Yumurta topuk ayakkabının modası geçmedi

Zakariya

New member
Yumurta topuk ayakkabıların, bir periyoda imzasını atan, eski sinemalarda sık sık gördüğümüz bir üslup olarak nostaljik nesneler ortasına karıştığını biliyorduk.

Ta ki “yumurta topuk Çarşamba” ayakkabısının Samsun’da üretildiğini ve gurbetçilerin ilgi gösterdiğini öğrenene kadar.

Çarşamba’da bir asırdır yumurta topuk ayakkabı üretiliyor

Yumurta topuk ayakkabı Samsun’un Çarşamba ilçesinde küçük dükkanlarda klâsik tekniklerle üretilmeye devam ediliyor. Çarşamba’da 1 asrı aşkın müddettir klasik usullerle imal edilen yumurta topuk ayakkabı, hâlâ yeniliğini koruyor.

Çarşamba’da üretimine 1900’lü senelerda başlanan yumurta topuk ayakkabı, ilerleyen senelerda yaygınlaştı.

Geçmişte ünlülerin bile ağır ilgi gösterdiği yumurta topuk ayakkabı, hâlâ ilgi görüyor.

Ayakkabı tescillendi

Ayakkabı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca 2020 yılında “yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı” olarak tescil edildi.

“Yıldıray Çınar ve Orhan Gencebay giyince ayakkabılara olan ilgi arttı”

Ünlü Samsunlu sanatkarlar Orhan Gencebay ve Yıldıray Çınar’ın sinemalarında ve gündelik hayatlarında giydiği ayakkabılar, o devirde Türkiye’de ve yurt haricinde yaşayan Türk vatandaşları içinde da tanınan oldu.

zaman içinde popülerliğini yitiren ayakkabılar şimdilerde ise gurbetçiler tarafınca ağır ilgi görüyor.

“Yumurta topuk ayakkabılar el yapımı”

İHA’nın haberine göre, ayakkabı ustası Faruk Koç, “Çarşamba yumurta topuk ayakkabılarının özelliği; el imali olması, gerçek deri kullanılması, her tarafı deri olmak üzere tek modül olmasıdır. Sığır derisinden yapılan bu ayakkabılar gerekirse terlik niteliğinde, gerekirse de ayakkabı niteliğinde giyilir.

Topuk uzunluğu 3,5 santim

Bu ayakkabıların topuğu 3,5 santim olmak üzere yumurta burun ve yumurta topuk olarak nitelendirilir. Ortalarında ünlülerin de olduğu her kesitten insanın giydiği ayakkabı cinsleridir. 1970’li yıllar ve 1980’li yıllar içinde bu ayakkabıların satışı epey ağırdı.

70’li ve 80’li senelerda modaydı

bu biçimdelar piyasa fazla spor ayakkabısı ve düztaban ayakkabılar olmadığından bağcıklı yumurta topuklu ve sade yumurta topuklu ayakkabılarımız 70’li ve 80’li senelerda modaydı. Yıldıray Çınar, Orhan Gencebay üzere Samsunlu ünlülerimiz vaktinde bu çeşit ayakkabıyı giymişler ve onların yardımıyla her yere satışı yapılmış.” dedi.

“Ayakta küçük ve kibar görünüyor”

Şu anda ayakkabılara gurbetçilerin ilgi gösterdiğini tabir eden Koç, “Ayakkabılarımızı bugünlerde genelde yurt haricinden gelen gurbetçilerimiz alıyor. Çok mutlu olduklarını lisana getiriyorlar. Ayakkabılarımız en az 1 ve 2 sene ömrü var. Olağanda bir insanın ayakkabı numarası 42 ise bizim ayakkabılarımızda giydiği 42 numara ayağında 40 numara giymiş üzere kibar durur. Ayağınızda ayakkabı var mı yok mu hissetmezsiniz. Bu ayakkabıların ardı olduğu vakit ayakkabı yerine, gerisinde bastığın vakit ise terlik biçiminde giyiliyor.

Gençler de ilgi gösteriyor

Gençlerimiz ayakkabılara yeni yeni ilgi göstermeye başladılar. Genelde bağcıklı topuklu ayakkabılarımız güzellerine gidiyor.

Fiyatı 600 liraya kadar yükseliyor

Ayakkabılarımız fiyat aralığı 400 lira ve 600 lira aralığındadır.” diye konuştu.

“Bazı dost Almanya’da daima bu ayakkabıları giyiyor”

Almanya’da yaşayan Türklerin genelde yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı giydiğini tabir eden gurbetçi Bayram Değirmenci ise, “Ben Almanya’da yaşıyorum. Arkadaşlarım geçen sene buradan Çarşamba topuklu ayakkabısı sipariş etmişlerdi. Ben de onların tavsiyesi üzerine geldim. Ayakkabılardan mutluyuz. Benim bir Çarşambalı dostum var Almanya’da. Daima bu biçimde ayakkabı giyer. Onun için biz de bu ayakkabıları tercih ediyoruz. Öteki marka ayakkabılar mesela 1 sene dayanıyorsa bu ayakkabılar 2-3 sene dayanıyor. Ben örneğin bu ayakkabılardan Samsun’dan öteki bir yerde almıştım ve 4-5 sene giydim ve ayakkabılara hiç bir şey olmadı. Yalnız bu ayakkabıların altları Avrupa’daki asfaltlara pek sağlam gelmiyor. Buraya izine geldiğimizde ayakkabıların altlarını kaplama yaptırıyoruz. Avrupa’daki arkadaşlarım Samsun’a gelenlerden bu çeşit ayakkabıları sipariş veriyorlar.” formunda konuştu.