Orta Gözbek: Işıtan Gün’ün kulüpte kalması ziyan verdi

semaver

New member
Galatasaray Kulübü’nde Lider Burak Elmas idari istikametten ibra edilmeyerek seçim sonucu alındı.

Burak Elmas’ın üyeler tarafınca ibra edilmemesine kadar uzanan süreç merak konusu olurken spor müellifi Orta Gözbek, mevzuyu Cumhuriyet.com.tr için kıymetlendirdi.

Spor müellifi Orta Gözbek’in “Yaklaşmakta olan cisim karaya vurdu: Burak Elmas the End” başlıklı yazısını tamamı şöyle:

“Sürpriz olmadı. Bir cisim vardı. Varlığını sürdürürken hareket etmeye başladı. daha sonra o hareket alan cisim bir ivme kazandı ve “yaklaşmakta olan bir cisim” hali aldı. Gezegenin yörüngedeki yerini değiştiremeyeceğimize bakılırsa o cisim bir gün topraklarımızın yeriyle temas kuracaktı. Galatasaray’daki Burak Elmas idaresi idari istikametten ibra olmadı. Bazıları şaşırmış üzere davransa da aldanmayın, aşağı üst herkes olacakları nazaranbiliyordu.

Medya burada ikiye ayılmış durumda. Burak Elmas’a “vur abalıya” biçiminde tenkitlerini tabiri caizse makineli tüfekle saldıranlar var. Küçük bir kısım durumun röntgenini çekme gayretinde. Aslında bu biçimde anlarda vaziyeti tahlil edebilmek yahut eleştirebilmek için niye taraf tutulur fazlaca mana veremiyorum.

Pekala kıssa bu noktaya nasıl gelindi? Burak Elmas, lider seçileli 6 ay olmamış mıydı çabucak hemen? Natürel ki mevcut Galatasaray idaresi domestik biroldukca yanlış stratejik ve sportif kararların altına imza atmıştır. Onları listeleyebilir, başlı başına bir yazı oluşturabiliriz. Lakin 6 ay evvel seçilmiş bir lideri 6 ay daha sonra ibra etmeyip göndermek nasıl bir kongre anlayışıdır bu da başka bir tartışma konusu olmalı.

Galatasaray kongre üyeleri, mevcut Galatasaray idaresini mali istikametten ibra etmiştir fakat idari istikametten ibra etmemiştir.

Mevzuya şuradan bir ele alalım; evvela Burak Elmas’ın düştüğü bu durumu yıllar evvel eski Galatasaray Lideri Adnan Polat’ınkiyle benzetiyorlar. Bir defa bu iki durumun birbiriyle uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur. Otobüs olsalar yakın kentlerden bile geçmezler diyebiliriz. Adnan Polat’a o devir bir çeşit “iç darbe” yapıldı. Liseliler ve derin Galatasaray, adım adım o dönemki Galatasaray idaresine operasyon yapmıştır. Adnan Polat, kulübün başına geldiğinde önemli bir mali kriz vardı. Adnan Polat idaresi, bu süreçte mali olarak bir toparlar üzere oldu, düşe kalka bir biçimde stadı da bitirmeyi başardı ve akabinde bir operasyonla, ağır hakaretlerle bu idareden gönderildi. Hatta küstürüldü bile diyebiliriz. Çok ayrıntı ve fazlaca isim var lakin kısa keselim.

Şu anki Burak Elmas idaresinin 6 ay içerisinde geldiği bu nokta, biraz da kendi stratejik yanlışları yüzünden oldu diyebiliriz. Aslında ben bu krizi öngorenlerden bir tanesiydim. Hatta Rezzan Epözdemir birinci ayrıldığında Galatasaray’ı epeyce büyük bir kaos beklediğini tez ediyordum ve akabinde hareket başladı. Fatih Terim bir biçimde kulüpten koparıldı ki Fatih Terim, Burak Elmas’ın seçimi kazanmasındaki en büyük faktörlerden bir tanesiydi. Sportif başarısızlıklar ve daha değerlisi domestik idari kaos. Örneğin Fenerbahçe ve Beşiktaş da bu dönem sportif olarak bir başarısızlık içerisindeler fakat Galatasaray’ın ortasında bulunduğu bu senaryoya emsal rastgele bir resme sahip değiller. Buna çözülme diyebiliriz.

Işıtan Gün isimli bir yönetici kimse tarafınca kabul görmedi. Bunda geçmişte toplumsal medyada kibarca tanımlamak gerekirse skandal denilebilecek twitler atması toplumsal bir faciaya bile niye oluyordu az kalsın. Burak Elmas’ın Galatasaray başkanlık bakılırsavine ziyan veren iki kırılma anı olduğunu düşünüyorum. Birincisi Fatih Terim’in gönderilmesi, ikincisi Işıtan Gün’ün gönderilmemesi. Işıtan Gün’ün ısrarla nazaranvinde kalması Galatasaray’a ve Burak Elmas idaresine mutlak ziyan verdiği üzere bu idarenin sürecini aleni bir biçimde yıpratmıştır.

Daha evvel kulüp idarelerinin idari istikametten ibra edilip mali taraftan ibra edilmediğini de gördük fakat mali istikametten ibra edilip idari taraftan ibra edilmemesi gerçekten yalnızca Galatasaray’da yaşanan bir durumdur. Daha evvel de olmuştur. Şu soruyu soracağım; bir idaresi mali taraftan ibra etmediğinizde idari istikametten nasıl ibra edebiliyorsunuz? “Bu mali yapıda büyük ziyan var” yahut “tutarsızlık var o yüzden sizi ibra ediyoruz, devam edin” mantığını hakikaten biri açıklayabilir mi? Burada Galatasaray kongresini şu mevzuda eleştiriyorum; 6 ay evvel gelmiş bir idaresi nasıl mali taraftan ibra etmeyecektiniz ki? çabucak hemen geleli 6 ay olmuş. 2021 Aralık prestijiyle öncesi için zira ele alınan süreç. Bu mevzuya epeyce girmiyorum şu an, yeni gelecek idarenin birinci mali ve idari ibrasında hatırlatacağım. Lütfen not edin.

Burak Elmas idaresi bitmiş oldu evet lakin artık Galatasaray’ı nasıl bir müddetç bekliyor? Öncelikle Galatasaray tüzük gereği aslına bakarsan seçime gidecek. Burak Elmas bir daha aday olabilmek ismine itiraz edip mahkemeye verebilir Galatasaray’ı ancak belirli ki vermeyecek. Katıldığı bir televizyon programında Metin Öztürk bu tarafta bir açıklama yaptı. Fatih Terim’in muhtemel aday olabileceği konuşuluyor lakin sanırım hayatın olağan akışına alışılmamış bir durum yaşanmazsa oluşan manzara, Metin Öztürk ve eski lider Dursun Özbek’in birlikte bir idare kuracağını gösteriyor.”