“Kendimi şişman hissediyorum” söylemi, bir his değildir!

Yasmin

New member
gayet yorucu ve gerilimli geçen bir günün akabinde konuta dönüp akşam yemeğinizi yerken bir daha sonraki öğünün ve atıştırmalıkların hayalini kuranlardansanız, siz de duygusal yeme sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Yönetmek zorlandığınız hisleri hissetmekten kaçmak için sık sık yemek düşünüp yemeye sarılıyor, üzerine bir de kilo alıp kilo sorununun yarattığı gerginliği hissetmekten kaçmak için daha da fazla yiyor olabilirsiniz. Tüm bunların kararında ise, ortasından çıkmakta zorlandığınız bir kısır döngü içine girip “Kendimi şişman hissediyorum” sözünü sık sık kullanmaya başlamış olabilirsiniz.

Farklı yeme bozuklukları yaşayan pek hayli kişinin kullandığı “Kendimi şişman hissediyorum” sözünün altında, tanımlanmakta kuvvetlik çeken, vaktinde yargılandığı için söz edilemeyen ve bastırılmış hisler olduğunun altını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, sağlıklı his yönetme hünerleri edinmesi ismine, çocuklara hislerini özgürce tabir edebileceği bir ortam sağlamak konusunda aileleri uyarıyor.

Özellikle gerilimli, sıkıcı, gergin ya da hüzünlü anlarınızda kendinizi yemek yerken buluyorsanız, bu sizin sorunlar ile başa çıkmak için bir kaçış yolunuz olabilir.

“Şişmanlık” sözünün, bir his ya da bir his sözü olmadığının atını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, “Şişman hissediyorum” sözünün bilhassa yeme bozukluğu olan bireyler tarafınca söz edilemeyen ve yönetilmekte zorluk çekilen hisler yerine çoğunlukla kullanıldığını söylüyor.

Çocukluk devrine dayanıyor

Zorlayıcı hisleri yönetmekte zorluk çekme karşısında, yemeyi bir araç olarak kullanmanın kökeninin çocukluk devrine dayandığını belirten Bayraktar, “Özellikle çocukların hislerini söz etmesine müsaade verilmediği bir ortamda büyümesi, hislerinin “Ağlama, kuvvetli ol” “niçin ağlıyorsun, her şeyin var” üzere telaffuzlarla yargılanması, hislerin bir sorun olarak algılanmasına sebep olur. Bu çocuklar, yetişkinlik periyotlarında de hislerine çözülmesi gereken bir sorun üzere yaklaşıp, baskılamaya çalışır. “Kendimi şişman hissediyorum” tabiri, çoklukla zorlayıcı hisleri tabir etmek için kullanılır” açıklamasında bulundu.

Ailelere büyük vazifeler düşüyor

İnsanın hislerini yargılamadan hissetmesi ismine, kendine müsaade vermeyi öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Kişinin daha çocuk yaşta hislerini tanımlayıp sağlıklı biçimde yönetmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Bu, yeme bozuklukları başta olmak üzere, daha biroldukça ruhsal sorunun önüne geçer. Bu süreçte, ailelere büyük bakılırsavler düşüyor. Aileler çocuklarını hislerini özgürce söz edebileceği bir ortamda yetiştirmeli, çocuklarının hislerini yargılamamalı ve onlara, hislerin hayatın doğal bir modülü olduğunu öğretmelidir” diye belirtti.

Saklı hislerin dışa vurumudur

“Şişman hissetmek”, ağır vücut imgesi hassasiyeti yaşayan ya da yeme bozukluğu olan şahıslar tarafınca bedensel şişkinliği söz etmek için de kullanılır. Vakit zaman, hepimiz hazım sorunları, vücuttaki su değişimleri yahut hormonal farklılıklar sebebiyle şişkinlik hissedebiliriz. Lakin; yeme bozukluğu olan bireyler, rutin bedensel değişimleri ve şişkinliği tolere etmekte zorlanıp her değişimi kilo olarak yorumladığından, “Şişman hissediyorum” sözünü çoğunlukla kullanır.

Her “Şişman hissediyorum” tabirini kullananın, yeme bozukluğu sorunu yaşadığını söylemenin yanlışsız olmadığını belirten Bayraktar, yeme bozukluğu tedavi sürecinde ruhsal takviyenin şayet olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Tedavi süreci doktor nezaretinde yürütülmeli ve bireyin muhtaçlıkları doğrultusunda, vakit zaman beslenme uzmanı takviyesine de başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı