Uyku hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir? Uzmanı deklare etti

Yasmin

New member
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bakılırsavli ALKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Kolu Lideri ve Türkiye Uykuder Genel Lideri Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, pandemi ve gelişen teknolojiyle bir arada uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekerek, bu durumun biroldukca hastalığa da davetiye çıkardığını söylemiş oldu.

Pandemi, elektronik aygıtların yaygın kullanması, gürültü kirliliği, sistemsiz beslenme ve çok gerilim ile bir arada uyku hastalıklarının da arttığını belirten Prof. Dr. Lakadamyalı, “Uykuda teneffüs bozuklukları, uykusuzluk ve uyku ritmi bozuklukluları başta olmak üzere uyku hastalıkları toplum sıhhatini tehdit ediyor. Yetersiz uyku dikkat dağınıklığı ve bilişsel işlevlerde bozulmaya niye olurak trafik kazaları, iş performansında azalma ve ruh hali meselelerine yol açıyor. Uyku yoksunluğunun giderilmesi obezite, hipertansiyon, depresyon ve alzheimer dahil olmak üzere bir fazlaca hastalığın gelişmenini engelleyerek sağ kalımı ve ömür kalitesini artırıyor” dedi.

UYKUDAN EVVEL İDMAN YAPMAYIN

Vatandaşların uyku problemlerini gidermelerine yönelik tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, “Sistemli bir idman rutini sürdürün. Araştırmalar, idmanın toplam uyku mühletini, bilhassa de beden tamiri ve bakımı için değerli olan yavaş dalga uykusunu artırdığını gösteriyor. Fakat, gün ortasında hayli geç idman yapmayın. Yatma saatine yakın idman yapmak, güç düzeylerini ve beden ısısını artırarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Rahatlatıcı bir uyku ortamı oluşturun. Yatak odanızı mümkün olduğunca karanlık, serin ve sessiz tutun. Bilgisayar, TV ve telefon üzere elektronik aygıtları yatak odanızdan uzak tutmayı unutmayın. Yatmadan hemilk evvel gerilimli yahut tasa uyandıran durumları tartışmayın yahut bunlarla uğraşmayın. Antrenmanın güç düzeylerini ve beden ısısını artırabileceği üzere, sıkıntı hususları tartışmak da tansiyonu artıracak ve kalp atışlarının hızlanmasına niye olabilir. Yatmadan evvel gerilimli hususlarla ilgilenerek uyku kalitenizi azaltmayın” diye konuştu.

‘UYKU PROGRAMININ ÖNEMİ’

Kaliteli uyku için tekliflerde bulunan Lakadamyalı, “Bir uyku programı ayarlayın. Tertipli bir uyku rutini sürdürün. Hafta sonları bile her gün tıpkı saatlerde yatın ve kalkın. Çok erken yatmayın. Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Aksi biçimde uyumaya çalışmak telaşınızı artırıp uykuya geçişinizi daha da zorlaştırabilir. Uyku saatlerinizi sınırlayın. Öğlenden daha sonra geç saatlerde yapılan şekerlemeler, gece uykusu sürenizi tesirler. Gün içerisinde 45 dakikadan uzun müddetlerde uyumayın. Gece yemeklerinden ve alkol tüketiminden kaçının. Yatmadan evvel ağır yemekleri atlayın ve alkolü sınırlayın. Kimi içecekler uykuya dalmanıza yardımcı oluyor üzere görünse bile uyku kalitesini etkileyebilir ve gecenin ilerleyen saatlerinde uykuyu bozabilir. Nikotin ve kafein kullanmasını azaltın. Uyarıcı niteliğindeki bu içecekler bilhassa günün geç saatlerinde tüketilirse uykuya dalmayı ve uykuyu sürdürmeyi zorlaştırabilir” biçiminde konuştu.

‘SAATİ DENETİM ETMEYİN’

Saati denetim etmenin gereksiz olduğunu belirten Lakadamyalı, “Yatmadan evvel dinlenme vaktini planlayın. Gevşemek ve zihninizi sakinleştirmek için vakit ayırmak, uykulu bir zihin durumuna girmenize yardımcı olacaktır. Meditasyon yapmak, nefes idmanları yapmak, banyo yapmak ve rahatlatıcı müzik dinlemek sizi sakinleştirebilir. Saati denetim etmeyin. Ne kadar vakit kaybettiğinizi görmek tasa oluşturabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Not alın. Fikir akışını durduramıyorsanız, kalkın ve onları yazın. Kendinize listeyi sabah denetim edebileceğinizi söyleyin, bu biçimdece kaygılarınız azalarak daha kolay uykuya geçebilirsiniz. Ve şunu unutmayın. İnsanların sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için uyku tertibi vazgeçilmezidir. Kaliteli uyku, sağlıklı zihin ve keyifli dünya demektir” sözlerini kullandı.