Mehmet Başaran Anısına

accur

New member
Her yıl Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünde gerçekleştirilen Fikir ve Kültür Günleri bu yıl bir daha sembol isimlerden Mehmet Başaran anısına ithaf edildi. Köy edebiyatı hareketinin şiirdeki değerli temsilcilerinden biri olan şair, eğitimci ve muharrir Mehmet Başaran, köy enstitüsü öğretmenliği, gezici başöğretmenlik, ilkokul öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği yaptı.

Geçtiğimiz yıl Ayvalık Belediyesi mesken sahipliğinde birincisi yapılan Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Köy Enstitüleri’nin 82. kuruluş yıl dönümü olan 16 ve 17 Nisan tarihlerinde Mehmet Başaran’ın anısına ikinci kere düzenlendi. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, geçtiğimiz yıl, köy enstitülerinin birinci kurulduğu yer olan ‘Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ ile birlikte Ayvalık ilçesinde başlatılmıştı.

Aktiflik bu yıl da Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde Halk TV ana haber spikeri İrfan Değirmenci ile tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı’nın iştirakiyle gerçekleştirildi. Büyük bir ilgi bakılırsan fikir ve kültür günlerine; Ayvalık Belediye Lideri Mesut Ergin, belediye meclis üyesi Tülay Çankaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ayvalık İlçe Lideri Hüseyin Şalmanlı, ÂLÂ Parti Ayvalık İlçe Lideri Gülten Sütçüoğlu ile ortalarında eğitimcilerin de bulunduğu Ayvalıklı vatandaşlar katıldı. Söyleşinin sonunda Yücel Çiçekleri isimli sinemanın gösterimi yapıldı.

Köy Enstitülerinin kuruluş serüvenini İrfan Değirmenci tarihi süreci örneklemelerle anlattı. Kuruluşunda çekilen zorlukları, kız ve erkek öğrencilerin bir ortada eğitim görmeleri niçiniyle yaşanan yansıları hatırlatan Değirmenci, bu süreçte binlerce köy enstitülü öğretmenin yetiştiğini söylemiş oldu.

Köy Enstitülerinin kapanış sürecinin sancılı olduğunu tabir eden İrfan Değirmenci izleyenlerden sorular alarak Prof.Dr. İlber Ortaylı’ya yönlendirerek cevaplarını aldı. Prof.Dr İlber Ortaylı, kapanışa kadar geçen müddette enstitülerden çok sayıda muharrir, eğitmen ve siyaset adamının çıktığını söylemiş oldu. Ortaylı, “Dursun Akçam, Talip Apaydın, Yoksul Bayurt, Adnan Binyazar, Kemal Burkay, Ümit Kaftancıoğlu, Mustafa Koç, Dursun Kut, Mahmut Makal, Mehmet Özel, Pakize Türkoğlu, Ali Büyük ve Tahsin Yücel üzere epey kıymetli beşerler bu enstitülerden yetişti. Hayata geçirildiği 17 Nisan 1940 tarihinden bugüne kadar Türkiye’nin en değerli eğitim ve aydınlanma modeli olarak bilinen Köy Enstitüleri bir daha siyasetçilerin kurbanı oldu” dedi.

Ayvalık Belediye Lider Mesut Ergin, Yaşama geçirildiği 17 Nisan 1940 tarihinden bugüne kadar Türkiye’nin en kıymetli eğitim ve aydınlanma modeli olarak bilinen Köy Enstitülerinin, kuruluşunun 82’inci yılında da Ayvalık Belediyesi olarak ikinci sefer mesken sahipliği yapmaktan büyük bir memnunluk duyduklarını söylemiş oldu. Lider Ergin, “Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, köy enstitülerinin eğitime olan katkısını anlatmaya devem edeceğiz. Lokal coğrafik üretimin kıymeti ismine, mahalleevleri ve kooperatifçiliğe verilen pahayla birleşerek, öğrenerek, öğreterek, Belediye olarak Ayvalık’ta bir daha ileriki senelerda da köy enstitüleri modelini gündeme taşıyacağız. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günlerini, geçtiğimiz yıl, köy enstitülerinin birinci kurulduğu yer olan “Hasanoğlan Köy Enstitüsü” ile birlikte geçtiğimiz yıl Ayvalık’ta başlatmıştık. Bu yıl da aktiflik yalnızca Ayvalık’ta gerçekleştirildi. Şunu bilhassa vurgulamak istiyorum; ülkemizde daima değişkenlik gösteren eğitim modellerinin daima tartışma konusu olduğu ve değişikliğe uğradığı bugünlerde Köy Enstitülerinin epeyce kısa sayılabilecek ömür pratiği halâ özlenen bir eğitim modeli olarak tartışılıyor ve konuşuluyor. nazaranve geldiğimiz yıldan başlayarak Köy Enstitüleri modelinin bir benzerini Ayvalık’ta yaşama geçirdik, bu unsurlar ışığında da çalışmaya devam ediyoruz. 82 yıl evvel bu ışığı yakan aydınlanma yolunda değerli bir ara kat eden o günün eğitimcilerini hürmet hasret ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı