Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekat, nasıl niyet edilir? İşte Diyanet teravih namazı kılınışı

Zakariya

New member
İslam alemi, on bir ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan-ı Şerif’i karşılamak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Sofraların bereketlendiği, ailelerin iftar davetlerinde bir ortaya geldiği ve dargınların barıştığı Ramazan ayında, kalpten edilen tüm duaların kabul olduğu biliniyor.

Ramazan ayına özel ibadetlerden biri olan teravih namazı kılınışı ve faziletleri ise konuya ait ayrıntılarını tazelemek isteyen ve ibadete yeni başlayan müminler tarafınca araştırılıyor.

Bu mübarek ayın faziletinden yararlanmak isteyenler, ibadetlerini eksiksiz yerine getirebilmek için teravih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır sorularına cevap arıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın teravih namazı ile ilgili açıklamaları ve bu namazla ilgili hadisler, Müslümanlar için yol gösterici nitelik taşıyor.

Bir ay boyunca her akşam iftar sofralarında buluşacak olan müminler, yatsı namazının akabinde kılınan teravih namazı için mescitleri doldurup taşıracak.

Pekala teravih namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Tervaih namazında hangi dualar ve mühletler okunur? İşte Diyanet teravih namazı kılınışı ve namazda okunacak dualar…

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?

Ramazan ayı ibadetleri içinde yer alan teravih namazı sözlükte rahatlatmak ve dinlendirmek manalarına gelen “terviha” sözünden ismini alır.

Yatsı ile vitir namazları içinde eda edilen bu namaz Ramazan ayında müminin huzurunu ikiye katlayan, sevap kazanarak Allah’ın isteğini almasını sağlayan değerli bir ibadettir.

Sünnet-i müekkede kabul edilen teravih namazı cemaatle kılındığında 20 rekat olarak eda edilir. İki ya da dört rekatta bir selam vermek suretiyle kılınan namaz konutta tek başına kılındığında rekat sayısı farklılık gösterebilir.

Bu namaz cemaatle kılındığında evvel yatsı namazının 10 rekatı kılınır, ardından teravih namazı için niyet edilir ve namaza başlanır.

İşte adım adım teravih namazı kılınışı;

Evvel yatsı namazının sünneti ve farzı kılınır. ondan sonrasında son 2 rekat sünnet eda edilir. Akabinde imam “Niyet ettim Allahıım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya” biçiminde niyet eder.

Ardından cemaat, “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” der.

Niyetin akabinde iftidah tekbiri alınır ve eller bağlanır. 1. Rekat ile namaza başlanır.

1. REKAT

Bu basamakta birinci vakit içinderda imam ve cemaat sessiz bir biçimde Sübhaneke duası ile namaza başlar. Akabinde imam sessiz bir biçimde Euzu Besmele çeker ve sesli biçimde Fatiha Suresi’ni okur. sonrasındasında Artırımı mühlet ya da Kur’an’dan bir mühlet okur. Bu sırada cemaat imamı dinler.

Rüku ve secdede bulunan cemaat ortasından tesbihleri okur. Rükuda 3 kez Sübhane Rabbiyel Azim, secdede 3 sefer Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ okunur.

2. REKAT

Bu basamakta imam Besmele, Fatiha ve Artırımı müddet okuduktan daha sonra rüku ve secde yapılır. Akabinde tahiyyata oturulur ve Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena duaları okunur ve selam verilir.

3. REKAT

İmam ve cemaat birlikte Sübhaneke’yi okur, akabinde imam Euzu besmele, Fatiha ve Artırımı müddet okuduktan daha sonra dördüncü rekata kalkılır.

4. REKAT

Sırf imam Euzu Besmele, Fatiha ve Artırımı mühlet okur. Rüku ve secde yapıldıktan daha sonra oturulur. Bu sırada cemaat ve imam bir arada Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir.

bu türlü istenilen kadar rekat kılınır ve vitir namazına geçilir.

VİTİR NAMAZI NASIL KILINIR?

Vitir namazının kılınışı Diyanet detaylarıne bakılırsa şöyledir;

1. REKAT

Niyet edildikten daha sonra tekbir alınır ve cemaat ile imam birlikte Sübhaneke duasını okur. çabucak sonrasında yalnızca imam Euzu besmele, Fatiha ve Artırımı mühletleri okur. Rüku ve secdeye varılır.

2. REKAT

İmam besmele Fatiha ve artırımı müddet okur. Akabinde rüku ve secdeden daha sonra oturulur, Tahiyyat duası okunur.

3. REKAT

İmam besmele, Fatiha ve artırımı mühlet okur. sonrasındasında eller kulak hizasına kaldırılır ve tekbir alınır. Bu tekbirin akabinde imam ve cemaat kunut dualarını ortasından okur. çabucak sonrasında rüku, secde ve son oturuş gerçekleştirilir. İmam ve cemaat Tahiyyat duası, Salli Barik ve Rabbena okur. Selam verilerek namaz tamamlanır.