Av tezkeresi için neler gerekli ?

Kaan

New member
AV TEZKERESİ YOLCULUĞU: BİR BELGEYİ AŞAN HİKÂYE

BAŞLANGIÇ: KÜÇÜK BİR KÂĞIDIN BÜYÜK HİKÂYESİ

Bir akşamüstüydü, Bursa’nın hafif serin rüzgârı şehrin sokaklarını dolaşırken Murat, eski kahvenin köşesinde elindeki dosyayı masaya bıraktı. Dosyanın kapağında tek bir kelime yazıyordu: “Avcılık”.

Karşısında Elif oturuyordu. Dosyaya değil, Murat’ın yüzüne bakıyordu. Çünkü onun için mesele belge değil, o belgenin arkasındaki insan hikâyesiydi.

Murat söze girdi:

“Av tezkeresi sandığım kadar basit değilmiş. Bir izin kâğıdı gibi görünüyor ama aslında başlı başına bir süreç.”

Elif hafifçe gülümsedi:

“Belki de mesele sadece izin değil, doğayla kurulan ilişkinin nasıl şekillendiği.”

İşte o an, bu iki farklı bakış açısı aynı masada birleşti. Biri stratejik olarak süreci çözmeye odaklanmıştı; diğeri ise bu sürecin insan ve doğa arasındaki bağını anlamaya çalışıyordu.

Ve hikâye tam da burada başladı.

AV TEZKERESİ NEDİR? BİR BELGEDEN FAZLASI

Murat dosyasını açtı, maddeleri tek tek sıraladı. Onun için her şey planlanabilir adımlardan oluşuyordu:

Avcılık belgesi almak için kursa katılmak

Yazılı ve uygulamalı sınavdan geçmek

Sağlık raporu almak

Adli sicil kaydının temiz olması

Avcılık derneğine üyelik

Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından verilen av izni (av tezkeresi)

“Gördün mü?” dedi Murat, “Aslında sistem oldukça net. Adım adım ilerliyorsun.”

Elif ise deftere başka notlar alıyordu. Onun bakışı prosedürün ötesindeydi:

“Bu adımlar aslında toplumun doğayla ilişkisini düzenlemek için var. Eskiden avcılık daha serbestti, hatta Osmanlı döneminde av, hem bir kültür hem de bir statü göstergesiydi. Şimdi ise koruma bilinci ön planda.”

Murat başını salladı:

“Evet ama bu kadar prosedür olunca insanlar bazen süreci gözlerinde büyütüyor.”

Elif cevap verdi:

“Belki de büyütmemek için değil, anlamak için daha çok konuşmalıyız.”

O an masadaki dosya, bir bürokrasi yığını olmaktan çıkıp bir kültür tartışmasına dönüşmüştü.

SÜREÇ: STRATEJİ VE EMPATİ ARASINDA BİR YOLCULUK

Ertesi gün Murat, Doğa Koruma ve Milli Parklar şubesine gitti. Planı netti: belgeleri toplamak, başvuruyu yapmak, süreci hızlandırmak.

Sırada bekleyen herkes gibi o da form dolduruyor, görevlinin söylediği her detayı not alıyordu. Yanında Elif vardı.

Görevli kısa ve net konuştu:

“Önce eğitim belgeniz, sonra sağlık raporunuz, ardından sınav sonucu. Eksik olursa süreç ilerlemez.”

Murat hemen hesap yaptı:

“Eğitim iki hafta, sağlık raporu bir gün, sınav tarihi de belli. Üç hafta içinde tamamlanır.”

Elif ise o sırada koridorda bekleyen başka bir avcı adayıyla sohbet ediyordu. Adam yaşlıydı, elindeki bastonuna yaslanmıştı.

“Ben bu işlere yıllar önce başladım,” dedi adam, “o zamanlar belgeler yoktu ama doğayı anlamak vardı. Şimdi belge var ama doğayı anlamak zorlaştı.”

Elif bu cümleyi not etti. Çünkü mesele sadece prosedür değil, kültürel bir dönüşümdü.

Murat ise hâlâ planını düşünüyordu:

“Eğer sınavdan yüksek puan alırsam, bir sonraki sezonu kaçırmam.”

İki farklı yaklaşım aynı hedefe yürüyordu: biri sistemi optimize ediyordu, diğeri sistemi anlamlandırıyordu.

TARİHSEL ARKA PLAN: AVCILIKTAN KORUMAYA

Elif akşam eve döndüklerinde bir dosya açtı. İçinde eski metinler vardı. Osmanlı döneminde avcılığın saray kültürünün bir parçası olduğunu anlatan belgeler, Cumhuriyet döneminde ise avcılığın giderek düzenlemeye tabi tutulduğunu gösteren yönetmelikler…

“Bak,” dedi Elif, “burada bir dönüşüm var. Eskiden av, güç ve prestijle ilgiliydi. Şimdi ise sürdürülebilirlik ve ekosistem dengesiyle ilgili.”

Murat dikkatle dinledi:

“Yani av tezkeresi sadece bir izin değil, doğayı koruma mekanizması mı?”

Elif başını salladı:

“Evet. Çünkü kontrolsüz avlanma ekosistemi bozuyor. Bu yüzden devlet hem eğitim hem de izin sistemi kurmuş.”

Murat ilk kez planlarının dışında bir şey düşündü. Sistem sadece engel değil, aynı zamanda bir koruma duvarıydı.

SINAV GÜNÜ: BİLGİ VE FARKINDALIK

Sınav günü geldiğinde Murat oldukça hazırlıklıydı. Sorular teknikti: yasal limitler, av sezonları, tür koruma listeleri…

O soruları çözerken stratejik düşünüyordu:

“Bu tür hangi bölgede korunuyor, hangi dönemde av yasağı var?”

Elif ise sınavdan sonra başka adaylarla konuşuyordu. İnsanlar sadece doğru cevabı değil, neden doğru olduğunu da tartışıyordu.

Bir aday şunu söyledi:

“Ben bu sınava hazırlanırken doğada hiç bulunmadığımı fark ettim.”

Elif cevap verdi:

“Belki de bu süreç sadece belge almak değil, doğayı yeniden öğrenmek için bir fırsat.”

Murat dışarı çıktığında gülümsüyordu:

“Geçtim. Ama bu sınav bana sadece bilgi değil, farkındalık da kazandırdı.”

Elif onun bu cümlesini not etmedi. Çünkü artık yazılmasına gerek yoktu; yaşanmıştı.

SONUÇ: BİR BELGEDEN DAHA FAZLASI

Av tezkeresi nihayet alındığında Murat dosyayı kapattı. Artık elinde sadece bir izin belgesi yoktu; doğayla kurduğu ilişkinin resmi bir çerçevesi vardı.

Elif ise farklı bir şey söylüyordu:

“Belki de asıl mesele avlanmak değil, doğayı anlamakla başlıyor.”

Murat bu kez hemen cevap vermedi. Çünkü artık o da sadece çözüm odaklı değil, aynı zamanda düşünmeye açıktı.

Kahvenin son yudumunda Murat sordu:

“Sence biz bu süreci doğru mu kurduk, yoksa doğayı yönetmeye mi çalışıyoruz?”

Elif pencereden dışarı baktı. Bursa’nın akşam ışıkları yavaş yavaş sokaklara yayılıyordu.

“Belki de ikisi de. Ama önemli olan, dengeyi kaybetmemek.”

Ve o gece, bir dosyanın içindeki evraklar değil, insanların doğayla kurduğu ilişki konuşulmaya devam etti.