Oğluna Böbreğini Vermek İstedi Kanser Olduğunu Öğrendi!

accur

New member
62 yaşındaki Mahide Gül oğlu Mustafa Gül’e (36) böbreğini vermek için denetimlerini yaptırdığı sırada kanser olduğunu öğrendi. Böbrek yetmezliği yaşayan eşine hayata bağlayan bağış eşi Bilge Gül’den (29) geldi.

Hastanede Tıbbi Sekreter olarak nazaranv yapan Mustafa Gül, böbrek nakli için annesi ile bir arada İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Bu esnada yapılan testler kararında annesinde Göğüs Kanseri tespit edildi. Kanser taramalarının kıymetinde bahseden Mahide Gül, “sağlık ihmale gelmez” dedi. Gül ailesinin ameliyatı İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Kısım Lideri Prof. Dr. Alp Gürkan ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım tarafınca titizlikle takip edilerek başarılı bir biçimde gerçekleştirildi.

‘Sağlık ihmale gelmez’

Mahide Gül 62 yaşında Kocaeli’nde yaşıyor. Oğluna böbreğini vermek isterken kitle tespit edilen Mahide Gül, “Hastaneye müracaat sebebim oğluma böbrek vermek içindi. Böbreğimi vermek için test yaptırdım. Testlerimin kararında göğüste kitle olduğu ortaya çıktı. Bu vakte kadar hiç bir ağrım sızım olmamıştı. Oğlumla kanlarımız tutuyordu. Annesi olarak böbreğimi vermek istedim. Oğluma seve seve böbreğimi veririm dedim. Ben varken bir oburunun vermesini istemedim. Lakin o da olmadı. Kitle çıktıktan daha sonra gelinim böbreğini vermek istedi. Onunki de tutuyordu. Sağlımıza hiç dikkat etmiyoruz. Ne vakit durumumuz ağırlaşsa bu biçimde gidiyoruz hastaneye. Mümkünse bütün bayanlar taramalarını yaptırsınlar, ihmal etmesinler. Sıhhat ihmale gelmez” dedi.

‘Organlarımız yaşama talihi olan vücutlarda hayat bulsun’

2 çocuk annesi Bilge Gül (29) Kocaeli’nde yaşıyor. Eşi ile harika uyumlu olduklarını lisana getiren Bilge Gül, “Ameliyat olması gerektiği yakın vakitte belirli oldu. Annesi böbreğini vermek istedi ama annesinde kitle çıkınca, ben istekli olarak eşime böbreğimi vermek istedim. Böbreğimi vermemde hiç bir mahzur yoktu. Her şey epeyce hoş uyumluydu. Süreç epey süratli ilerledi. Ameliyat daha sonrasında hiç bir meşakkat yaşamadık. Hastane takımı, Alp Beyefendi, Dilek Hanım, Taner Beyefendi hepsi bizimle ilgilendi. Sıkıntı bir müddetç lakin biz epey kolay atlattık. Organ bağışı epeyce değerli. Ülkemizde kadavradan nakillerin artması gerekiyor. Kadavra ile ilgili de insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Toprak değil de can olsun, organlarımız yaşama bahtı olan bir diğerinde hayat bulsun” diyerek hislerini lisana getirdi.

Covid geçirdikten daha sonra böbrek nakli olması gerekti

Ameliyattan daha sonra her şeyin uyguna gittiğini söyleyen Mustafa Gül (36) “Gebze’de sıhhat kuruluşunda tıbbi sekreter olarak misyon yapıyorum. En büyük dertlerimden bir tanesi; çalıştığım ortamın enfeksiyona epeyce müsait olmasıydı. Bu hastalığı birinci vakit içinderda 2004 yılında fark ettik. Lakin o senelerda durumumun nakil gerektirmediği söylendi. Sürecim son 3 aydır farklı hastanelerde de takip ediliyordu. Bu süreçte Covid geçirdim. Kreatinin bedellerim yükseldi. Gittiğim yer de bu bedeller ile artık nakil yapılması gerektiği söylendi. Covid geçirdikten daha sonra bu süreci hızlandırmam gerekti. bu biçimdelikle nakil sürecine başladık. Kim böbrek verecek dendiğin de annem çabucak istekli oldu. esasen annem daima gönüllüydü. Keza eşim de o denli. çabucak sonrasında İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne geldik. Burada Organ Nakli Koordinatörü Dilek Hanım ile görüştük. Annemden alınması doku ahengi sebebi ile daha olumlu görüldü. Testlerimiz yapıldığında annem de kitle olduğu görüldü. Bu durum bizi hayli üzdü. Biz annemin tedavisine öncelik vermek istedik, annem ise bana. Annemin kitlesi alındı. sonrasındasında eşim için ahenk araştırıldı. Böbrekler uyumluydu. Hastane takımı süratli bir biçimde süreçleri tamamladı. Ameliyat sürecimiz fazlaca hoş geçti. Çok süratli bir biçimde toparladık. Eşimle dışarı çıkıp yürüyüşler yapıyoruz. Annemin durumu da âlâ. Bu süreçte bizlere yardımcı olan hastane grubuna teşekkür ederiz” sözlerinde bulundu.

Kanser ayrıntılı taramalar ile erken periyotta teşhis edilebilir

Evvel Prof. Dr. Alp Gürkan, Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Ferhatoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım’dan oluşan nakil takımı ile Mustafa’nın böbrek nakli ameliyatı bir hafta daha sonra da Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım tarafınca annenin göğüs kanseri ameliyatı gerçekleştirildi. bu biçimdece Mustafa diyalize girmekten annesi de göğüs kanserinden kurtulmuş oldu. Süreçleri başarılı ile gerçekleştiren Kıvılcım, “Son periyot böbrek yetmezliği olan ve nakil olmaması halinde diyalize başlayacak olan Mustafa’ya annesi böbreğini vermek istedi. Annesinin uygun bir aday olup olmadığına dair ayrıntılı inceleme başlattık. Bu incelemeler esnasında çekilen mamografide kuşkulu bir görünüm saptanması üzerine ileri kıymetlendirme yaptık. Yapılan biyopsi kararında göğüs kanseri saptanan annenin böbrek donörü olmasının uygun olmadığı ayrıyeten göğüs kanseri tedavisine başlanması gerektiğini anlattık. Annenin uygun aday olamaması üzerine Mustafa’nın eşi böbrek donörü olmak istedi. Yapılan ayrıntılı değerlendirmede Bilge Hanım’ın böbreğini eşine vermesine bir mahzur olmadığını gördük. bu biçimdelikle nakil ameliyatını gerçekleştirdik. Vericileri hayli yeterli taramalardan geçirdiğimizden dolayı daha kanser ele gelmedilk evvel fazlaca erken safhada yakalanarak tedavisi sağlandı. Vericiler bizim için epey kıymetli onun için fazlaca ayrıntılı bir incelemeden geçiriyoruz. Birtakım vericilerin hastalıklarını daha o fark etmeden saptayıp gerekli tedavilerini yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı