'Yeni roman modern mantıkla ilgili olacak'

acidizing

New member
“Yeni bir kitap üzerinde çalışıyorum: söyleyebileceğim tek şey, bunun temelde modern mantıkla ilgili olduğu. Mantığın gelişimiyle bağlantılı, belki de gözden kaçmış olan büyük dönüşümleri araştırmak istiyorum.” Bu, Hemingway Edebiyat Ödülü'nün kırkıncı baskısını alan Lignano Sabbiadoro'da (Udine) Şilili yazar Benjamin Labatut tarafından duyuruldu. “Dünyayı Anlamayı Durdurduğumuzda” (Adelphi, 2021) ve “Maniac” (Adelphi, 2023) kitaplarıyla kült yazar haline gelen Labatut, “Modern mantık dünyayı dönüştürdü, ancak çok derin şeyler tamamen gözden kaçıyor” diye ekledi. Okuyucuyu bilimin labirentlerine sürükleyebilecek, bilimi besleyen karanlığın bir an önce görülmesini sağlayacak romanlar.

Labatut, Adnkronos'la yaptığı konuşmada şöyle açıkladı: “Kendime hiçbir zaman bilim ve edebiyatı birleştirme hedefini koymadım, her zaman düşüncenin sınırları beni büyüledi ve bilime onun sınırlarını arayarak geldim. Bilim gerçekten de bilimin, bizi dünyada bilinmeyenle, belirsiz olanla ve hala harika olanla buluşturuyor, bu nedenle bilime gizeme en yakın bakış açısıyla geldim ve bu nedenle kitaplarımın tuhaf bir tadı var. Görüşe göre bilim, çok derin gizemlerin gerçek bir kaynağıdır ve günümüzde bilim, bizi dünyanın bilinmeyenleriyle, karanlıklarıyla ve harikalarıyla yeniden buluşturan şeylerden biridir.”

Henüz 44 yaşında, ülkemizde de yakın zamanda bir dizi ödül almış ödüllü bir yazar olan Labatut şu gözlemde bulundu: “Tam anlamıyla mutlu olduğum az sayıdaki şey, kitaplarımın İtalya'da gördüğü tepkidir. Ve tüm ödülleri kabul ediyorum. İtalya'ya gelmeme rağmen davetiyeler aldım, çünkü burada çok fazla güzellik var, kitaplarımın İtalya'da gördüğü harika karşılamadan dolayı utanmaz bir mutluluk duyuyorum.”

Benjamin Labatut, edebiyat ödüllerine gelince, “Genelde beni tiksindiriyorlar, pek sevmiyorum ama Hemingway Ödülü'nü kazananların listesine baktım ve bu ödüle layık görülen bir grubun parçası olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Hayran olduğum yazarları içerir”.

“Ancak edebiyat ödülleri bir yazarın ölçüsü olamaz,” diye uyardı İngiliz Kalem Ödülü, Galileo Ödülü, Malaparte Ödülü'nü kazanan ve Uluslararası Booker Ödülü'ne aday gösterilen Şilili romancı. “Bir yazar her zaman kendi içinde değeri olan ve okuyuculara, başarıya veya alkışa ihtiyaç duymayan bir şey yapmak için eğitilir. Bu yüzden, bir tür takdir alırsanız, bunun sadece bir evre, bir an olduğunu bilerek kabul edersiniz. Ve insanlar sizi okumasa bile yazmaya devam etmelisiniz. Ödüllere karşı iki yönlü bir tavrım var: bir yandan, açıkçası, beni mutlu ediyorlar, diğer yandan da utanmama neden oluyorlar. Örneğin, her zaman 'çalışmanızın bir sanat eseri olarak adlandırılması için fark edilmemesi gerekir' diyen Roberto Bolano'nun sözleri aklıma geliyor. Bu temel gerekliliktir.”

Benjamin Labatut daha sonra “çağdaş edebiyat kategorisini tuhaf” olarak nitelendirdi ve şöyle açıkladı: “Sevdiğim yazarların çoğu öldü, ancak bu yalnızca edebiyatın zamana ihtiyacı olduğu için. Zaman, kalitenin iyi bir yargıcıdır ve genellikle yazarların tamamen ölmeleri için ölmeleri gerekir. takdir edildi”. Son olarak yapay zeka ve onun gerçek hayatımızda giderek artan etkisine dair bir espri: “Kimse sonuçlarının ne olacağını bilmiyor ama bilinmeyenler hepimizi etkiliyor. Baş döndürücü bir hızla, hayatı yaşanmaz hale getirebilecek gelişmeler yaşanıyor. Aynı zamanda yapay zekanın mükemmel olduğu sorular da var. Her şeyi değiştiren bazı icatlar var ve yapay zeka da muhtemelen her şeyi değiştirmeye mahkum olanlardan biri.”