Arsa tapusu kat mülkiyetine nasıl çevrilir ?

Simge

New member
Arsa Tapusunu Kat Mülkiyetine Çevirmek: Adım Adım Rehber

Arsa tapusuna sahip bir mülkünüz varsa ve üzerine bina yapmak veya mevcut bir yapıyı kat mülkiyeti sistemine geçirmek istiyorsanız, sürecin nasıl işlediğini bilmek büyük kolaylık sağlar. Bu rehberde, konuyu adım adım ele alacağız ve karmaşık mevzuatı mümkün olduğunca sade bir dille açıklayacağız. Amacımız, kafanızda soru işaretleri kalmadan süreci anlamanız.

1. Arsa Tapusu ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark

Öncelikle arsa tapusu ve kat mülkiyeti arasındaki farkı netleştirelim. Arsa tapusu, sizin mülkiyet hakkınızı sadece arazi üzerinde gösterir. Yani arazinin sahibi sizsiniz, fakat üzerinde yapılacak yapının hangi bağımsız bölümleri kime ait olacak, bu tapusta belirtilmez.

Kat mülkiyeti tapusu ise, binadaki bağımsız bölümlerinizin (daire, işyeri, depo gibi) her birinin size ait olduğunu gösterir. Kat mülkiyeti sisteminde hem arsanın payı hem de bağımsız bölümün ayrı ayrı kayıt altına alınması gerekir.

Özetle: Arsa tapusu → arazi; Kat mülkiyeti tapusu → bina + bağımsız bölüm hakları.

2. Kat Mülkiyetine Geçiş İçin Gerekli Koşullar

Bir arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirmek için öncelikle bazı hukuki ve fiziksel koşulların sağlanması gerekir.

* İmar Durumu: Arsanın üzerinde yapılacak yapı, belediyenin imar planına uygun olmalıdır. Kat yüksekliği, emsal (E: kat alanı/arsa alanı oranı), yapı nizamı gibi kriterler kontrol edilir.

* Yapı Ruhsatı: Eğer bina yeni yapılacaksa yapı ruhsatı gereklidir. Mevcut bir bina varsa, ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi (iskan) şarttır.

* Teknik Şartlar: Binanın bağımsız bölümleri ayrılabilir olmalıdır. Mesela ortak kullanım alanları net bir şekilde belirlenmelidir.

Bu koşullar sağlanmadan kat mülkiyetine geçmek mümkün değildir.

3. Kat Mülkiyetine Geçiş Sürecinin Adımları

Şimdi süreci adım adım inceleyelim:

a) Tapu Müdürlüğüne Başvuru

Kat mülkiyetine geçişin ilk resmi adımı tapu müdürlüğüne başvurmaktır. Başvuru sırasında şu belgeler istenir:

* Arsa tapusu

* İmar durumu belgesi

* Yapı ruhsatı veya iskan belgesi

* Kat mülkiyeti projesi (mimari planlar)

* Ortak alanların ve bağımsız bölümlerin listesi

b) Kat Mülkiyeti Projesi Hazırlama

Bu proje, binadaki bağımsız bölümlerin, ortak alanların ve her bölümün arsa payının net olarak belirlenmesini sağlar. Genellikle bir mimar veya inşaat mühendisi tarafından hazırlanır. Proje onaylanmadan işlem devam edemez.

Örnekle açıklamak gerekirse: 1000 m² arsanız ve 4 katlı bir bina inşa ediyorsanız, her dairenin arsa payı bu metrekareye göre hesaplanır. Ortak alanlar (merdiven, asansör gibi) ise tüm bağımsız bölümler arasında eşit veya belirlenen oranlarda paylaştırılır.

c) Belediye ve İlgili Kurumlardan Onay

Kat mülkiyeti projesi hazırlandıktan sonra belediyeye sunulur. Belediye, projenin imar planına uygun olup olmadığını kontrol eder. Onay verildikten sonra tapu müdürlüğüne resmi yazı gönderilir.

Bu aşamada bazen ek belgeler veya düzeltmeler istenebilir, bu yüzden sürecin birkaç hafta ile birkaç ay sürebileceğini bilmek gerekir.

d) Tapu Siciline Tescil

Belediye onayını aldıktan sonra, tapu müdürlüğüne tekrar başvurulur ve bağımsız bölümler için yeni tapular düzenlenir. Bu aşamada:

* Her bağımsız bölüm için ayrı tapu

* Ortak alanlar için arsa payları

* Kat mülkiyeti planı

Tescil işlemiyle artık arsa tapusu kat mülkiyetine dönüşmüş olur.

4. Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

* Eksik veya hatalı belgeler: Tapu müdürlüğü eksik belge tespit ederse işlem durur. Bu yüzden başvuru öncesi belgeleri kontrol etmek çok önemlidir.

* İmar uygunsuzluğu: Eğer arsa imar planına uygun değilse, belediyeden tadilat veya izin almak gerekebilir.

* Ortak alan anlaşmazlıkları: Kat mülkiyetine geçiş sırasında bağımsız bölümler ve ortak alanlar net bir şekilde belirlenmeli, aksi halde ileride hukuki sorunlar yaşanabilir.

5. Örnek Uygulama

Diyelim ki 500 m²’lik bir arsanız var ve üzerine 5 katlı bir bina yaptınız. Binada toplam 10 daire var. Her dairenin büyüklüğü farklı, ortak alanlar merdiven ve asansör.

* Arsa payı, her dairenin büyüklüğüne göre hesaplanır. Büyük daire daha fazla pay alır.

* Kat mülkiyeti projesi, her dairenin ve ortak alanların paylarını net şekilde gösterir.

* Belediye onayı alındıktan sonra, her daire için ayrı tapu düzenlenir ve kat mülkiyeti tescil edilir.

Bu örnek, sürecin temel mantığını görselleştirmenize yardımcı olur.

6. Sonuç

Arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirmek, adım adım ilerleyen, belgeler ve onaylarla desteklenen bir süreçtir. Başlangıçta karmaşık görünebilir, ancak her adımı sırayla takip etmek, süreci hem hızlandırır hem de hatalardan korur.

Özetle:

* Önce imar durumu ve yapı ruhsatı kontrol edilir.

* Kat mülkiyeti projesi hazırlanır.

* Belediye onayı alınır.

* Tapu siciline tescil yaptırılır.

Bu süreç, mülkünüzü daha değerli hale getirir ve ileride satış veya kiralama gibi işlemleri kolaylaştırır. Belgeler eksiksiz ve planlar net olduğunda, arsa tapusunu kat mülkiyetine dönüştürmek, düşündüğünüzden çok daha yönetilebilir bir işlemdir.