Maurizio Cattelan'ın 'Komedyen' eseri açık artırmada

acidizing

New member
En ünlü ve tartışılan eseri Maurizio Cattelan, duvara yapışkan bantla yapıştırılmış bir muzgidecek Sotheby's'de açık artırmaya çıkıyor 20 Kasım Çarşamba günü New York'ta tahmini 1-1,5 milyon dolar. 'Komedyen' (2019) başlıklı tartışmalı sanat eseri, 2019 yılında Art Basel Miami Beach'teki Perrotin galerisi tarafından 120.000 dolara satıldığında sosyal medyayı çılgına çevirdi.

İtalyan sanatçının enstalasyonu Üç kopya halinde yapılmıştır. İlk ikisinin art arda 120.000 dolara satılmasının ardından Perrotin galerisi ve Cattellan, üçüncünün fiyatını 150.000 dolara çıkarmaya ve onu bir müzeye satmaya karar verdi: Kimliği bilinmeyen bir bağışçı bunu New York'taki Guggenheim Müzesi için satın aldı. Florida'da sergilenen muz yerel bir süpermarketten satın alındı.

Sotheby's yaptığı açıklamada, “Duvara bantlanmış bir muzdan oluşan çalışma, hızla küresel bir viral sansasyon haline geldi ve çağdaş kültürel bilinç üzerinde kalıcı bir etki bıraktı.” dedi. İlk görünüşü rekor sayıda kalabalığın ilgisini çekti ve izleyicileri ve eleştirmenleri ikiye böldü öyle bir kargaşaya sebep oldu ki, fuar bitmeden mekandan uzaklaştırılması gerekti. Büyük saygı duyulan ve hararetle tartışılan ve yalnızca bir kez değil iki kez yenen bu çalışma, dünya çapında paylaşılan haberlere konu oldu. Sanat tarihinin bir anda kötü şöhretine kavuşan ve evrensel olarak tanınan 21. yüzyılın başka hiçbir sanat eseri, Cattelan'ın 'Komedyen'i kadar tartışmalara yol açmadı, hayal gücünü serbest bırakmadı ve çağdaş sanatın tanımını altüst etmedi.” .

Müzayede evi, 'Komedyen'in, sanatın ne olabileceğini yeniden tanımlayan, kavramsal açıdan cesur çalışmalardan oluşan sanatsal-tarihsel mirasın bir parçası olduğuna dikkat çekiyor: Marcel Duchamp'ın baş aşağı, monte edilmiş, kullanıma hazır bir porselen pisuar olan 'Çeşme'sinden. bir kaide üzerinde ve 1917'de takma adla imzalanmış; Robert Rauschenberg'in 1953'te efsanevi bir sanatçının sanatsal özgünlük kavramlarını istikrarsızlaştırmak için diğerinin eserini tahrif ettiği 'William de Kooning'in Silinmiş Çizimi'ne; Damien Hirst'ün 1991'de formaldehitle kaplanan köpekbalığına, Banksy'nin 2018'de Sotheby's müzayede salonunda satıldıktan sonra kendini yok eden ve böylece gerçek zamanlı olarak yeni bir sanat eseri yaratan meşhur “Aşk Çöp Kutusunda” eserine kadar. Bu devrimci çalışmalar, sanatın yaratılmasına ve algılanmasına izin veren sistemlerden başlayarak halkı sanatın anlamını sorgulamaya iten ikonoklastik bir alaycılık ruhuyla birleşiyordu. 'Komedyen', 2019'daki sunumunun ardından kendisini kültürel 'Zeitgeist'ın merkezine sağlam bir şekilde yerleştirdi: Her yerde bulunan koli bantlı muz, 'New York Post'un kapağında göründü ve kaçınılmaz bir medya fenomeni haline geldi.

“Benim için 'Komedyen' bir şaka değil, samimi bir yorum ve takdir ettiğimiz şeylerin bir yansımasıydı. Sanat fuarlarında hız ve iş hakimdir, ben de bunu şu şekilde gördüm: Bir fuarda bulunmam gerekse, başkalarının resimlerini sattığı gibi ben de bir muz satabilirdim. Sistem içinde oynayabilirim ama kendi kurallarımla.” Cattelan 2019'da açıkladı.