“Rosetta Taşı'nı Mısır'a geri getireceğim”

acidizing

New member
Zahi Hawass 77 yaşında ama enerjisi eksik değil. Her zamanki geniş kenarlı şapkası ve maceracı bir hava taşıyan kot gömleği sayesinde dünya çapında gerçek bir Indiana Jones olarak tanınması tesadüf değil. En az 30 yıldır dünya Mısır biliminin yüzü olan Antik Mısır belgesellerinde yer almasıyla milyonlarca insanın evine girmiştir. Ancak hayatta, popülerleştirici olmadan önce Eski Eserler Bakanı ve her şeyden önce bir arkeologdu. Ve bugün hala öyle. “Şimdiden 300 bin imza toplamış olan 'La Ragione' için bir dilekçe düzenliyorum” diye altını çiziyor. Bir milyona ulaştığımda British Museum'un, Louvre'un ve Berlin'deki Neues Museum'un hayatını perişan edeceğim. Geri dönmeliler. Bize yasa dışı olarak çalınan üç büyük buluntu: Rosetta Taşı, Dendera Burcu ve Nefertiti'nin büstü.

“Luxor'da büyük bir keşif duyurduk – Kahire'deki stüdyosundan 'La Ragione'yi anlatıyor – 1922'de Tutankhamun'un mezarının açılmasından sonra bölgede bulunan ilk kraliyet anıtı”. Ekibi, üç yıllık kazının ardından, Mısır tarihindeki az sayıdaki kadın firavunlardan biri olan Kraliçe Hatşepsut'un vadideki tapınağından 1.500 sağlam blok buldu. Şu ana kadar bilinmiyordu. “Muhteşem sahnelerle süslenmişler ve Hatshepsut ile onun üvey oğlu ve halefi Thutmose III'ün isimlerini taşıyorlar ve tarihi yeniden yazmamıza yardımcı oluyorlar.”

Aslında onlarca yıldır Thutmose'un, henüz çocukken tahtta oturan bir kadın tarafından ele geçirildiği için öfkelenerek üvey annesini tarihten sildiği düşünülüyordu. Hatta bazıları onu öldürdüğünü bile iddia etti. Ancak yeni tapınak başka bir hikaye anlatıyor: “Hiyerogliflerden, tahta çıktıktan sonra çocuğun binayı onardığını ve bakımını üstlendiğini, kraliçeye hürmet etmeye devam ettiğini çıkarabiliriz”. Hawass'a göre onun hafızasını silenler Mısırlılardı: Firavun'un bir erkek olmaması onlar için kabul edilemezdi. Bugün bunu söylemek sizi şunu düşündürüyor: O kadar da fazla değişmedik.

Ancak Hawass durmuyor. Pek çok keşif arasında onu aydınlatan bir tanesi var: “Kraliçe Tetiseri'nin sarayının yöneticisi olan Djehuty-mes adlı bir steli bulduk. Öncelikle bunun ordu komutanı arkadaşı Nakhtmin'e ithaf edildiğini söyleyeyim. Firavun'un savaş arabaları.” Bu neden bu kadar önemli? Çünkü Hatşepsut zamanında tapınağını inşa etmek için yerle bir edilen bölgede 17. Hanedanlığın son hükümdarlarının saray mensuplarının gömüldüğüne işaret ediyor. MÖ 1550 civarında Asyalı Hiksos istilacılarını Mısır'dan sürenler ve altın çağ olan Yeni Krallık'ı doğuranlar. “Önümüzdeki birkaç ay içinde, mumyaları bulunmuş olsa bile yerleri bilinmeyen şu üç kralın mezarlarını arayacağım: Seqenenra Tao, Kamose ve Ahmose”, diye tam bir ön izleme yapıyor.

Kamera önüne çıkmaya alışık birinin özgüveniyle konuşuyor. Ve yıllar geçtikçe medyadaki varlığı oldukça fazla eleştiriye maruz kaldı. “İlgilenmiyorum – gülümsüyor diyor – meslektaşlarım her zaman televizyonun peşinde, ama ben hiçbir zaman tek bir röportaj istemedim: sadece diğerleri beni arıyor. Ama ben bir tren gibi ilerliyorum: koşuyorum ve çalışıyorum, 'Geriye dönüp bakınca, eğer yayınladığım kitapları üst üste koyarsam, bana saldıranların arasında en yüksek yığına sahip olurum.' Artık işine, kendisini eylül ayında İtalya'ya götürecek olan otobiyografisi 'Şapkalı Adam'ın tanıtım turuna odaklanmak istiyor. Ve çalışmalarının yalnızca unutulmuş eserlerin yeniden keşfi olmadığını belirtiyor: “Şimdiden 300 bin imza toplamış olan bir imza kampanyasının düzenlemesini yapıyorum. Bir milyona ulaştığımda British Museum'un, Louvre'un ve Neues'un hayatını değiştireceğim. Berlin'deki müze perişan durumda. Yasadışı olarak çalınan üç büyük buluntuyu bize iade etmeleri gerekiyor: Rosetta Taşı, Dendera Burcu ve Nefertiti büstü.” Endişelenmeyin, Torino'daki Mısır Müzemiz için şunun altını çizmek istiyor: O yurt dışına götürülen tüm nesnelerle değil, çalınan eserlerle ilgileniyor.

“Mısır'ın kumlarının altında ne kadar çok sırrın yattığını hayal bile edemezsiniz” diye itiraf ediyor. Bin yıldan beri ayakta kalan anıtların bugüne kadar yalnızca %30'unun keşfedildiğini tahmin ediyor. Ve çok şanslı olduğunu söyleyen o da daha fazlasını bulmak istiyor. “Üç kralın mezarlarını bulacağım, bundan eminim” diyor. Yeni bir şey keşfedip keşfetmediğini bize ne zaman söyleyecek? “Yakında, çok yakında. Ve bu büyük bir haber olacak.” Ama hangileri olduğunu bize söylemiyor. Mısırbilimin ebedi cazibesi de burada yatıyor: kahramanlarının gizemli yolları.