“Saldırıdan sonra çılgın rüyalar görüyorum”

acidizing

New member
Salman Rushdie, New York’un taşrasında ders vermeye hazırlanırken bıçaklandıktan yaklaşık bir yıl sonra fiziksel olarak “aşağı yukarı iyi” hissediyor. Ancak 76 yaşındaki İngiliz vatandaşı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet eden Hint asıllı yazar, BBC’ye verdiği bir röportajda, bir gözünü kör eden saldırıyı işlemeye devam ettiğini söyledi.

Rushdie, “Yapacak çok işi olan harika bir terapistim var” dedi. “Çılgın rüyalar görüyorum.” Yazar, saldırgan olduğu iddia edilen kişiyle mahkemede yüzleşip yüzleşmeyeceği konusunda şüpheleri olduğunu itiraf etti. Ve bir daha sadece davetlilerin katılabileceği ve “kontrol edilebilir” olmayan halka açık bir etkinliğe katılıp katılmayacağını da bilmiyor.

‘Şeytan Ayetleri’nin yazarı, geçen Ağustos ayında bir edebiyat etkinliğinde sahnede onlarca yerinden bıçaklandıktan sonra solunum cihazına bağlandı ve altı hafta hastanede kaldı. Yaralanmalar, karaciğer hasarı, bir gözde görme kaybı ve koldaki sinir hasarı nedeniyle el felci ile sonuçlandı. Rushdie şöyle dedi: “İnsan vücudunun inanılmaz bir iyileşme yeteneği var. Bu yüzden yoluma devam ettiğim için şanslıyım.”

Saldırgan Hadi Matar, cinayete teşebbüsle suçlandı ve suçsuz olduğunu iddia etti ve geçen yazdan beri kefaletsiz olarak tutuluyor. Rüşdi, yıl içinde duruşmaya katılıp katılmayacağı sorulduğunda, bunun Matar’ın bombalama konusundaki tutumunu değiştirip değiştirmeyeceğine bağlı olacağını söyledi. Rushdie, “Savunma anlaşmasının sadece konumsal bir oyun olduğuna ve bunun değişebileceğine inanmaya yönlendirildim. Onun avukatı olsaydım, ona bunu yapmasını tavsiye ederdim,” yorumunu yaptı. ama sadece bir cümle ve varlığımın gerekli olmadığı da olabilir. Bu konuda iki tavrım var. Bir yanım mahkemeye gidip onun yüzüne bakmayı gerçekten çok istiyor ve bir yanım da o böyle hissetmiyor. Onun hakkında pek iyi düşünmüyorum.”

Salman Rushdie, yaşadıklarını anlamanın bir yolu olarak bombalama hakkında bir kitap yazıyor. BBC’ye bunun “birkaç yüz sayfadan” fazla olmayacağını söyledi. “Odada devasa bir fil var ve ben onunla ilgilenmeden başka bir şeyi ciddiye almak zor” diye ekledi.