Öğretmenler Günü’nde Konak’ta büyük onur

accur

New member
Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Mükafatı Mevlüt Kaplan’a verildi

Yeni Jenerasyon Köy Enstitülüler Derneği Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Mükafatı Merasimine katılan Lider Batur, tüm öğretmenlerin gününü kutladı ve “Hasan Ali Yücel’in, Hakkı Tonguç’un izinde olan öğretmenlerimiz olduğu sürece umut bitmez. Ne keyifli sizler öğretmendiniz, bizleri yetiştirdiniz, hoş çocuklar yetiştirdiniz” dedi. Onur Mükafatını alan Mevlüt Kaplan da “bu biçimde pahalı bir insanın mükafatını almak benim için büyük bir onur” kelamlarıyla hislerini tabir etti.

Konak Belediyesi, Yeni Jenerasyon Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) onur gecesine mesken sahipliği yaptı. Hem Öğretmenler Günü’nün kutlandığı tıpkı vakitte İvriz Köy Enstitüsü-Gazi Eğitim Enstitüsü çıkışlı emekli öğretmen, ilköğretim müfettişi, muharrir, şair Mevlüt Kaplan’a Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Ödülünün verildiği merasime Konak Belediye Lideri Abdül Batur, YKKED Genel Lideri Prof. Dr. Ethem Hisli, YKKED Onursal Lideri Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mevlüt Kaplan, oğlu Özgür Kaplan, Doç. Dr. Hoş Yücel, Av. Gökhan Bal, Kadri Tunçer, müellifler Bilsen Başarır ve Bekir Yurdakul ile hayli sayıda öğretmen katıldı. YKKED Mandolin Orkestrası’nın klasik konseri ve Mevlüt Kaplan’ı anlatan kısa sinema gösterimiyle başlayan merasimde hisli anlar yaşandı.

Batur: Umut bitmez

Konak Belediye Lideri Abdül Batur, törilk öncesi yaptığı konuşmada Mevlüt Kaplan’ın ömrünü çocuklara, eğitime, öğretime adadığını, hala de üretkenliğinin devam ettiğini vurguladı. Lider Batur, aydınlık bir Türkiye için umutlu olduğunu belirtti ve şu biçimde konuştu:

“Ülkede gelinen noktada, eğitim sistemi manasında ümitsizliğe kapılanlar olabilir. Ancak ümitsizliğe kapılmamak lazım, bizlere ümitsizlik yakışmaz. Sizler Hasan Ali Yücel’in ve Hakkı Tonguç’un izinde olan öğretmenlerimiz ve yeni kuşak öğretmenlerimizle hepimiz çaba yolunda, dayanışma ortasında ve kararlı olmalıyız. “Hasan Ali Yücel’in, Hakkı Tonguç’un izinde olan öğretmenlerimiz olduğu sürece umut bitmez. Hukukun ve adaletin tecelli ettiği, çocuklarımızın geleceklerinden kuşku duymadığı, aydınlık bir Türkiye yakın. Ne keyifli sizler öğretmendiniz, bizleri yetiştirdiniz, hoş çocuklar yetiştirdiniz.”

Mevlüt Kaplan: Benim için büyük bir onur

“Beni fazlaca övdü arkadaşlarım, ben bu gazla daha fazlaca giderim” kelamlarıyla konuşmasına esprili bir başlangıç yapan Mevlüt Kaplan ise “Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Mükafatı almak bana nazaran epey değerli. Zira bendilk evvel bu mükafatı alan arkadaşlarıma baktığım vakit bu insanların ülke için, ulus için, köy, köy eğitimi ve köy edebiyatı için neler çektiklerini epey uygun biliyorum. Ortamızdan ayrılanları hürmetle anıyorum, yaşayanlara uzun ömürler diliyorum. bu biçimde pahalı bir insanın mükafatını almak benim için büyük bir onur” dedi.

Duygulu: Öğretmen toplumun lideridir

YKKED Genel Lideri Prof. Dr. Ethem Hisli, merasim açılış konuşmasında YKKED olarak Cumhuriyet ihtilallerini bir daha yeşertmek için çalıştıklarını söz etti. “Öğretmen toplumun önderidir, önderlik yapar, rol modeldir” diyen Hisli şöyleki konuştu:

“Biz gururlu insanlarız, el avuç açmayız. Biz toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, Atatürkçülüğü ve laikliği korumak ve savunmak ve Cumhuriyet ihtilallerini bir daha yeşertmek için çalışan küçük üzere gözüken lakin tesirli bir topluluk olarak nazaranvimizi yapmaya çalışıyoruz. Bize dayanak verdiği için Sayın Liderimiz Abdül Batur’a, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına, bileşen ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu onurlu, gururlu günde burada olmaktan memnunuz.”

Kocabaş: Mevlüt Kaplan Cumhuriyetin eğitim ihtilalinin eseridir

YKKED Onursal Lideri Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mevlüt Kaplan’ın Cumhuriyetin eğitim ihtilalinin yapıtı olduğunu vurguladı ve “Bugün Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Mükafatını İvriz Köy Enstitülü Mevlüt Kaplan’a vereceğiz. Bugün bu ödül bir kitapla taçlandı. Matbaadan bugün çıkan, imece yayınlanan bu kitabı Türk düşün ve kültür dünyamıza sevgiyle armağan ediyoruz” diye konuştu.

Yücel: Kitap zihni, şuuru açan bir anahtardır

Doç. Dr. Hoş Yücel de Mevlüt Kaplan’ın Hasan Ali Yücel’le olan anılarını anlattı. Yücel, Kaplan’ın üretkenliği ve yaratıcılığının Köy Enstitülü olmaktan geldiğini söz ederek, “Mevlüt Kaplan ve Köy Enstitülü öğretmenler yalnızca öğretmen değil. Onlar, bütün bu coğrafyanın tarihini, bitkisine folklorüne kadar yazarak anlattılar. Kitap zihni, şuuru açan bir anahtardır. Mevlüt Kaplan Amcanın bu yaşına kadar gelen bu yaratıcılığı, üretkenliğini tetikleyen Köy Enstitülerindeki eğitimin nasıl canlı olduğunu, kendisinin dediği üzere hayatın ortasından olduğunu gösteriyor” dedi.

Özgür Kaplan: Ailemiz için şeref

Aile ismine konuşan, Mevlüt Kaplan’ın oğlu Özgür Kaplan, “Bugün ailemiz için fazlaca değerli bir erdemi paylaşmak için buradayız. Bilhassa Mustafa Kemal Atatürk’ün bakanı, cehaletin yerine bilgiyi, karanlığın yerine aydınlığı, nefretin yerine müsamahayı koymalıyız diyen Mustafa Necati ve Mevlüt Kaplan’ın ismini yan yana koyduğu için YKKED’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı