Salman Rüşdi saldırıdan bu yana ilk kez halkın karşısına çıktı

acidizing

New member
Salman Rushdie, geçen yaz ABD’de düzenlenen bir edebiyat festivalinde bıçaklı saldırıya uğradıktan sonra New York’ta ilk kez yeniden ortaya çıktı. Bunun nedeni, ifade özgürlüğü ve yazar hakları için mücadele eden bir kuruluş olan Pen Club America’nın 18 Mayıs Perşembe akşamı düzenlediği galaydı. Bir süredir New York’ta yaşayan, Hindistan asıllı, İngiliz ve ABD vatandaşlığına geçen ünlü romancı, bu vesileyle eski başkanı olduğu Pen Club America’dan onur ödülü aldı.

Saldırıda yaralanan sağ gözü siyah lensli gözlük takan 75 yaşındaki Rushdie, Manhattan’daki Central Park yakınlarındaki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nin kırmızı halısında ilk kez görüntülendi. Katılımı duyurulmamıştı ve galadaki 700 konuk için sürpriz oldu. Salman Rushdie, “İfade özgürlüğü için çalışan bir kuruluş olan Pen Club America, hiç bu kadar önemli olmamıştı” dedi. Yazar Fransızca, İspanyolca ve İngilizce olarak “Terörizm bizi korkutmamalı. Şiddet cesaretimizi kırmamalı. Özgürlük mücadelesi devam ediyor” dedi.

12 Ağustos’ta Rüşdi, New York’un taşrasındaki bir kasaba olan Chautauqua’daki bir edebiyat festivaline davet edildi: o konuşurken, İranlı Şii sempatizanı olduğundan şüphelenilen genç bir Lübnanlı-Amerikalı sahneye çıktı ve ona saldırdı, bir düzine bıçakla vurdu. . Saldırgan kısa süre sonra konferans katılımcıları ve polisler tarafından gözaltına alındı, tutuklandı, suçlandı ve yargılanmak üzere hapse atıldı.

Kurtarıcılarından Salman Rüşdi, “Bu insanlar olmasaydı bugün burada olmazdım. O gün hedef bendim ama onlar kahramandı. Onlara hayatımı borçluyum, beni kurtardılar” dedi. Ekim ayında, Rushdie’nin edebiyat temsilcisi Andrew Wylie, yazarın bir gözünün görme yetisini ve bir elinin hareket kabiliyetini kaybettiğini açıkladı. Şubat ayında, son romanı ‘Zafer Şehri’nin (İtalya’da Mondadori’de yayınlandı) lansmanı vesilesiyle, Rushdie bir röportajda travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını açıklamıştı.