Savaştan kaçan dansçı çift, Aspendos Arena’nın kulisine yerleştirildi

Zakariya

New member
Her ikisi de dansçı olan Rus Alexander Balakhonov ile Ukraynalı Iryna Balakhonova, 2014 yılında Türkiye’de, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nda tanışıp evlendi.

Çift, 2017 yılında Ukrayna’ya yerleşmeye karar verdi.

Çiftin bu süreçte Olexander ve Iryna ismini verdikleri 2 de çocukları dünyaya geldi.

Ömürlerine Mıkolayiv kentinde devam eden aile, 24 Şubat sabahı Rusya’nın saldırısı daha sonrasında büyük dehşet yaşadı.

KULİSLERİ MESKENLERİ OLDU

Anneleri Galyna Dzıuba’yı da yanlarına alan Balakhonov ailesi, ülkeden çıkmak için araçlarıyla yola düştü. Savaşın devam ettiği bölgelerden geçemedikleri için Moldova, Romanya ve Bulgaristan’ı geçen aile, 6 günde 2 bin 300 kilometrelik kuvvetli seyahatin akabinde Antalya’ya gelebildi.

Çocuklarıyla kendilerine bir hayat alanı oluşturan Balakhonov çifti, dans şovları için de hazırlıklarını sürdürüyor. Savaş niçiniyle bu sene başladığı okulundan uzak kalan Olexander’a, emekli öğretmen anneannesi Galyna Dzıuba da okuma-yazma öğretiyor.

“EVİM SALLANMAYA BAŞLAMIŞTI”

Kendisinin Ukraynalı, eşinin Rus olduğunu belirten Iryna Balakhonova, “Uzun yıllar evvel Anadolu Ateşi’nde çalışıyorduk. İşi bitirip Ukrayna’ya döndük ve çocuklarımız oldu. 24 Şubat günü sabah saat 5’te uyandık. Konutum sallanmaya başlamıştı. Neler olduğunu duyuyordum ancak anlayamıyordum ve daha sonra savaşın başladığını anladım. Ne yapmam gerektiğini bilemediğim için epeyce korkmuştum. Nereye koşacağımı, nereye gitmem gerektiğini bilmiyordum. Rusya kentime bombalı taarruz başlatmıştı” dedi.

“ÇOCUKLARIM İÇİN ÇOK KORKUYORDUM”

Çocukları için epey korktuğunu söyleyen Balakhonova, “Her şey olmasa da kentim yıkılmıştı. Konutumuzun yakınına, her iki tarafına bomba düştü. Çocuklarım için hayli korkuyordum. Anadolu Ateşi’nden arkadaşımı aradım ve yardım istedim. Onlar da bana gelmemi söylemiş olduler. Çok sıkıntı bir seyahatimiz oldu. 6 gün yoldaydık. Evimden ayrılmak epey sıkıntı oldu lakin çocuklarım için en düzgününü yapmaya çalıştım. Uzun bir yoldan daha sonra Türkiye’ye ulaştık. Burada bize mesken verdiler. Bize yardım ettikleri için Sayın Mustafa Erdoğan’a, tüm idareye ve dansçılara fazlaca teşekkür etmek istiyorum. Ve tüm insanların kardeş olduğunu ve barış için sanat olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

“UKRAYNA’YI ÇOK SEVİYORUM”

6 gün süren seyahatin kendileri için fazlaca sıkıntı geçtiğini anlatan Alexander Balakhonov, yıllar evvel sahne aldığı yerin şimdilerde konutları olduğunu söylemiş oldu. Balakhonov, “Burası, bizim için meskenimiz üzere. Burada bizi seviyor ve sayıyorlar. Ben Rusum. Ukrayna’da rastgele bir sorunum olmadı. İşim, ailem, konutum vardı. Ukrayna’yı hayli seviyorum. Savaş, bombalar ve o cins şeyler istemiyorum. Kendim için değil; çocuklarım için korkuyorum” dedi.

Savaşın sivillere daha fazlaca ziyan verdiğini belirten Galyna Dzıuba ise “Tarih öğretmeniyim ve uzun yıllar öğrencilere savaşın ne manaya geldiğini anlatmaya çalışıyorum. Artık ben de savaşın ne olduğunu biliyorum. Küçük çocuklarınızla bir arada kendi konutunuzu bırakıp, diğer bir ülkeye gitmek demektir. 2011 yılında Türkiye’deydim. Çocuklarımı hatırlayan ve bize yardım eden Anadolu Ateşi’ne teşekkür etmek istiyorum” tabirlerini kullandı.

“SANAT EN GÜÇLÜ AHLAKİ DAYANIŞMA”

Aileye kapılarını açan Anadolu Ateşi’nin Genel Sanat Direktörü Mustafa Erdoğan, sanatın en kuvvetli ahlaki dayanışma olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımız Ukraynalı Iryna ile Rus Alexander, Anadolu Ateşi’nde tanışıp evlendi ve dünya tatlısı 2 çocukları var. Savaş; devletler ve siyasetçiler içinde olur ve acısını halklar çeker. Topluluğumuzda Rus ve Ukraynalı dansçılarımız senelerca omuz omuza dans etti, etmeye devam edecekler. Anadolu Ateşi, bir medeniyetler barışı projesidir ve bu son örnekle de pratik olarak bu telaffuzun altını doldurmuştur. Arkadaşlarımıza sağ salim kavuştuğumuz için epeyce mutluyuz” dedi.