Eti Bakır Mazıdağı Sahibi Kimdir ?

Kaan

New member
Eti Bakır Mazıdağı Sahibi Kimdir?

Eti Bakır Mazıdağı Tesisi, Türkiye'nin en büyük entegre metal geri kazanım ve gübre üretim komplekslerinden biridir. Bu tesis, Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından işletilmektedir. Cengiz Holding, 2011 yılında Mazıdağı Fosfat Tesisleri'ni özelleştirme yoluyla satın alarak bünyesine katmıştır citeturn0search0.

Cengiz Holding ve Eti Bakır A.Ş. İlişkisi

Cengiz Holding, Türkiye'nin önde gelen sanayi ve enerji şirketlerinden biridir. Eti Bakır A.Ş., holdingin madencilik ve metal üretimi alanındaki iştirakidir. 2004 yılında Samsun İzabe ve Küre Tesisleri'ni satın alarak sektöre giriş yapan Cengiz Holding, 2011 yılında Mazıdağı Fosfat Tesisleri'ni de bünyesine katmıştır citeturn0search7.

Mazıdağı Tesislerinin Önemi

Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, 1.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilmiş ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatırımı olmuştur citeturn0search1. Tesis, fosfat kayası üretimi, gübre üretimi ve metal geri kazanımı gibi entegre süreçleri barındırmaktadır.

Tesisin Üretim Kapasitesi ve Teknolojik Özellikleri

Mazıdağı Tesisi, yıllık 550.000 tonun üzerinde fosfat kayası üretim kapasitesine sahiptir. Ayrıca, yıllık 200.000 ton DAP ve 550.000 ton NP olmak üzere toplam 750.000 ton gübre üretimi gerçekleştirmektedir citeturn0search0. Tesis, bakır üretiminde ortaya çıkan pirit konsantresinden kobalt üretebilen dünyadaki tek fabrikadır citeturn0search2.

Sürdürülebilirlik ve Çevresel Katkılar

Tesis, sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket etmektedir. 2022 yılında gerçekleştirilen 600 iyileştirme çalışmasıyla 1.5 milyon kilovatsaat elektrik, 4.3 milyon standart metreküp doğalgaz ve 662 bin metreküp su tasarrufu sağlanmış, 15.000 tonluk sera gazı salımı önlenmiştir citeturn0search3.

Uluslararası İşbirlikleri ve Fonlar

Eti Bakır Mazıdağı Tesisi, Avrupa Birliği'nin "Rekabetçi ve Sürdürülebilir bir Avrupa Batarya Değer Zinciri" projesi kapsamında fon almaya hak kazanmıştır. Bu proje, Avrupa'nın pil hammaddelerine bağımlılığını azaltmayı hedeflemektedir. Tesis, kobalt, nikel, mangan ve lityum bileşikleriyle pilin ana bileşenlerinden olan katot aktif malzemesini üretecek kapasiteye sahiptir citeturn0search2.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Eti Bakır Mazıdağı Tesisi'nin sahibi kimdir?

Tesis, Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından işletilmektedir.

2. Tesisin üretim kapasitesi nedir?

Yıllık 550.000 tonun üzerinde fosfat kayası ve toplam 750.000 ton gübre üretim kapasitesine sahiptir.

3. Tesisin çevresel katkıları nelerdir?

2022 yılında yapılan iyileştirmelerle enerji ve su tasarrufu sağlanmış, sera gazı salımı azaltılmıştır.

4. Tesisin uluslararası projelerdeki rolü nedir?

Avrupa Birliği'nin sürdürülebilir batarya üretimi projesi kapsamında fon alarak, pil bileşenlerinin üretiminde yer almaktadır.

5. Tesisin teknolojik özellikleri nelerdir?

Dünyada pirit konsantresinden kobalt üretebilen tek fabrikadır ve entegre üretim süreçlerine sahiptir.

Eti Bakır Mazıdağı Tesisi, Türkiye'nin sanayi ve çevre alanındaki hedeflerine katkı sağlayan önemli bir yatırımdır.