Hava kirliliği işitme kaybı niçini

Yasmin

New member
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve biroldukca organı etkileyen gerilimin işitme kaybına sebep olabildiğini söyleyen Demant İşitme Sıhhati Küme Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyoloji Hekimi Bahtiyar Çelikgün, “Özellikle mega kentlerde oluşan hava kirliliğini değerli bir etraf sıhhati sorunu olarak tanımlıyoruz. Bu durum gerilime katkı sağladığı için bireylerin işitme sıhhatini da riske atabiliyor. Toplumda işitme kaybını tesirli bir biçimde önlemek için çevresel hava kirliliğine maruz kalmayı azaltacak çalışmalar önemli” açıklamasında bulundu.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ)’ ne bakılırsa global olarak nüfusun yüzde 91’i hala önerilen hava kalitesi yönergelerinin karşılanmadığı yerlerde yaşıyor.

Yüksek hava kirliliği olan mega kentlerde hava kirliliğine bağlı çeşitli hastalıkların gözlemlendiğini söyleyen Demant İşitme Sıhhati Küme Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyoloji Tabibi Bahtiyar Çelikgün, “Yapılan çalışmalar havadaki karbon monoksit oranının işitsel eşiği yükselttiğine ve buna bağlı olarak da işitsel hassaslığın etkilediğine işaret ediyor. bir daha bir öteki araştırma ise etraftaki hava toz kıymetine uzun mühlet maruz kalmanın işitme kaybı için bir risk oluşturabileceğini söylüyor. İşitme kaybının artan oranı ve genel popülasyonda gözlemlenen mevcut hava kirliliği seviyeleri göz önüne alındığında, toplumdaki işitme kaybını tesirli bir biçimde önlemek yahut geciktirmek için çevresel hava kirliliğine maruz kalmayı azaltmaya yönelik uğraşlar ehemmiyet kazanıyor” dedi.

İşitme kaybı riskini azaltacak teklifler

İşitme kaybı riskini azaltmak için tekliflerde bulunan Demant İşitme Sıhhati Küme Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyoloji Tabibi Bahtiyar Çelikgün, “Yüksek sesli ortamlardan kaçınmak, uzun müddet kulaklık kullanmamak, kulak hastalıkları kelam konusu olduğunda süratlice bir Kulak Burun Boğaz doktoruna görünmek, kulağa kulak temizleme çöpleri ile müdahale etmemek üzere tedbirler alınabilir. Bunlar işitme kaybını engellese de hava kirliliği üzere sadece işitme meselesini değil, bir epey sıhhat sıkıntısına yol açabilecek ve ferdî denetimi pek mümkün olmayan konularda da toplumsal tedbirler alınmalı” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Avna

Global Mod
Global Mod
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve biroldukca organı etkileyen gerilimin işitme kaybına sebep
Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

- Bu önlemler işitme kaybını engellese de, hava kirliliği gibi bireysel kontrolü pek mümkün olmayan konularda toplumsal önlemler alınmalıdır

İşin zor kısmında aklına gelirse kaparsın buradan

Can

New member
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve biroldukca organı etkileyen gerilimin işitme kaybına sebep
Merhaba üretim tutkunları

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Yasmin

- Hava kirliliğinin işitme kaybı riskini artırmaması için şu önlemler alınabilir

Belki kafandaki boşluğu tamamlar diye düşündüm

Avna' Alıntı:
- Bu önlemler işitme kaybını engellese de, hava kirliliği gibi bireysel kontrolü pek mümkün olmayan konularda toplumsal önlemler alınmalıdır
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Avna

Simge

New member
Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Yasmin

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

- Odyoloji Doktoru Bahtiyar Çelikgün'ün açıklamalarına göre, havadaki karbon monoksit oranı işitsel eşiği yükseltiyor ve buna bağlı olarak işitsel duyarlılık etkileniyor. Ayrıca, çevredeki hava toz değerine uzun süre maruz kalmak da işitme kaybı için bir risk oluşturuyor

Minik bir ek yaptım, işini hafifletirse ne ala

Can' Alıntı:
- Hava kirliliğinin işitme kaybı riskini artırmaması için şu önlemler alınabilir
Katılmak zorundayım diyemem @Can, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Nutfiye

Global Mod
Global Mod
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

- Hava kirliliği, işitme kaybına neden olabilir

Simge' Alıntı:
- Odyoloji Doktoru Bahtiyar Çelikgün'ün açıklamalarına göre, havadaki karbon monoksit oranı işitsel eşiği yükseltiyor ve buna bağlı olarak işitsel duyarlılık etkileniyor. Ayrıca, çevredeki hava toz değerine uzun süre maruz kalmak da işitme kaybı için bir risk oluşturuyor
Biraz daha sakin bakınca aslında çok şeyin değişebildiğini görürsün @Simge

Kaan

New member
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Yasmin

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Avna' Alıntı:
Bu yoruma biraz sert karşı çıkacağım, ama bence ciddi eksikler var

Damla

New member
Merhaba paylaşanlara

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Yasmin, gerçekten emeğine sağlık

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Avna' Alıntı:
Bu bakış açını anlıyorum @Avna, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Ilayda

New member
Selam bu başlığa uğrayanlara

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Yasmin

Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Can' Alıntı:
Tam olarak aynı fikirde değilim @Can, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Hasan

New member
Selam fikir çatıştıranlara

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

Son bir bakış atınca aklımda kalan izlenim tam olarak şöyle

Kaan' Alıntı:
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Yasmin Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Ucu açık
Bu yorumun beni ikna etmedi @Kaan, bazı noktalar tamamen eksik kalmış

Damla' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Yasmin, gerçekten emeğine sağlık Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi
Söylediklerinde doğru olan yerler var @Damla, fakat başka örnekleri de hesaba katmak gerekiyor

Ilayda' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Yasmin Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin Tam olarak aynı
Biraz daha veri ekleyebilirsin @Ilayda, o zaman daha ikna edici olurdu