Neşet Dişkaya, Gazeteciliği severek yaparsanız başarılı olursunuz

accur

New member
Ege Üniversitesi (EÜ) Meslek Söyleşileri kapsamında EÜ Bağlantı Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Kolu tarafınca “Geçmişten Bugüne Gazetecilik” söyleşisi düzenlendi. Moderatörlüğünü Radyo Televizyon ve Sinema Kısmı Öğr. Gör. Gaye Yiğit Verep’in üstlendiği söyleşiye konuşmacı olarak Demirören Haber Ajansı (DHA) Ege Bölge Temsilcisi Neşet Dişkaya katıldı. İrtibat Fakültesi 2 Nolu Amfi’de düzenlenen aktifliğe Bağlantı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Gazetecilik Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Petek Durgeç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilere meslek hayatında kazandığı deneyimleri aktaran Neşet Dişkaya, “Ben de sizler üzere Ege Üniversitesi İrtibat Fakültesi Gazetecilik Kısmında okudum ve mezun oldum. Üçüncü sınıftan itibaren bu meslekte yer almaya başladım. Yaklaşık 24 yıldır etkin olarak iş ömrü ortasında yer alıyorum. Öğrenciyken gece muhabirliği yapıp, sabahları okula gidiyordum. Sabah saatlerine kadar polis-adliye muhabirliği işinde çalışıp, gündüzleri öğlenden daha sonra okulda ders dinliyordum. Mezun olduktan daha sonra aşikâr bir deneyimim vardı ve bu deneyimle gazetelerin takımlarına girmek daha kolay oldu. Öğrenciyken çalışmaya başlarsanız, mezun olduktan daha sonra iş bulmanız daha da kolaylaşır” diye konuştu.

“Gazetecilik mesleğinde deneyim pek önemli”

Gazetecilik mesleğini yapabilmek için sahip olunması gereken özelliklerden bahseden Dişkaya, “Gazetecilik mesleğinde deneyim pek kıymetli olduğundan okulda gördüğünüz teorik eğitimi alana çıkarak pratiğe dökmeye çalışın. Bölümün sizden istediği en değerli şey deneyimdir. Mezun olmadan evvel en azından haber yazım tekniklerini bilmeniz ve haber yazma tecrübenizin olması gerekir. Gazetecilikte benim gördüğüm temel öge yazıdır. Gazetecinin yazım lisanı epeyce kıymetlidir. Haberi ve köşe yazısını yazarken kullanılan cümleler size ziyadesiyle artı kazandırabilir. Anlaşılır ve eksiksiz bir biçimde yazmak yöneticinizin size olan bakış açısını da değiştirir. Gazetecilerin maddi manada beklentilerinin devasa yükseklikte olmaması gerekiyor. Bu mesleğin birinci kuralı sevmektir. Gazeteciliği severek yapmalısınız. Severek yaparsanız ve başarılı olursanız karşılığını alırsınız” dedi.

“Mezunların çalışma alanlarına karar vermeleri gerekiyor”

Öğrencilere, gazetecilerin çalışma alanları hakkında bilgi veren Dişkaya, “Basın kuruluşunda yalnızca muhabirin çalıştığını düşünmemek lazım. Kameraman, foto muhabiri, toplumsal medya takımı, kurgucu yahut editör olabilirsiniz. Şayet lisanınız yeterliyse, editör olarak çalışabilirsiniz. Bu alanda farklı iş kolları da mevcut. Bütün basın kuruluşlarının genel merkezlerinde toplumsal medya alanı vardır. Yapılan haberi toplumsal medyada paylaşan ve geri dönüşleri haber merkezine ileten kısımlar var. Buralarda istihdam sağlanabilir. Gazeteciliğin biroldukca kısmı bulunuyor. Spor, siyaset ve son devirlerde tanınan olan savaş muhabirliği üzere. Yeni mezunların hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Polis-adliye muhabirleri gazetelerde, savaş muhabirleri ise televizyonlarda vazife alıyor. Ulusal basında gazetecilik mesleğini icra etmek istiyorsanız bu işin merkezi İstanbul’dur. Siyaset muhabirliği yapmak istiyorsanız da Ankara’da çalışmanız daha uygun olur” diye konuştu.

Söyleşi daha sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplayan Neşet Dişkaya’ya, Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı