş, Tüm Yerel-Sen ve Türk-İş temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve yurtharicinden gelen konuklar katıldı.

Batur: En büyük emek Roman kardeşlerimizin

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konak Belediye Lideri Abdül Batur, Roman Aksiyon Planı çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini ve Konak’ta misyona başladıkları günden bu yana Roman mahallelerinde hizmete açtıkları merkez ve kreşlerle Roman vatandaşların her vakit yanlarında yer aldıklarını belirtti. Lider Batur, çalıştayda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti ve şunları söylemiş oldu:

“Konak Belediyesi olarak, en çok Roman nüfusunun bulunduğu bir ilçenin belediye lideri olarak, bakılırsave başladığımız 2019 yılından bu yana, Roman kardeşlerimizin sorunlarının çözülmesi, problemlerinin aşılması, onların aşikâr bir çatı altında birleştirilmesi, Roman sivil toplum kuruluşlarının bir ortaya gelmesi için çalışmalarımızı yürüttük. Roman Hareket Planına uygun olarak mahallemizde yaptığımız Roman Kültür Merkezi, Gençlik Takviye Merkezi ve kreşlerimizle, bilhassa o bölgedeki bayanlarımızın ve çocuklarımızın en büyük meşakkati olan eğitime yönelik çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Roman kardeşlerimizin sorunları büyük. Sorunların vakit ortasında çözülmesi mümkün, fakat bu sorunların gerçek Roman dernekleri ve sivil toplum örgütleriyle, yurtharicindeki hoş örneklerin ülkemizde de uygulanabilmesi noktasında bu çalıştayı düzenledik. Bu çalıştayda Konak Belediyesi’nin emeği vardır lakin en çok emek Roman derneklerimizin temsilcileri ve kıymetli muhtarlarımızındır. Hepsine bir defa daha teşekkür ediyorum.”

Çalıştayda yol haritası oluşacak

Çalıştaydan çıkacak raporun kıymetli bir izleme raporu ve yol haritası oluşturacağının altını çizen Lider Batur, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Türkiye’de birinci sefer, belediye ve Roman dernekleriyle bir protokol yaptık. Bundan daha sonrasının yol haritasının çizilmesi için bir arada çalışmaya devam edeceğiz. Bugün değerli konuklarımız var. Roman Hareket Planımızın belirli noktalarının üzerinde durulmasında hayli kıymetli katkıları olacak. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar hayli değerli. Çalıştay raporu, bundan daha sonra bir izleme raporuna dönüşmesi, gelecek Roman Aksiyon Planlarının da yol haritası olmasında hayli kıymetli katkılar sağlayacak. Bütün uğraşlarımız ve amacımız bilhassa eğitim, istihdam, sıhhat, toplumsal ömür ve kentsel dönüşümde Roman kardeşlerimizin de eşit yurttaşlıktan faydalanabilmesi, eşitliği sağlamak ve onların kahırlarını kamuoyuna yansıtabilmek.”

“Biz susacağız, Roman kardeşlerimiz konuşacak”

Çalıştayın yapıldığı iki gün boyunca Roman vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını, isteklerini masaya yatırtacaklarını söz eden Lider Batur, “Çalıştayımızın yapıldığı bugün ve yarın, iki gün boyunca, artık bizler susacağız, Roman kardeşlerim konuşacak. Roman kardeşlerimiz sorunlarını ortaya getirecek ve onların bu sorunlarını ortadan kaldırmaktaki tahlil teklifleri konuşulacak” dedi.

“Roman dostu belediye lideri olmaktan onur duyuyorum”

111 mahalleye sahip Konak’ın 27 mahallesinde yaklaşık 70 bine yakın Roman vatandaşın yaşadığını hatırlatan Lider Batur, Türkiye’de en çok Roman vatandaşın yaşadığı ilçe olduklarını lisana getirdi. Avrupa Kurulu tarafınca En Roman Dostu Belediye seçildiklerini ve bununla gurur duyduklarını vurgulayan Lider Batur, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bundan daha sonra da Roman kardeşlerimizle bir arada adım atmaya, yol yürümeye ve Roman dostu bir kardeşiniz olmaya devam edeceğiz. Roman kardeşlerimiz bizim canımız, ciğerimiz. Konak Belediyesi bu türlü bakıyor ve her vakit o denli bakacak. Bu toplumun en değerli bireylerindensiniz. Sizi her şartta eşit birey olarak görüyoruz. birlikte yol yürümeye hazır bir kardeşiniz, ağabeyiniz, arkadaşınız olduğunu unutmayın. Roman dostu bir belediye lideri olmaktan her vakit onur duyuyorum.”

Purçu: En barışçıl toplumuz

Türkiye’nin birinci Roman kökenli milletvekili, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da çalıştay açılışında Roman toplumunun problemlerinin sustukça büyüdüğünü, büyüdükçe kabına sığmadığını bu niçinle düzenlenen çalıştayın epey kıymetli olduğunu lisana getirdi ve “Sorunlarımızı konuşarak halletmemiz gerekiyor fakat bugüne kadar maalesef gereğince konuşamadık, gereğince bir ortaya gelemedik. Ve Romanlarımızın meseleleri da çuvallara sığmaz oldu, depolara dolmaz oldu, sığdıramadık. Kendi kederlerimizi daima içimizde yaşadık. Büyüttük büyüttük, o kaygılar patladı ve toplumu, kentimizi, Türkiye’mizi etkilemeye başladı. Kıymetlerimizin kıymetini kimse kavrayamadı. Dünyanın en kıymetli müzisyenlerini yetiştiren toplumuz. Dünyanın sanata en yatkın toplumuyuz. En hoşgörülü ve tahminen de dünyada savaşa katılmayan tek toplumuz, en barışçıl toplumuz. Tabiata en yakın toplumuz. Lakin bu kıymetlerimizi maalesef yaşantımıza, dünyaya aktaramadık” diye konuştu.

Prurçu’dan Batur’a teşekkür

Roman külçeşidinin ve müziğinin kozmikliğini anlatan Purçu, düzenlenen çalıştay niçiniyle Lider Batur’a teşekkürlerini şu sözlerle iletti

“Sayın Belediye Liderime epeyce teşekkür ederim, tıpkı vakitte fazlaca teşekkür ederim; zira bizim bu toplantılara muhtaçlığımız var. Sizi sevmek, kucaklamak istiyoruz.

Sadece Roman müziği değil, her türlü müziği çalıyoruz. İspanya’ya gidin, Çigan müziğinin, İspanyol dansının en büyük temsilcileri Romanlar. Rusya’ya gidin, Rusya’da tüm tiyatrolar Romanların; Romanlar besteliyor, sahneliyor. Bu kıymetleri kullanıyorlar fakat biz kullanamadık. Tepecik’te, Gürçeşme’de, Çimentepe’de, Ege Mahallesi’nde, Hilal’de dünyaca ünlü müzisyenlerimiz var. Uçağa biniyor Almanya’ya gidiyorlar senfoni orkestralarına, İtalya’ya gidiyorlar fakat biz burada onları öldürüyoruz. Bedelli liderime teşekkür ediyorum. Biz bugün sizi Beethoven’ın müzikleriyle karşıladık liderim yardımıyla; bu toplantıyı yapmasak tahminen bakılırsameyeceksiniz.”

“Batur Başkanımı kutluyorum”

Purçu, Konak Belediye Lideri Abdül Batur’un Roman mahallelerinde gerçekleştirdiği çalışmaların, açılan merkez ve eğitim alanlarının ehemmiyetine vurgu yaparak konuşmasını şu biçimde bitirdi:

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak Roman Aksiyon Planı hazırladık. Hükümetin aslına bakarsanız bir Roman Aksiyon Planı var lakin bu plana baktığınızda, 2016 Nisan ayında hazırlanmış, saniye saniye takip ediyorum lakin alanda bir şey bakılırsamiyoruz. Belediyemizin imkanları kısıtlı bulunmasına karşın, soruşturma geçirmemize karşın bu toplantıları yapıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu toplantıları yapıyoruz. Değerli liderimiz Konak’ta her şeyi yapıyor. Tahminen de Türkiye’de birinci kere bir kültür merkezi açtı Abdül Batur Liderim, mahallemizin tabanında bir Hayat Köyü açtı. Roman çocuklarımızın en büyük sorunu eğitim; orada liderim kreşler açtı, gittik birlikte açtık ve Roman çocukları oraya gidiyor, eğitim alıyor. Şu an inanın 2016’dan bu yana hükümetin bu kadar bütçeyle yapamadığını Abdül Batur Liderim Konak’ta yaptı. Kendisini sahiden kutluyorum” dedi.

Roman Vatandaşların Temel Sıkıntıları ele alındı

Açılış konuşmalarının akabinde Konak Roman Çalıştayı’nın birinci oturumu gerçekleşti. “Roman Vatandaşların Temel Sorunları” ele alındığı birinci oturumun konuşmacıları CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Dilbilimci Prof. Dr. Hristo Kyuchkov, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Toplumsal Siyasetlerden Sorumlu Kesim Yöneticisi Mehmet Caner Demir, Sıfır Ayrımcılık Derneği Lideri Elmas Arus ve İzmir Romanlar Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Lideri Abdullah Cıstır oldu. Oturumun moderatörlüğünü ise Avrupa Kurulu ROMACTED Proje Yetkilisi Defne Açar üstlendi.

İki gün sürecek çalıştayın programı ise şu biçimde:

Konak Roman Çalıştayı Programı:

1.Oturum:

Roman Vatandaşların Temel Sorunları

Eğitim, İstihdam, Popülasyon Sıkıntıları, Kültürel ve Ömür Faktörleri (Dil, Tarih, Ömür Usulü, Spor), Husus Bağımlılığı, Yoksulluk, Ayrımcılık, Politikalar

Konuşmacılar:

Özcan Purçu CHP İzmir Milletvekili

Prof. Dr. Hristo Kyuchkov

Mehmet Caner Demir

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Toplumsal Siyasetlerden Sorumlu Dal Yöneticisi

Elmas Arus – Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı

Abdullah Cıstır – İzmir Romanlar Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı

2.Oturum:

Sorunlara Yönelik Milletlerarası Düzgün Uygulama Örnekleri

Konuşmacılar:

Cristina Marian – Roman Girişimcilik İnisiyatifi Paydaşlık ve Görünürlük Direktörü

Sevdija Demirova Abdulova – Makedonya Cumhurbaşkanı Danışmanı

Shagir Hasantari – Arnavutluk Etkin Roman Örgütü Başkanı

Raul Perez Gonzalez – Çingene Sekretaryası Vakfı Projeler Koordinatörü

Defne Açar – Avrupa Kurulu ROMACTED Proje Yetkilisi

3.Oturum

Sorunlara Yönelik Ulusal Seviyede Yeterli Uygulama Örnekleri

Konuşmacılar:

Doç. Dr. Nurşen Gürboğa – Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Milletlerarası Bağlantılar Bölümü

Ayhan Küçükboyacı – Sanatçı

Ali Yangır – Konak Belediyesi Meclis Üyesi, Evlatlarımızı Berbat Alışkanlıklardan Muhafaza Derneği Başkanı

Emin Karameşe – Roman Gençlik Derneği Başkanı

Tolga Küleş – İzmir Kent Derin Yoksulluk Ağı Derneği Başkanı

2.Gün

Atölye Çalışmaları:

İstihdam

Eğitim

Kültürel Faktörler

-Türk Tarihçi, Akademisyen ve Müellif İlber Ortaylı’nın Konuşmaları

-Çalıştay Sonuç Raporunun Okunması

-Kapanış Konuşmaları

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı