Küçükçekmece’de Sürdürülebilir Güç ve İklim Hareket Planı Hayata Geçiyor

accur

New member
“SECAP” TANITIM TOPLANTISI CKSM’DE YAPILDI

Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Güç A.Ş işbirliği ile hazırlanan “ Sürdürülebilir Güç ve İklim Aksiyon Planı” (SECAP) tanıtım toplantısı Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, kentte ‘2030 yılına kadar yüzde 40, 2050 yılına kadar nötr karbon’ amacını hayata geçirmek için tüm imkânları kullanacaklarının altını çizdi.

Programa, Belediye Lideri Kemal Çebi’nin yanı sıra İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, İstanbul Güç A.Ş Yalçın Yüksel, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kent Bölge Planlama Dr. Öğretim Üyesi Erhan Kurtarır, Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürlüğü Temsilcileri, Akademisyenler, Belediye Ünite Müdürleri, STK’lar, muhtarlar ve ilçe protokolü katıldı.

Başkan Kemal Çebi: Mevzuyu ciddiye alırsak, amaca ulaşmak mümkündür

Sürdürülebilir Güç ve İklim Hareket Planı’nın Küçükçekmece Belediyesi’nin çalışmaları içinde öncelikli olarak yer aldığını ve amaca ulaşmak için tüm imkânları kullanacaklarını söyleyen Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, “Çok kısa bir süre ortasında hala tesirleri devam eden bir Covid- 19 hadisesi yaşadık. Deneyimledik ve deneyimlemeye devam ediyoruz. Oburu ise ondan daha büyük olan iklim krizi. Salgın sürecinde eş vakitli olarak doğayı hoyratça kullanan biz insanların meskenlere kapaması ile bir arada bu hoyratlığa fren yapıldığında bir kentin kendini nasıl güzelleştirdiğine şahit olduk. Covid -19 ile farkettik ki tüketim ve ömür alışkanlarımızın değişmesiyle sera gazı emisyonlarında düşüş gözlemlendi. Ne vakit kriz hayatımıza tesir etmeye başladı bu biçimde başımızı kaldırdık. İklim krizi artık bir özne olarak yaşamımızdadır. Tüm dünyayı, tüm çevreyi ve insanların hayatını ilgilendiren bir husus yapılabilirliği mümkün mü, çok mümkündür. 2030 yılında yüzde 40 emisyona, 2050’de de sıfıra inmek sahiden mümkündür. Biz bunu ne kadar ciddiye alırsak o kadar mümkündür. Üniversitenin bilim insanlarının yönlendirmelerine epey daha dikkat etmemiz gerektiğine inanan birisiyim. Vatandaşla bir arada, vatandaşı ve toplumu buna inandırmak ve ikna etmek tıpkı vakitte toplum şuurunu geliştirebilmek için anlatmaya okullardan başlanabilir” dedi.

Şehir Plancısı Erhan Kurtarır: Global olarak atılmış bir adım ıskalanmadan desteklenmeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kent Bölge Planlama Dr. Öğretim Üyesi Erhan Kurtarır görüşmede yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin neticelerina dikkat çekerek, “Yeryüzü kabuğunun süratle değiştiğini görüyoruz. İklim varoluşsal bir sorun. Biz bunu erken vakitte hissetmediğimiz için biraz geç toparlandık. Bu süreçte elini taşın altına koyan aktörlerle süratli bir biçimde adımlar atacağımızı düşünüyorum. Global ısınma ile bir arada buzulların erimesi ve dünya üzerinde su düzeyinin yalnızca 1 metre yükselmesi büyük afetlere yol açacağını hepimiz biliyoruz. Global ısınmanın tesirlerinden biri olan göç meselesinde bile- geri gönderelim- üzere bir bahtımız olmayacak. İklim değişikliği tesiriyle oluşacak göçlerde, geri gönderecek toprak kalmayacak. İnsanların iklim değişikliğine daha dirençli bölgelere göç etmesinin önüne kimse geçemeyecek. bu biçimde global olarak atılmış bir adım var. Yaklaşık 11 bin belediyenin imzacısı olduğu 340 milyon insanın ortasında olduğu ve ortasında Küçükçekmece Belediyesi’nin olduğu SECAP üzere bir adımı ıskalamadan desteklenmelidir” diye konuştu.

Yüksel Yalçın: 2050 yılına kadar tüm binalarda yenilenebilir güce geçilmesi gerekir

İstanbul Güç A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, mevzunun tam manasıyla bir paydaş çalışması olduğunu söyleyerek, “Küçükçekmece’de 2030’da yüzde 40 azalma ve 2050’de sıfır karbon olmasını hedefliyoruz. Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, güç tedarik şirketleri, üniversiteler, okullar bu planın paydaşlarıdır. Küçükçekmece bölgesinde 2030’a kadar binaların yüzde 50’sinin dönüşümünü yapacağız. 2030 ila 2050 içinde da geri kalan yüzde 50’yi yapmak suretiyle bütün çatılar geri dönüşümlü olacak. İki katlı villaların çatıları güneş gücü olması gerekir ve yüksek katlı binaların ortak kullanım alanları ile asansörlerin aydınlatmaları güneş gücünden yapılması gerekir” diyerek Küçükçekmece’de neleri hedeflediklerini anlattı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı