SMA Hastası Çocuklar İçin Hazırlanan “Hayata bir arada Tutunalım” Proje Faaliyetleri Fransa’da Devam Ediyor

Yasmin

New member
‘Hayata birlikte Tutunalım’ (Let’s Hold on to Life Together) projesi yürütücüleri, proje bilgileri ve Fransa’da gerçekleşen toplantıya dair konuştu. Proje yürütücüleri, SMA hastaları başta olmak üzere yatağa bağımlı tüm kronik bağımlı hastaların ömür alanlarının afet ve acil durum risklerine karşı inançlı hale getirilmesi için kıymetli bir buluşma gerçekleştiğini tabir etti.

Deprem üzere doğal afetlerde SMA hastaları başta olmak üzere yaşamsal işlevlerini tıbbi aygıtlara bağlı olarak devam ettiren bireyler için ‘Hayata birlikte Tutunalım’ projesini hayata geçirdiklerini söz eden proje koordinatörleri Eskişehir Vilayet AFAD Müdürü Recep Bayar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Anabilim Kısmı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Bozan, SMA Hastalığı ile Çaba Derneği İdare Şurası Lider Yardımcısı Ece Soyer Demir, Fransa’nın Limoges kentinde yapılan toplantının bilgilerinı paylaştı: “5 gün süren toplantılarda proje çıktılarının değerlendirilmesinin yanı sıra farklı ülkelerde uygulanan afet ve acil durumlara müdahale halleri, uygun uygulama örnekleri, birinci müdahalenin değeri, tıbbi aygıta bağlı hayatını sürdüren bireyler ve kullandıkları aygıtlar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Mesken sahibi Pompiers de l’Urgence Internationale (PUI), toplantı müddetince proje ortaklarına tüm imkanları ile dayanak olmuştur. Gerek eğitim gerek toplumsal faaliyetler açısından tüm iştirakçilerin memnuniyetini kazanmıştır.”

‘Hayata birlikte Tutunalım’ (Let’s Hold on to Life Together) projesi yürütücüleri, proje bilgileri ve Fransa’da gerçekleşen toplantıya dair değerli açıklamalarda bulundu.

‘Hayata bir arada Tutunalım’ (Let’s Hold on to Life Together) projesinin Avrupa Birliği Erasmus + Programı Mesleksel Eğitim Stratejik Paydaşlıklar (KA202) kapsamında desteklenerek hayata geçirildiğini tabir eden Eskişehir Vilayet AFAD Müdürü Recep Bayar, “Türkiye, İspanya, Fransa ve Letonya’da bulunan kurum-kuruluşun iştiraki ile hazırlanan proje, 2020 yılı ortasında sunulan 239 proje teklifi içinden hibe almaya hak kazanan 30 projeden biri oldu.” diye konuştu.

Projede Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları başta olmak üzere yatağa bağımlı olan ve yaşamsal işlevlerini tıbbi aygıtlara bağlı olarak devam ettiren tüm kronik bağımlı hastaların hayat alanlarının afet ve acil durum risklerine karşı inançlı hale getirilmesi ve tahliye daha sonrası barınma gereksinimlerine yönelik standartların belirlenmesinin hedeflendiğini lisana getiren Bayar, “Bu hastalara yönelik afet ve acil durumlarda (deprem, yangın ve sel) birinci müdahale yapacak olan AFAD çalışanlarına hakikat müdahale ve tahliye hallerinin öğretilmesi de projenin temel maksatlarından birini oluşturuyor.” dedi.

YATAĞA BAĞIMLI HASTALAR İÇİN DÜNYADA BİRİNCİ DEFA HAYATA GEÇİRİLEN PROJE OLDU
Yatağa bağımlı olan ve yaşamsal işlevlerini tıbbi aygıtlara bağlı olarak devam ettiren bireylere yönelik olarak dünya çapında birinci defa hayata geçirilen projelerden biri olduğunun altını çizen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Gürkan Bozan, projenin Eskişehir AFAD, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, SMA Hastalığı ile Uğraş Derneği, Pompiers de l’Urgence Internationale (PUI), Asociacion de Investigacion de la Industria del Juguete (AIJU) ve The Latvian Umbrella Body For Disability Organisation (SUSTENTO) kuruluşlarının iştiraki ile yürütüldüğünü söz etti.

Doğal afetlerin; fizikî, ekonomik ve toplumsal kayıplar doğuran, toplum ve bireylerin olağan yaşantısını zora sokan bir durum olduğunu hatırlatan Bozan, “SMA Tip-1 aslına bakarsanız kliniği pek güç olan bir hastalık. Bu iki zorluk bir ortaya geldiğinde aileler daha büyük bir bilinmezlikle karşı karşıya kalıyorlar.” diye konuştu.

DOĞAL AFETLERDE SMA HASTASI ÇOCUKLAR İÇİN “HAYATA BİRLİKTE TUTUNALIM” DİYORUZ
Ailelerin zelzele üzere doğal afetlerde SMA hastası çocukların tahliyelerini nasıl yapacakları konusunda büyük bir tasa yaşadıklarının altını çizen Ece Soyer Demir, “Hastanın tahliyesinden daha sonra ‘tıbbi aygıtı geri dönüp almak için vaktim olacak mı, alabilirsem elektrik gereksinimini nasıl karşılarım, hastam ya da tıbbi aygıtlar ziyan görürse ne yapacağım, binalar tahliye edilirse nerede kalacağız?’ üzere akıllarında bir hayli soru oluşuyor. Biz de bu soruları cevaplamak ismine ‘Hayata birlikte Tutunalım’ projesini hayata geçirdik.” açıklamasında bulundu.

Demir projenin kapsamını ise şöyle paylaştı:

1. Tıbbi aygıtlara bağlı yaşayan bireylerin, hayat alanlarında afet ve acil durum risklerine karşı alınması gereken tedbirler,

2. Afet ve acil durumlardan daha sonra oluşturulan süreksiz barınma alanlarında yahut tesislerde gereksinim duyulacak barınma ihtiyaçları,

3. Afet ve acil durumlarda nazaranv alan birinci müdahale işçisinin bu bireylere ve kullandıkları tıbbi aygıtlara müdahale ve tahliye formları üzerine çalışılacak.

Proje kararında hayatlarını tıbbi aygıtlara bağlı olarak sürdüren bireylere ait eğitim görüntüleri, animasyonlar ve dijital kitapları içeren “Uzaktan Eğitim Portalı” oluşturulması ve hem de afet ile acil durum müdahale çalışanlarına yönelik olarak animasyon ve üç boyutlu üzere sistemlerle üretilecek eğitim gereçleri üretilmesini planladıklarını belirten Ece Soyer Demir kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “Hayata bir arada Tutunalım” projesi kapsamında Fransa’nın Limoges kentinde yapılan ikinci eğitim ve işbirliği toplantısı, proje işçisine yönelik bir eğitim toplantısı olarak gerçekleştirildi. Toplantı proje ortağı PUI (Fransa) konut sahipliğinde gerçekleştirilmiş olup proje koordinatörü olarak Eskişehir AFAD ve başka proje ortakları olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, SMA Hastalığı ile Çaba Derneği, AIJU (İspanya) ve SUSTENTO (Letonya) iştirak sağlamıştır. 5 gün süren toplantılarda proje çıktılarının değerlendirilmesinin yanı sıra farklı ülkelerde uygulanan afet ve acil durumlara müdahale biçimleri, yeterli uygulama örnekleri, birinci müdahalenin ehemmiyeti, tıbbi aygıta bağlı hayatını sürdüren bireyler ve kullandıkları aygıtlar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Mesken sahibi PUI, toplantı müddetince proje ortaklarına tüm imkanlarıyla takviye olmuştur. Gerek eğitim gerek toplumsal faaliyetler açısından tüm iştirakçilerin memnuniyetini kazanmıştır.”

Ev sahibi PUI’nin o bölgede kendi bakılırsav alanında çok deneyimli, işçi ve araç-gereç tarafından geniş kapasiteye sahip bir müdahale teşkilatı olduğuna dikkat çeken Demir, “Toplantı kapsamında envanterlerindeki bilhassa yangına müdahale araç-gereçleri ve taşıtlarının bulunduğu istasyona ziyaret gerçekleştirmemizi sağladılar. Yürüttükleri operasyonlar hakkında bilgilendirme yaptılar.” dedi.

MAYISTA İSPANYA’DA, AĞUSTOSTA LETONYA’DA HAYATA BİRLİKTE TUTUNACAĞIZ!
Daha evvel Eskişehir’de 26-27-28 Ekim 2021 tarihlerinde projenin açılış toplantısını gerçekleştirildiğini hatırlatan proje yürütücüleri, “Projenin ulus ötesi 2. toplantısı olarak Fransa’da Öğrenme/Öğretme/Eğitim (LTT) faaliyeti yapıldı. 3. LTT faaliyeti Mayıs ayında İspanya’da ve son olarak 4. LTT faaliyeti Ağustos ayında Letonya’da gerçekleştirilecektir.” açıklamasında bulundular.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı