Havuz dönemi açıldı, uzmanlar uyarıyor!

Yasmin

New member
Havaların ısınmasıyla birlikte havuz dönemi da açıldı. Havuz ve etrafında alınacak tedbirlerin mümkün kazaları önlemede tesirli olacağını hatırlatan uzmanlar, yüzme havuzlarının tertipli olarak denetim edilmesini, periyodik bakımlarının yapılmasını ve etrafında güvenlik tedbiri alınmasının ehemmiyetini vurguluyor. Uzmanlar, boğulmaların önüne geçebilmek için havuz derinliğinin 1,50 metre yükseklikten çok olması durumunda cankurtaran bulundurulması gerektiğine dikkat çekerken en riskli kümenin 5 yaş altındaki çocukların olduğunu kaydediyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve güvenliği Anabilim Kolu Lideri Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, havaların ısınmasıyla gündeme gelen havuz ve havuz kazalarına ait değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Uçan, havaların ısınmasıyla bir arada insanların ıslak alan kullanım taleplerinin arttığını belirterek artan kullanıcı ve kullanım sıklığı ile ıslak alanlarda nizamlı bakım ve güvenlik tedbirleri dikkate alınmadığı vakit insan sıhhati için tehdit oluşmasına niye olduğunu söylemiş oldu.

Yüzme havuzlarının sistemli denetimi değerli

Bilhassa ıslak alan kullanmasında en çok tercih edilenlerin başında ‘yüzme havuzları’ geldiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Yüzme havuzları, tertipli denetimlerin, periyodik bakımlarının ve etrafında güvenlik önlemlerinin alınması üzere sorumlulukları da birlikteinde getirmektedir. Yüzme havuzları ekseriyetle her ay Vilayet Sıhhat Müdürlükleri tarafınca uygunlukları denetlenmektedir. Yüzme havuzları ile ilgili taban şartların sağlanmasında birincil sorumluluk işletmecilerde olduğu üzere toplu ömür alanlarına ilişkin ortak yüzme havuzlarında ise site idaresi sorumlu tutulmaktadır.” dedi.

Havuzda bu tedbirlere dikkat!

Yüzme havuzlarındaki taban gerekliliklere dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, bunları şöyleki sıraladı:

• Boğulmaların önüne geçebilmek için havuz derinliği 1,50 metre yükseklikten çok olması durumunda cankurtaran bulundurulması gerekmektedir.
  • Çocuk havuzları yüksekliği 50 cm’den çok olmamalıdır. Şayet, uygun alan bulunmuyorsa derin havuzun bir köşesi çocuk havuzu olarak düzenlenmesiyle inançlı kullanım alanı yaratılabilir.
  • Rastgele bir boğulma riskine karşı can güvenliğini sağlamak için can simidi üzere kurtarma ekipmanları bulundurulmalıdır. Kurtarma ekipmanlarının yanı sıra birinci yardım çantası muhtemel faydalanmalara karşı tüm gerekli materyallerle donatılmış biçimde hazırda tutulmalıdır.
  • Yüzme havuzu kenarında acil durumlarda kullanılmak üzere telefon bulundurulmalıdır.
  • İstanbul İtfaiyesi tarafınca yayınlanan ‘Su ve Dalma Güvenliği Tavsiyesi’ne bakılırsa 5 yaş altındaki çocuklar en yüksek riski taşımaktadır. Bu niçinle refakatçisi olmadan yüzmelerine müsaade verilmemesi tavsiye edilmektedir.
Havuz etrafında güvenlik bariyeri oluşturulmalıdır

Havuz etrafında alınması gereken tedbirlerin de son derece kıymetli olduğunu vurgulayanDr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Havuzların etrafı en az 120 cm yüksekliğinde güvenlik bariyerleri/korkuluklar oluşturulmalıdır. bu biçimdece havuz öbür ortak kullanım alanlarından fark edilecek biçimde ayrıştırılmalıdır.” ikazında bulundu.

Güvenlik için oluşturulan korkuluk yahut bariyerlerin görüş açısını engellemeyecek biçimde olmasının tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Güvenlik bariyeri olarak, PVC asıllı gereçler tercih edilebilir. Zira PVC temelli gereçler ekseriyetle gelen darbelere ve korozyona karşı sağlamdırlar. Ayrıyeten kullanıcılar tarafınca da uygun görüş imkânı sunmaktadır.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, havuz etrafında alınması gereken öteki tedbirleri de şöyleki sıraladı:

• Havuza giriş olarak belirtilen kapının kullanım saatleri haricinde kilitlenebilir düzenekte olması sağlanmalıdır.
  • Havuz etrafında takılıp düşmeye niye olabilecek eşyalara karşı her gün sistemli olarak denetim edilmelidir.
  • Havuz etrafında herkes tarafınca görülebilen, okunaklı Havuz Kullanım Talimatları’ asılmalıdır.
  • Bilhassa açık alan havuzları, kullanılamadığı yahut havuzun boş olduğu durumlarda üzerleri güvenlik ağları ile örtülmelidir. Havuzlara düşme yahut faydalanma durumlarının önüne geçilmelidir.
Islak yer önemli kazalara davetiye çıkarabilir

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, ıslak tabanların niye olabileceği kayıp düşmelerin önemli sıkıntılara yol açabileceğini vurgulayarak “Bu niçinle, havuz ve etrafında mümkün tehlikelere karşı bilgilendirme levhaları kesinlikle asılmalıdır. Havuzun etrafında derinlik bilgi levhaları kullanıcıların nazaranbileceği biçimde havuz kenarına en az 4 tarafta yazılmalıdır ve dalışın yasak olduğunu belirten güvenlik işaretlerinden faydalanılmalıdır. Yüzme havuzu etrafındaki yürüme alanı, duş yeri ve etrafının tabanı düzgün ve kaymaya yol açmayan gereçten yapılmalıdır. Boşaltma mazgalı kesinlikle kapalı durumlarda bulunmalıdır. Bilhassa konut havuzlarında tahliye boruları yuvarlak kapaklarla kapatılmalı, kapaklarda ve çatlak yahut eksik vida olmamalıdır.” ihtarında bulundu.

Havuz kimyasallarının kullanması ve saklanmasına dikkat!

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, havuz kullanmasında tehlike oluşturabilecek öteki kaynağın da havuz kimyasalları olduğunu tabir ederek bu gereçlerin eğitimli bireyler tarafınca kullanılması gerektiğini ve gereçlerin inançlı bir biçimde saklanması gerektiğini kaydetti.

Havuz gerecinin izolasyonunun da kesinlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, elektrik tesisatının mevzuata uygunluğunun her yıl yetkili firmalar yahut Elektrik Mühendisleri Odası tarafınca nizamlı olarak yapılmasını, işletmeci yahut site idaresi tarafınca takip edilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Havuz ortasında yahut etrafındaki elektrik akımının 50 Voltun altında tehlikesiz tansiyon olarak nitelendirilen şartı sağlamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Havuzlarda 12 volt (AC) aydınlatma ve paklık robotları kullanılmalıdır. Havuz içi paklığında kullanılan filtre sistemlerinin vakum oluşturmayacak biçimde uygulanması ve suyun temizlenmesi için havuzda yer alan filtre kapaklarının (kırık, çatlak yahut boşluklu olmaması) uygunluğu tertipli olarak denetim edilmelidir.” diye konuştu.

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, kelamlarını şu biçimde tamamladı: Tüm bunlara ek olarak, havuzlarda sıhhat ve güvenlik önlemlerinin uygulanması, her gün tertipli olarak yapılması, site idaresi yahut işletmeci tarafınca takip edilmeli ve yapılan işlerin kayıt altına alınması gerekmektedir.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı